4/10/16

Οδικός χάρτης ενεργειών για την ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία μαζί με όλα τα παιδιά

Τα σχολεία ανοιχτή αγκαλιά αλληλεγγύης για όλους τους φτωχούς του κόσμου, Έλληνες, Πρόσφυγες, Μετανάστες



Ο Συντονισμός για το προσφυγικό, θεωρεί προμετωπίδα του αγώνα του την ένταξη των προσφυγόπουλων των στρατοπέδων στην εκπαίδευση. Ιδιαίτερα αυτό το κομμάτι, το πιο βαθιά πληττόμενο, αυτό που ζει στις χειρότερες των συνθηκών, ενώ κουβαλά όλα τα τραύματα του πολέμου και του ξεριζωμού, είναι αναγκαίο να μπει στο δημόσιο σχολείο μαζί με όλα τα παιδιά στα αντίστοιχα τμήματα Νηπιαγωγείου/Δημοτικού/Γυμνασίου/Λυκείου. 


Στόχος του συντονισμού είναι να εξασφαλίσει:

· την εγγραφή των προσφυγόπουλων, όπου κι αν διαμένουν, στα πρωινά τμήματα των σχολείων μαζί με όλα τα άλλα παιδιά,

· τη μεταφορά τους από τα στρατόπεδα προς τις σχολικές μονάδες,

· όλες τις υποστηρικτικές δομές (τμήματα υποδοχής και ένταξης) με μόνιμους μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ και ιδιωτών
Για το σκοπό αυτό κυκλοφορεί:

· ένα γράμμα σε αραβικά, φαρσί, κουρδικά και αγγλικά και ελληνικά, που μοιράζεται στους γονείς των προσφυγόπουλων που ζουν στα στρατόπεδα αλλά και σε άλλους χώρους (σπίτια, ξενοδοχεία, κατειλημμένοι χώροι) και το οποίο εξηγεί την αναγκαιότητα να γραφτούν τα παιδιά τους στην δημόσια εκπαίδευση και τους τρόπους άσκησης του δικαιώματός τους (επισυνάπτεται) 

· σχέδιο αίτησης στο οποίο οι γονείς δηλώνουν ότι επιθυμούν την εγγραφή των παιδιών τους στα σχολεία, σύμφωνα με τους νόμους που υποχρεώνουν την πολιτεία να τους παρέχει την ίδια εκπαίδευση με τα ελληνόπουλα (επισυνάπτεται) (μεταφρασμένο στα αγγλικά, αραβικά, φαρσί και κουρδικά)

Α. Αφού οι γονείς συμπληρώσουν την αίτηση, επισκεπτόμαστε το κοντινότερο σχολείο και αιτούνται την εγγραφή των παιδιών τους.

Β. Σε περίπτωση που η διεύθυνση της σχολικής μονάδας, παραπέμψει το ζήτημα στο διευθυντή εκπαίδευσης, τότε οι γονείς επισκέπτονται τη διεύθυνση εκπαίδευσης όπου ανήκει το σχολείο και αιτούνται την εγγραφή. 

Η διεύθυνση δεν έχει δικαίωμα κατά το νόμο να αρνηθεί και να παραπέμψει τα παιδιά στα απογευματινά προγράμματα. Η νομοθεσία είναι σαφής. Τα παιδιά πρέπει να εγγραφούν στα πρωινά τμήματα των σχολείων μαζί με όλα τα παιδιά. 



Συγκεκριμένα:

Με βάση το νόμο Ν 4251/2014: Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης και λοιπές διατάξεις. (618697) 

Άρθρο 21 



8. Για την εγγραφή ανήλικων πολιτών τρίτων χωρών στα ελληνικά σχολεία, όλων των βαθμίδων, απαιτούνται τα αντίστοιχα με τα προβλεπόμενα για τους ημεδαπούς δικαιολογητικά. Κατ εξαίρεση, με ελλιπή δικαιολογητικά μπορεί να εγγράφονται στα δημόσια σχολεία και τέκνα πολιτών τρίτων χωρών, εφόσον:



α. Προστατεύονται από το ελληνικό κράτος ως δικαιούχοι διεθνούς προστασίας και όσων τελούν υπό την προστασία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών.



β. Προέρχονται από περιοχές, στις οποίες επικρατεί έκρυθμη κατάσταση.



γ. Έχουν υποβάλει αίτηση διεθνούς προστασίας.



δ. Είναι πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν στην Ελλάδα, ακόμη και αν δεν έχει ρυθμισθεί η νόμιμη διαμονή τους σε αυτή.



Σε περίπτωση που υπάρχουν προσκόμματα από την πλευρά της διοίκησης επικοινωνούμε με το Συντονισμό και την ομάδα δικηγόρων που ασχολείται ειδικά με αυτό το ζήτημα καθώς και με τα Εκπαιδευτικά Σωματεία της περιοχής και με το Συνήγορο του Παιδιού.



Χρήσιμος είναι ο συντονισμός με τα εκπαιδευτικά σωματεία της περιοχής ώστε να διευκολυνθεί εκτός από την εγγραφή των παιδιών και η διεκδίκηση για:

· Μέσα για τη μεταφορά των μαθητών προς το σχολείο (με παραστάσεις στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια)

· Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί και τμήματα υποδοχής και ένταξης (από το Υπουργείο και τις διευθύνσεις εκπαίδευσης). Ειδικά για τα τμήματα υποδοχής και ένταξης, υπάρχει και αντίστοιχη νομοθεσία που υποχρεώνει σε ίδρυση αυτών των τμημάτων όταν η σχολική μονάδα έχει 10 και πάνω παιδιά αλλόγλωσσα που χρήζουν ειδικής υποστήριξης. 

· Στόχος του Συντονισμού είναι να σπάσουμε στην πράξη τις απαγορεύσεις στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων από τα στρατόπεδα, να υπάρξει σε όλη την Ελλάδα τελικά ένα μεγάλο κύμα αιτήσεων που να δηλώνει την επιθυμία των προσφύγων να γράψουν τα παιδιά τους σε κανονικά σχολεία και ένα μεγάλο κύμα υποστήριξης από τους Έλληνες και ντόπιους ότι τα παιδιά αυτά είναι καλοδεχούμενα στα σχολεία μας ώστε να υποχρεώνει την κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση. 



Κανένα παιδί έξω από το κανονικό σχολείο! Όχι στην γκετοποίηση!