27/6/20

Και στα Γιάννενα κινητοποίηση τη μέρα δράσης για τα δικαιώματα των προσφύγων ενάντια στις εξώσεις

Συντονισμός ενάντια στις εξώσεις προσφύγων στα Ιωάννινα
Ανακοίνωση Συντονισμού και φωτογραφίες από την κινητοποίηση το Σάββατο 20/6/2020, μέρα πανελλαδικής δράσης για τα δικαιώματα των προσφύγων και ενάντια στις εξώσεις.

Ενάντια στις εξώσεις προσφύγων 

Τον Νοέμβριο του 2019 η κυβέρνηση ψηφίζει τον νόμο 4636/19, σύμφωνα με τον οποίο οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες υποχρεούνται μέσα σε ένα διάστημα 30 ημερών από την επίδοση της απόφασης ασύλου να φύγουν από τους χώρους διαμονής τους. Αυτό σημαίνει ότι από την 1η Ιουνίου η κυβέρνηση αποφασίζει την (επι της ουσίας) έξωση 11.237 ανθρώπων από τους χώρους διαμονής τους. Ταυτόχρονα διακόπτεται και η οικονομική και κοινωνική βοήθεια, πράγμα που σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πείνα ενώ ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες του προσφυγικού πληθυσμού (μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρίες κτλ) δεν θα έχουν καμία κοινωνική στήριξη.

Η Υπηρεσία Ασύλου παραμένει τραγικά υποστελεχωμένη με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να εγκλωβίζονται στην χώρα, η κυβέρνηση αναφέρεται συνεχώς σε κλειστά κέντρα/φυλακές ως λύση του «προβλήματος» και όλα αυτά τα χρόνια, δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική ενταξιακή πολιτική που να στηρίζει τους πρόσφυγες να αρχίσουν μια νέα ζωή. Στον αντίποδα των εξώσεων παρουσιάζονται προγράμματα όπως το περιβόητο «ΗΛΙΟΣ» το οποίο υπολειτουργεί και αφορά στην πραγματικότητα ένα πολύ μικρό ποσοστό προσφύγων.

Τέλος, η συνεχής υποδαύλιση της ξενοφοβίας από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την δυνατότητα εύρεσης εργασίας και στέγης.

Για τους λόγους αυτούς έχει οργανωθεί ο Συντονισμός ενάντια στις εξώσεις προσφύγων στα Ιωάννινα και καλούμε οργανώσεις, σωματεία, αλληλέγγυους, πολιτικούς φορείς, συλλογικότητες και κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετέχει. Να παλέψουμε ενάντια στην πολιτική των εξώσεων που θα πετάξει στους δρόμους των πόλεων μας χιλιάδες ανθρώπους, οικογένειες, παιδιά. Μαζί με τους πρόσφυγες, να απαιτήσουμε πραγματικές πολιτικές ένταξης που θα προσφέρουν πραγματικά εχέγγυα για μια νέα ζωή με πλήρη δικαιώματα και πρόσβαση στις βασικές υπηρεσίες που κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη. Τέλος, να οργανώσουμε την αλληλεγγύη μας για τους πρόσφυγες που έχουν βγεί από τα προγράμματα στέγασης. Να μην μείνει κανένας άνθρωπος και καμιά οικογένεια στο έλεος της πείνας και της εξαθλίωσης.

Αντιστεκόμαστε στις εξώσεις. Υψώνουμε τείχη αλληλεγγύης.

• Διαμονή για όλους τους αιτούντες άσυλο με αξιοπρεπείς συνθήκες και όχι σε κλειστά κέντρα κράτησης.
• Ελευθερίες και πρόσβαση στην υγεία, στην παιδεία, στην εργασία, στην πρόνοια με ίσα δικαιώματα. Πολιτικές ένταξης με βάση τις ειδικότερες ανάγκες των προσφύγων ώστε να ενταχθούν στην τοπική κοινωνία.
• Να στελεχωθούν επαρκώς οι Υπηρεσίες Ασύλου, να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια, να διασφαλιστεί η άμεση επίδοση των νομιμοποιητικών τους εγγράφων ώστε να μετακινούνται ελεύθερα σε όποια χώρα θέλουν να μείνουν.
• Να σταματήσουν οι απελάσεις και επαναπροωθήσεις. Όχι στην συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.
• Όχι στις συνθήκες που γεννούν την προσφυγιά. Καμία συμμετοχή της χώρας στους πολεμικούς σχεδιασμούς.
Διαδήλωση – Παρασκευή 26/6 – 7μμ – Νομαρχία
Συνέλευση του Συντονισμού αμέσως μετά την πορεία στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων
Συντονισμός ενάντια στις εξώσεις προσφύγων στα Ιωάννινα

Σελίδα στο Facebook: Συντονισμός ενάντια στις εξώσεις προσφύγων-Ιωάννινα