8/7/20

Στο στόχαστρο δημάρχου της Λέσβου ξενοδόχοι που διατίθενται να δεχτούν πρόσφυγες

Νέο ξενοφοβικό ξέσπασμα στην Λέσβο υπό την διακριτική «στήριξη» Βέρρου : Στο στόχαστρο ξενοδόχοι για φιλοξενία προσφύγων
αναδημοσίευση
 Νέο ξενοφοβικό ξέσπασμα στην Λέσβο υπό την διακριτική «στήριξη» Βέρρου : Στο στόχαστρο ξενοδόχοι για φιλοξενία προσφύγων
Απειλές και βανδαλισμοί κατά ξενοδόχων υπό την ανοχή του Δημάρχου Τ. Βέρρου που με εκβιαστική του ανάρτηση προειδοποιεί τους επιχειρηματίες να μην προχωρήσουν στην φιλοξενία προσφύγων. Η σχετική μάλιστα δημοσία τοποθέτηση του δημάρχου έπεται βίαιων επεισοδίων και βανδαλισμό που είχε προηγηθεί προ ημερών από ομάδα «διαματυρόμενων» κατοίκων.

Πηγή: The Press Project

Με ρατσιστικές επιθέσεις και στοχοποιήσεις απαντά μερίδα ορισμένων κατοίκων της Λέσβου στην πρόθεση ξενοδόχων της περιοχής να φιλοξενήσουν πρόσφυγες υπό το πρόγραμμα   «Εστία 2», με τον δήμαρχο της Δυτικής Λέσβου όχι μόνο να μην καταδικάζει αλλά να κρατά την πάγια πλέον τακτική των απειλών και της τρομοκρατίας κατά των φορέων που στηρίζουν τους πρόσφυγες.
Σε συνέχεια των απειλών και των ρατσιστικών καλεσμάτων μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του nealesvou.gr , μερίδα κατοίκων στα χωριά Μόλυβος και Πέτρα προχώρησε σε βίαιες επιθέσεις κατά ξενοδόχων και φθορά των αντίστοιχων περιουσιών, με τους τελευταίους να απαντούν καταθέτοντας μηνυτήριες αναφορές, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών».
«Δέχτηκα ένα διερευνητικό τηλεφώνημα για να με πληροφορήσουν για το πρόγραμμα “Εστία”. Είπα όποιος θέλει να μου κάνει πρόταση και να την αξιολογήσω. Εδώ τα καταλύματα είναι άδεια και πολλά από αυτά κλειστά λόγω της κρίσης με τον κορονοϊό. Κινδυνεύουμε να χάσουμε τις περιουσίες μας και την εργασία μας. Από τότε βρέθηκα στο στόχαστρο και διαπίστωσα ότι αναρτήσεις διαφόρων καλούσαν σε συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο μου» λέει στην «Εφ.Συν.» ένας εκ των ξενοδόχων.

Μάλιστα όπως αναφέρεται, η τεταμένη εδώ και καιρό κατάσταση μαρτυρούσε ότι ήταν σχεδόν βέβαιη η δημιουργία επεισοδίων με την αστυνομία να απαντά στις εκκλίσεις  των ξενοδόχων ότι « δεν μπορεί να δράσει λόγω φόβου λιντσαρίσματος από το πλήθος »
Στο παρόν πλαίσιο ένστασης και με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης περί αποσυμφόρησης να μένουν στην σφαίρα της υποσχεσιολογίας την στιγμή που οι δομές φιλοξενούν υπερδιπλάσια ποσοστά προσφύγων υπό άθλιες συνθήκες, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου προχωρά σε αναρτήσεις που δυναμιτίζουν την κατάσταση και αφήνουν όσμωση νομιμοποίησης των ακραίων πρακτικών βίας που υιοθετούνται.

 Συγκεκριμένα όπως καταγγέλλει η Λαϊκή Συσπείρωση του Νησιού ο  δήμαρχος Ταξίαρχος Βέρρος με ανάρτηση του στο Facebook προχωρά σε απειλές αφήνοντας υπονοούμενα για εκδικητικές εφόδους της πολεοδομίας και στοχευμένη επιβολή προστίμων, στους ξενοδόχους που θα προβούν στο «απονενοημένο διάβημα» όπως χαρακτηρίζεται η φιλοξενία προσφύγων. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της  Λαικής Συσπείρωσης χαρακτηρίζουν κατάπτυστη την ανάρτηση Βέρρου και καταγγέλλουν ως απαράδεκτη την συσχέτιση τέτοιων θεμάτων κάνοντας λόγο μάλιστα για εκβιαστική λειτουργία του θεσμού της αυτοδιοίκησης.

