4/4/16

Ενημέρωση από το χώρο διαμονής στην Ηλεία

Την Κυριακή 3/3 επισκέφτηκαμε τις εγκαταστάσεις του κέντρου διαμονής προσφύγων στην Ηλεία. Πήγαμε κάποια τρόφιμα για τα παιδιά και μοιράσαμε τα υλικά του συντονισμού.. 
Την διοίκηση του κέντρου την έχει αναλάβει η αεροπορία καθώς και τη σίτιση των προσφύγων. Η Μυρσίνη είναι ανοιχτό κέντρο και τοποθετείται περίπου 1 χιλιόμετρο μακριά από το χωριό. Τόσο οι πρόσφυγες όσο και οι αλληλέγγυοι (μεγάλος αριθμός αυτών είναι από τα γύρω χωριά) έχουν την δυνατότητα να μετακινούνται ελεύθερα. 
  Όπως μας ενημέρωσε ο δήμαρχος το κέντρο έχει φτάσει στο ανώτατο μέχρι στιγμής όριο ανθρώπων που μπορεί να φιλοξενήσει (326 άνθρωποι, όλοι τους Συριακής καταγωγής εκ των οποίων τα 207 είναι παιδιά έως 15 ετών και οι υπόλοιποι είναι άντρες οι γυναίκες, όλοι μέλη οικογενειών, ενώ μας ανέφεραν πως δεν υπάρχουν ασυνόδευτα ανήλικα) και δεν μπορεί να δεχτεί άλλους πρόσφυγες. Ένας σημαντικός αριθμός προσφύγων έχει την μισή του οικογένεια στην Μυρσίνη και την άλλη μισή διάσπαρτη στην Ευρώπη.Ο καταυλισμός είναι μία εγκαταλελειμμένη ξενοδοχειακή εγκατάσταση που
βρίσκεται στην παραλία της Μυρσίνης. Το θετικό είναι πως κανένας δεν μένει σε σκηνή, όλοι μένουν σε καταλύματα 2 δωματίων διαστάσεων 3x3 και 2.5x3. Σε αυτά μένουν από 5 έως 13 άτομα. Στο κομμάτι της καθημερινής τους διαβίωσης αντιμετωπίζουν τα εξής προβλήματα (δεν έχουν ζεστό νερό, έχουν καθημερινές και αυξανόμενες ελλείψεις σε είδη σίτισης, υγιεινής και φαρμακευτικής κάλυψης, υπάρχει μόνο ένας γιατρός που επισκέπτεται καθημερινά το κέντρο, οι περισσότεροι πρόσφυγες δεν έχουν χρήματα ούτε τη δυνατότητα να πάρουν τηλέφωνο σε υπηρεσίες για την επανένωση οικογενειών,για τις αιτήσεις ασύλου κλπ)
Μας ενημέρωσαν πως την Πέμπτη 7 Απριλίου, επρόκειτο να βρεθεί στο χώρο κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ζήτησαν νομική βοήθεια για την διεκπεραίωση των αιτήσεών τους, ενώ μας έγινε ξεκάθαρο και σε όλους τους τόνους πως για εκείνους η χώρα μας είναι ενδιάμεσος σταθμός. Αυτό που μας ξεκαθάρισαν είναι πως βρίσκονται σε πλήρη άγνοια με την κατάσταση τους, ιεραρχώντας πιο ψηλά την νομική τους κάλυψη και την ελεύθερη πρόσβαση τους στις χώρες προορισμού.