3/4/17

Ξεσηκώνονται οι πρόσφυγες σε Μόρια και Καρατεπέ

Οι πρόσφυγες στη Λέσβο κινητοποιούνται για τα δικαιώματά τους. 
Τη Δευτέρα 3 Απριλίου στις 10 το πρωί πρόσφυγες από το στρατόπεδο του Καρατεπέ οργάνωσαν διαδήλωση έξω από το χώρο για να διαμαρτυρηθούν για τις
απελάσεις και τη συνεχιζόμενη φυλάκιση τους στη Λέσβο. 
Επίσης, πρόσφυγες από τη Μόρια τη Δευτέρα και την Τρίτη προχώρησαν σε διαμαρτυρία γα τις απορρίψεις των αιτημάτων ασύλου, τις φυλακίσεις και τις σχεδιαζόμενες μαζικές απελάσεις.
 
Παρακάτω αναδημοσίευση από σχετικό ρεπορτάζ


Απογοήτευση και φόβος για απέλαση επικρατεί μεταξύ των προσφύγων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Λέσβο. Η ανησυχία για επιστροφή στην Τουρκία είναι διάχυτη λόγω της φημολογίας για ακόμα πιο μαζικές απελάσεις.
Επεισοδιακά εξελίχθηκε σήμερα μέσα στο κέντρο κράτησης της Μόριας, η προσπάθεια μιας ομάδας προσφύγων να ρωτήσει για την πορεία των αιτημάτων τους για άσυλο. Αρχικά σημειώθηκε μικροσυμπλοκή με ένα υπάλληλο εταιρίας σεκιούριτι που έχει αναλάβει τη φύλαξη των γραφείων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου και στη συνέχεια τραυματίστηκε ελαφρά ένας αστυνομικός που προσπάθησε να επέμβει στο περιστατικό.
Η ένταση μεγάλωσε όταν κλήθηκε η διμοιρία των ΜΑΤ να επέμβει και αστυνομικοί προσπάθησαν να συλλάβουν έναν πρόσφυγα. Ακολούθησε πετροπόλεμος και ρίψη χημικών με τουλάχιστον ένα πρόσφυγα να τραυματίζεται ελαφρά.
Τα επεισόδια έληξαν χωρίς να γενικευτούν με την παρέμβαση προσωπικού της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής. Ακολούθησε σύσκεψη με εκπροσώπους από όλες τις εθνικότητες όπου σύμφωνα με πληροφορίες εκφράστηκε ο φόβος των προσφύγων, ότι έχουν δρομολογηθεί μαζικές απελάσεις. Για να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη φημολογία αποφασίστηκε η ενημέρωση των προσφύγων από το προσωπικό της Υπηρεσίας Ασύλου.
Η φημολογούμενη αύξηση του αριθμού των απελάσεων έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία μεταξύ των προσφύγων. Ταυτόχρονα η πολύμηνη παραμονή και οι κακές συνθήκες διαβίωσης έχουν προκαλέσει αγανάκτηση και απογοήτευση σε εκατοντάδες πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά του Αιγαίου.
«Είμαστε άνθρωποι, δεν μπορούν να μας μεταχειρίζονται σα σκλάβους επειδή είμαστε μαύροι». Με τα λόγια αυτά ο Χέμα από την Γκάνα και περίπου άλλοι 100 πρόσφυγες από την Αφρική προχώρησαν σε ειρηνική διαμαρτυρία κατά τον απελάσεων, το πρωί της Δευτέρας.
«Ερχόμαστε από χώρες που κινδυνεύουμε. Έχουμε πόλεμο και οι ζωές μας κινδυνεύουν. Οι περισσότεροι είμαστε νέοι άνθρωποι που αφήσαμε τις σπουδές μας και ζητάμε μια ευκαιρία για ειρηνική ζωή. Δεν θέλουμε να μας στείλουν πίσω στην Τουρκία. Όλοι γνωρίζουν πως δεν είναι ασφαλής χώρα και δεν μπορούμε να ζήσουμε εκεί» συμπλήρωσε στην κάμερα της ΕΡΤ ο Χέμα.
 για το δικαίωμα στο άσυλο και ενάντια στις απελάσεις