Καταλήγοντας καλούν την αρχή «να πρωτοστατήσει στη διεκδίκηση ουσιαστικών λύσεων και να καλλιεργήσει την αγωνιστική διάθεση στους συνδημότες μας, διεκδικώντας από την κεντρική εξουσία αυτά που μας ανήκουν. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η ευτυχία των λίγων και ελαχίστων πατάει στην δυστυχία των πολλών».

 Η επίμαχη ανάρτηση μιλά από μόνη της :
“Έντονη η φημολογία για μεταφορά αιτούντων άσυλου, σε ξενοδοχεία στον Μόλυβο και στην Πετρα. Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν άνθρωποι, που ασχολούνται με την “βαριά βιομηχανία” της περιοχής ,που θα προχωρήσουν σε αυτό το απονενοημένο διάβημα και που απλά θα καταστρέψει ότι απόμεινε από την λαίλαπα του 2015-16.Αναγνωρίζω βέβαια τα τεράστια προβλήματα που τους δημιούργησε τόσο το μεταναστευτικό όσο και ο κορωνοϊός, αλλά αυτή δεν είναι λύση. Θα παρασύρουν τους πάντες στον βυθό. Ο Δήμος δεν μπορεί να παρέμβει, όπως είναι προφανές, στην διαχείριση της ιδιωτικής περιουσίας. Θέλω όμως να ενημερώσω ότι υπάρχει η πρόθεση να διενεργηθούν- δειγματοληπτικά- έλεγχοι από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου σε οικοδομές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν δηλώνονται τα σωστά τετραγωνικά στον Δήμο. Είναι προφανές ότι οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και αν – όλως τυχαίως-στο δείγμα υπάρξουν και ξενοδοχεία, θα ελεγχθούν και τα συστήματα βιολογικού, πυροπροστασίας, εσωτερικές διαρρυθμίσεις κλπ και γενικά καθετί, σύμφωνα με το σήμα λειτουργίας τους από τον ΕΟΤ. Παρεκκλίσεις ή διαφορές από την οικοδομική άδεια – πράγματα σπανιότατα βέβαια στην Ελλάδα – επισύρουν και βαριά πρόστιμα και άμεσες κυρώσεις από τον ΕΟΤ.  Επειδή δε είναι περιοχές που εποπτεύονται από την Αρχαιολογία, η τακτοποίηση τους είναι και δύσκολη και χρονοβόρα. Εχω όμως την βεβαιότητα ότι, όλα όσα ακούω είναι φαντασιώσεις και ότι τα πάντα λειτουργούν άψογα και δεν υπάρχει καμία παρέκκλιση πουθενά. Οπότε, δεν χρειάζεται να ανησυχεί ουδείς. Ένθεν, κακείθεν.”

Αν δεν αποτελούσαν ευθείες απειλές με όρους νύχτας, θα γινόταν λόγος για ένα ακόμα ρατσιστικό παραλήρημα από την αρχή του νησιού. Εν προκειμένω όμως τα υπονοούμενα που εντέχνως αφήνει ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου δεν αγγίζουν μονάχα την σφαίρα της ακροδεξιάς ρητορικής αλλά ακριβώς λόγο του θεσμικού ρόλου που κατέχει, εντάσσονται σε ένα πλαίσιο που ξεπερνά  κατά πολύ την ρητορική και περιγράφει τα όρια της πολιτικής κατεύθυνσης της αυτοδιοίκησης στην περιοχή της Δυτ. Λέσβου. Το σημαντικότερο ερώτημα βέβαια που εγείρεται έχει να κάνει με τον βαθμό πολιτικής ταύτισης του πρώην πολιτευτή της Νέας Δημοκρατίας με την γραμμή της κυβέρνησης στο νησί, δεδομένης ιδίως και της αμφιλεγόμενης πολιτικής που ακολουθείται ευρέως στο προσφυγικό, πόσο μάλλον μετά και την αλλαγή στην πολιτική ασύλου και τον χαρακτήρα κλειστών κέντρων κράτησης που παίρνουν οι δομές.