24/6/20

Βίντεο και φωτογραφίες από ένα απαγορευμένο οδοιπορικό στον Ελαιώνα


Οι 3 σκηνές με τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες έξω από τον Ελαιώνα
200 άνθρωποι στον Ελαιώνα, μετά από την ταλαιπωρία τους στη Μόρια και στη διαδρομή και μετά τα βάσανά τους στους τόπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν, βιώνουν ένα νέο δράμα. Παρότι τους αναγνωρίστηκε το καθεστώς του πρόσφυγα, εγκαταλείπονται χωρίς έλεος τον 21ο αιώνα μέσα στο κέντρο της πρωτεύουσας μιας "πολιτισμένης" χώρας. Μετά τη συγκλονιστική επιστολή τους, που μας παρέδωσαν στις 19/6 για να διαβαστεί στη συγκέντρωση  στην Ομόνοιας στις 20/6/2020, μας μίλησαν ξανά  μια επόμενη μέρα που καταφέραμε  μέλη του ΣΥΠΡΟΜΕ να μπούμε απαρατήρητα στον Ελαιώνα. Μας έδειξαν το χώρο που τους στοίβαξαν και μας κατήγγειλαν τις συνθήκες και τις απειλές που δέχονται.
Μένουν σε μόλις 27 σκηνές που στήθηκαν κολλητά η μια δίπλα στην άλλη μέσα σε ένα γηπεδάκι του καμπ του Ελαιώνα.

Κοιμούνται στο πάτωμα χωρίς στρώματα, 2-3 οικογένειες μαζί, και μόνο 5 πολυμελείς οικογένειες έχουν μόνες τους από μια σκηνή. Δεν έχουν ηλεκτρικό. Αυτό, σύμφωνα με
τους κυβερνητικούς θεωρείται και παραχώρηση, γιατί όσοι δεν χώρεσαν μένουν απέξω σε 3 σκηνές ανάμεσά τους ηλικιωμένοι, παιδιά και μια έγκυος. Σε αυτούς δεν επιτρέπεται ούτε να χρησιμοποιήσουν τις κοινόχρηστες τουαλέτες του καμπ.  Ενώ, άλλοι πρόσφυγες από τη Μόρια, που πήραν άρση του περιορισμού ασύλου και έφτασαν στην Αθήνα, οδηγήθηκαν στο  Κλειδί Σερρών, σε ένα κλειστό στρατόπεδο δίπλα στα σύνορα με  σκηνές μέσα σε ρέμα μακριά από κατοικημένες περιοχές, όπου αρνήθηκαν να το δεχτούν. Σε άλλους προτείνεται να πάνε στην φυλακή της Αμυγδαλέζας με ένα φτηνό και κυνικό κόλπο ξεγελώντας τους ότι έτσι θα έχουν στέγη. Άλλοι μένουν άστεγοι σε διάφορους δρόμους στην πλ. Βικτώριας και γύρω από την Ομόνοια.
Όπως μας κατήγγειλαν οι πρόσφυγες του Ελαιώνα μέχρι στιγμής τους δίνουν ένα κεσεδάκι φαγητό που δεν το τρώνε ούτε τα ζώα, μακαρόνια πρωί και μακαρόνια το βράδυ. Ενώ, οι υπεύθυνοι του χώρου τους απειλούν ότι από αύριο τους κόβουν το φαγητό και την πρόσβαση στα ντουζ.

Οι σκηνές έβαλαν νερό στη νεροποντή της Δευτέρας 23/6.  
Η πλειοψηφία τους, ενώ δεν ξέρουν άλλη γλώσσα πλην της χώρας καταγωγής τους, καλούνται χωρίς στοιχειώδη υποστήριξη να τρέχουν από υπηρεσία σε υπηρεσία για να εκδώσουν χαρτιά, να βρουν σπίτι να νοικιάσουν (με τι λεφτά άραγε και από πού όταν δεν βρίσκουν ούτε οι ντόπιοι;), να προσκομίσουν συμβόλαιο ενοικίασης, μήπως κριθούν  δικαιούχοι μιας επιδότησης για 6-12 μήνες στο πρόγραμμα Helios υπό αυστηρές προϋποθέσεις και αν προλάβουν να μπουν γιατί το κονδύλι των προγραμμάτων ήδη εξαντλείται και το όλο θέμα αποτελεί μια κοροϊδία.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και όλοι οι κρατικοί φορείς υλοποιούν το σχέδιο δημιουργίας χιλιάδων νέων άστεγων περιθωριοποιημένων και εξαθλιωμένων αφήνοντας στο έλεος τους πρόσφυγες που πήραν άσυλο. Μια πολιτική γκετοποίησης  και εξαθλίωσης των προσφύγων που εφάρμοσε και η προηγούμενη κυβέρνηση και φτάνει στα άκρα η τωρινή. Μια πολιτική που θέλουν να εξελίσσεται χωρίς δημοσιοποίηση, με συναίνεση των κυρίαρχων και επιδιώκουν να εδραιωθεί με σιωπηρή ανοχή μας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και στο καμπ του Ελαιώνα που η προηγούμενη κυβέρνηση παρουσίαζε ως πρότυπο δεν επιτρέπεται η είσοδος αλληλέγγυων ή άλλων ντόπιων επισκεπτών ή δημοσιογράφων. Απαγορεύτηκε σε αντιπροσωπεία του ΣΥΠΡΟΜΕ την Παρασκευή 19/6 η επίσκεψη και η συνομιλία με πρόσφυγες και στη δημοτική σύμβουλο του δήμου της Αθήνας να περιηγηθεί το χώρο να δει τις συνθήκες, ενώ δεν απαντούν στα αιτήματα του ΣΥΠΡΟΜΕ για την παροχή άδειας εισόδου.

Δεν θα τους αφήσουμε, θα ψάχνουμε όσα θέλουν να μείνουν στο σκοτάδι ενώ συμβαίνουν δίπλα μας, θα καταγγέλλουμε τις συνθήκες και θα δημοσιοποιούμε όσα ανακαλύπτουμε. 
Δεν θα σιωπήσουμε, θα αγωνιζόμαστε μαζί ντόπιοι και πρόσφυγες για ίσα δικαιώματα και ελευθερίες για όλους, ενάντια στην απάνθρωπη ρατσιστική πολιτική, στις φυλακίσεις, τις δολοφονικές επαναπροωθήσεις, την γκετοποίηση, τον εγκλεισμό, την άρνηση χορήγησης ασύλου, τις απελάσεις.
Παρακάτω περισσότερες φωτογραφίες 







το φαγητό που δόθηκε το βράδυ της 24/6/2020 ίδιο με το μεσημέρι της ίδιας μέρας