4/5/21

Αντιφασιστική κινητοποίηση στην Καλαμάτα απέτρεψε προπηλακισμό ενάντια σε νεοαφιχθέντες πρόσφυγες

182 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν χθες 3-5  το απόγευμα αργά στο λιμάνι της καλαμάτας πάνω σε σκάφος που ρυμουλκήθηκε συνοδεία Λιμενικού. Από την καταγραφή τους και τον έλεγχο 13 βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό ενώ διανυκτέρευσαν στις αποθήκες του λιμανιού της Καλαμάτας. Τους παρασχέθηκε τροφή και νερό, από την Π.Ε. Μεσσηνίας και το Δήμο και το πρωϊ αναχώρησαν για την Κυλλήνη (σε επίσημη δομή διαμονής μεταναστών). 

Από την πρώτη στιγμή στο λιμάνι βρέθηκαν για συμπαράσταση μέλη της Αντιφασιστικής κίνησης Καλαμάτας και ταξικοί συνδικαλιστές, ανάμεσά τους ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων ΕΛΓΟ Δήμητρα, Παναγιώτης Κάτσαρης, που μας έστειλε την ενημέρωση.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ακροδεξιοί προσέγγισαν το χώρο προκειμένου να προπηλακίσουν τους πρόσφυγες και να δημιουργήσουν εμπόδια στην αποβίβαση τους. Δημιουργήθηκε λεκτικό επεισόδιο με τα πρώτα μέλη της αντιφασιστικής κίνησης που είχαν φτάσει στο λιμάνι και ακολούθησε μαζική προσέλευση συνδικαλιστών, μελών της αντιφασιστικής κίνησης και πολιτικών οργανώσεων της αριστεράς που απέτρεψε την επίθεση και οδήγησε στην αποχώρηση των ακροδεξιών που δεν ξαναεμφανίστηκαν στο χώρο. Είναι δεδομένο ότι χωρίς την παρουσία αντιφασιστών-στριών, θα υπήρχαν παρατράγουδα ανάλογα με τα γεγονότα της Σπάρτης πριν μερικούς μήνες.