21/9/20

Καθυστερεί βασανιστικά η δημιουργία του χώρου υποδοχής των αναγνωρισμένων προσφύγων στον Ελαιώνα

Σύμφωνα με απόφαση του δήμου της Αθήνας παραχωρήθηκε χώρος στον Ελαιώνα για να στεγάζονται  πρόσφυγες που έχουν πάρει άσυλο και φτάνουν από τα νησιά, μέχρι να βρουν  άλλο χώρο να μείνουν οριστικά. Θα έχει χωρητικότητα μόνο για 500 πρόσφυγες και θα λειτουργεί μόνο ως υπνωτήριο για ολιγοήμερη παραμονή. Είναι φανερό ότι αποτελεί μια λύση πρόχειρη, που συγκαλύπτει  την έλλειψη μέριμνας και ευθύνης της πολιτείας για τη στέγαση των προσφύγων οριστικά σε κατοικίες .

Αλλά ακόμα και για αυτό έχουν περάσει τόσες μέρες και οι πρόσφυγες συνεχίζουν είτε να οδηγούνται και να μένουν άστεγοι στην πλατεία Βικτωρίας ή σε άλλες γειτονιές και μάλιστα να αντιμετωπίζουν απειλές και αυταρχική συμπεριφορά από την αστυνομία, είτε οδηγούνται σε σκηνές σε στρατόπεδα του Ελαιώνα, του Σκαραμαγκά και του Σχιστού.

Παρακάτω η αναδημοσίευση της είδησης από 4/8/2020  

 Ελαιώνας: Παραχώρηση έκτασης για τη νέα δομή

Ανακοινώθηκε η παραχώρηση από τον Δήμο Αθηναίων έκτασης στον Ελαιώνα προκειμένου να δημιουργηθεί δομή transit για τους πρόσφυγες που εξέρχονται των δομών φιλοξενίας και κυρίως εκείνους που φτάνουν από τα νησιά. Το νέο κέντρο θα λειτουργεί ως υπνωτήριο και χώρος ολιγοήμερης φιλοξενίας, έως ότου οι πρόσφυγες ενταχθούν στο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, μέσω του οποίου μπορούν να έχουν επιδότηση ενοικίου. Η δομή σχεδιάζεται να έχει χωρητικότητα 500 ατόμων. Η παραχώρηση αποφασίστηκε προκειμένου να βρεθεί λύση για τους πρόσφυγες από τα νησιά που καταφεύγουν στην πλατεία Βικτωρίας για να κοιμηθούν, εφόσον δεν έχουν στέγη. Υπενθυμίζεται ότι η «Κ» με ρεπορτάζ στο φύλλο στις 29 Ιουλίου 2020 είχε αναφερθεί στα συγκεκριμένα σχέδια.

Η νέα δομή σχεδιάζεται να δημιουργηθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) δίπλα στο υφιστάμενο κέντρο φιλοξενίας αιτούντων άσυλο που λειτουργεί από το 2016 όταν και πάλι η πλατεία Βικτωρίας γέμιζε από αιτούντες άσυλο που τότε έφταναν από τα νησιά και δεν είχαν τη δυνατότητα να περάσουν τα σύνορα και να μεταβούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως αρχικά σχεδίαζαν.

Από τις αρχές Ιουνίου έως και χθες είχαν εξέλθει από τις δομές φιλοξενίας σε όλη τη χώρα –σύμφωνα με τη νομοθεσία όταν κάποιος αποκτά την ιδιότητα του πρόσφυγα επιβάλλεται να εγκαταλείψει τη δομή φιλοξενίας όπου διαμένει ως αιτών άσυλο– συνολικά 5.800 άτομα. Από αυτά, περίπου 2.300 έχουν φύγει από το ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης) στη Λέσβο και περίπου 350 άτομα από τα υπόλοιπα ΚΥΤ. Την ίδια στιγμή, από τα ξενοδοχεία που φιλοξενούν σε όλη τη χώρα αιτούντες άσυλο  –ένα πρόγραμμα που λήγει το φθινόπωρο– είχαν φύγει 4.050 άτομα, ενώ από τις δομές φιλοξενίας – camp περίπου 750 άτομα. Τέλος από τα διαμερίσματα (πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ) έχουν φύγει περίπου 1.900 άτομα.

Στην πλατεία Βικτωρίας καταλήγουν πολλοί πρόσφυγες αναζητώντας κάποιο κατάλυμα, ενώ από τις αρχές Ιουνίου έως και χθες το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου είχε μεταφέρει συνολικά 630 άτομα από την πλατεία σε δομές φιλοξενίας. Πρακτικά εκτός δομών φιλοξενίας βρίσκονται πλέον περίπου 5.150 πρόσφυγες εφόσον οι υπόλοιποι (από τις 5.800 που εξήλθαν) μέσω της στάσης στην πλατεία Βικτωρίας μεταφέρθηκαν εκ νέου σε δομές φιλοξενίας.

Ενω στις αρχές Ιουνίου ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης είχε ανακοινώσει ότι 11.200 άτομα αναμένεται να φύγουν από τις δομές εφόσον πλέον είναι πρόσφυγες, ήδη ο αριθμός των προσφύγων με βάση τα νέα στοιχεία έχει αυξηθεί. Με τις επιδόσεις αποφάσεων οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες –σ.σ που βρίσκονται σε δομές και πρέπει να αποχωρήσουν– έχουν φτάσει τις 15.110.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για την εκταμίευση χρηματοδότησης ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ  για την κατασκευή «Κλειστών Ελεγχόμενων Κέντρων Νήσων» στη Σάμο, τη Λέρο και την Κω. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία επιλογής αναδόχου για την κατασκευή του έργου «Κατασκευή Περιφερειακών Υπηρεσιών, δομών και διακριτών χώρων του άρθρου 8 του ν. 4375/2016 στα νησιά Σάμο, Κω και Λέρο».