1/8/20

Θάνατος αβοήθητου πρόσφυγα στη Σάμο

αναδημοσίευση από το Ποντίκι

Πρόσφυγας από τη Γκάνα πέθανε στη Σάμο λόγω... κανονισμού. Nέες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση θανάτου του μόλις 31χρονου πρόσφυγα Σάμιουελ Αντγουί από την Γκάνα, που πέθανε αβοήθητος στη Σάμο, στη σκηνή όπου διέμενε, παρότι λίγες ώρες νωρίτερα είχε ζητήσει ιατρική βοήθεια από το νοσοκομείο του νησιού. Έγγραφο που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Εφ.Συν.» επιβεβαιώνει απόλυτα τα όσα υποστήριζαν τότε αλληλέγγυοι και ο δικηγόρος Δημήτρης Χούλης, ο οποίος σε δηλώσεις του είχε αναφερθεί σε οδηγία σύμφωνα με την οποία οι ασθενείς εντάσσονται σε ένα καθεστώς εξαίρεσης κατά το οποίο προτεραιότητα στην ιατρική φροντίδα δεν δίνει η σοβαρότητα του περιστατικού αλλά η εθνικότητα του κάθε ασθενούς!
 Εννοείται βέβαια ότι σε αυτή τη διαδικασία προτεραιότητα έχουν οι ντόπιοι κάτοικοι σε αναλογία οκτώ προς δύο σε σχέση με τους διαμένοντες στο ΚΥΤ, ενώ υπάρχει και ακόμη μια κατηγορία ασθενών που διαμένουν σε δομές εκτός ΚΥΤ!


Στο έγγραφο που φέρει την υπογραφή του διοικητή του νοσοκομείου, Νικόλαου Στεφανή, με ημερομηνία 8/7/2020 και αριθμό πρωτοκόλλου 10834, ο πρώην υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στην περιφερειακή ενότητα Σάμου-Ικαρίας, ενημερώνοντας για την επιστροφή των εξωτερικών ιατρείων στην «κανονικότητα» μετά την καραντίνα, σημείωνε υπό τη μορφή εντολών στους γιατρούς τα εξής ανατριχιαστικά: «Τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία θα λειτουργήσουν 09.00 π.μ. έως 14.00 μ.μ. με ραντεβού ανά τριάντα λεπτά. Συνολικός αριθμός ραντεβού οκτώ ασθενείς + δύο από το ΚΥΤ»!
 Σε μια επίδειξη ανθρωπισμού μάλιστα, ο ίδιος άφηνε περιθώριο για την εξέταση ακόμη ενός ασθενούς «από ΔΟΜΗ εκτός ΚΥΤ (σ.σ. τα κεφαλαία του εγγράφου...)», αρκεί βεβαίως να υπάρχει κάποιο κενό ή ακύρωση ραντεβού από τους οκτώ πρώτους.

Ο Σάμιουελ, που πέθανε 24 Ιουνίου -σε ημερομηνία προγενέστερη του εγγράφου- διέμενε εκτός της επίσημης δομής, οπότε οι πιθανότητες εξέτασής του από γιατρούς ήταν μηδαμινές εν μέσω αυστηρής καραντίνας, αφού οι περιορισμοί τότε ήταν ακόμα πιο αυστηροί για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες στη Σάμο, με τους αλληλέγγυους να κάνουν λόγο για αναλογία έξι ντόπιων προς έναν πρόσφυγα, που ίσχυε έως την αναθεώρησή της.
 Πέραν όμως του τριπλού διαχωρισμού των ασθενών (ντόπιοι, διαμένοντες στο ΚΥΤ, διαμένοντες σε δομές εκτός ΚΥΤ) που επιχειρεί ο διοικητής, απόλυτη ταυτοποίηση με τις συνθήκες θανάτου του Σάμιουελ έρχεται και στην τρίτη παράγραφο του εγγράφου. Σε αυτήν διαβάζουμε ότι οι ασθενείς θα πρέπει να προσέρχονται στην πύλη του νοσοκομείου όπου θα υπάρχει λίστα με τα ραντεβού προς εξακρίβωση.
 Ο άτυχος Σάμιουελ είχε φτάσει μέχρι την πύλη του νοσοκομείου κι ο φύλακας του απαγόρευσε την είσοδο ακριβώς επειδή το όνομά του δεν περιλαμβανόταν σε κάποια λίστα με ραντεβού. Το γεγονός ότι ο άνθρωπος ζήτησε να επισκεφθεί τα επείγοντα και όχι τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία δεν έπαιξε κάποιο ρόλο στη διαφοροποίηση της αντιμετώπισης που έπρεπε να έχει…
 Η σορός του Σάμιουελ συνεχίζει να βρίσκεται σε γραφείο τελετών, με τους δικούς του να αναμένουν την ημερομηνία της κηδείας του. Ωστόσο αυτή μέχρι χθες δεν είχε ανακοινωθεί, με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν κενές θέσεις στο κοιμητήριο της πρωτεύουσας του νησιού. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη στο Βαθύ έχουν πραγματοποιηθεί δύο ταφές νεκρών που απεβίωσαν αρκετές ημέρες μετά τον 31χρονο.Τέλος, να σημειωθεί ότι η ιατροδικαστική εξέταση έγινε από χειρουργό και όχι από ιατροδικαστή, μια και όπως φαίνεται η μετάβαση ιατρού της σχετικής ειδικότητας από τη Μυτιλήνη ή αλλού ήταν δύσκολο να επιτευχθεί. Τα αποτελέσματά της ακόμα δεν έχουν κοινοποιηθεί στην οικογένεια του εκλιπόντος.