3/3/21

Σε νέες συνεχόμενες κινητοποιήσεις οι πρόσφυγες της Ριτσώνας

Από τις 26/2 ξεκίνησαν νέες κινητοποιήσεις στο στρατόπεδο προσφύγων στη Ριτσώνα. Το μεγάλο πρόβλημα που αναδεικνύουν είναι τα προβλήματα στη χορήγηση ασύλου, η μη παροχή εγγράφων για τις ελεύθερες μετακινήσεις τους και τις προσβάσεις τους σε υπηρεσίες και η καθυστέρηση στις συνεντεύξεις για το άσυλο. 

Την Παρασκευή 26/2 οι Σύριοι πρόσφυγες απέκλεισαν την είσοδο στο στρατόπεδο εμποδίζοντας τις υπηρεσίες του  Υπουργείου να έχουν πρόσβαση στο χώρο. Με πανό και συνθήματα απαίτησαν λύση στα παραπάνω προβλήματα. 

Από τη Δευτέρα  1/3 ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις οι Αφγανοί πρόσφυγες, με πανό, συνθήματα και πορεία μέσα στο στρατόπεδο.Την Τετάρτη αποφάσισαν να βγουν και στο δρόμο. Η αστυνομία αμείλικτη τους επιτέθηκε ρίχνοντας χημικά και τους εμπόδισε να διαμαρτυρηθούν έξω από το στρατόπεδο. Το μόνο που έδωσαν από τους κυβερνητικούς υπεύθυνους του στρατοπέδου, ήταν μια αόριστη υπόσχεση ότι αύριο Πέμπτη θα πάει στο χώρο κλιμάκιο του Υπουργείου.


Η κατάσταση είναι δραματική για το δικαίωμα στο άσυλο με τις νέες νομικές διατάξεις που περιορίζουν τη χορήγησή του, με τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και τα προβλήματα που δημιουργούν στη ζωή και τις μετακινήσεις των προσφύγων, με τον εγκλεισμό και την ουσιαστική απαγόρευση πρόσβασης των προσφύγων στη ζωή, την παιδεία, την εργασία, την ελευθερία, τις ανθρώπινες συνθήκες πρόσβασης.
Ο ΣΥ.ΠΡΟ.ΜΕ. στηρίζει τις κινητοποιήσεις των προσφύγων. Απαιτεί να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους.
Εδώ βίντεο από την κινητοποίηση την Τρίτη 2/3/2021