Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

3/6/18

Ο Συντονισμός Λέσβου για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό για τα γεγονότα στη Μόρια

Στο δρόμο για την λευτεριά - ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Δυο χρόνια μετά τη συμφωνία ΕΕ –Τουρκίας, ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών εκτοξεύθηκε ξανά στα ύψη, με αυτή τη στιγμή στη Μόρια να μετράμε περί τα 8000 άτομα, και με τις καθημερινές αφίξεις να αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός, και να γίνεται δυσκολότερη η κατάσταση στα κέντρα κράτησης.
Χιλιάδες πρόσφυγες με βαθύ διχασμό μεταξύ τους παραμένουν εγκλωβισμένοι, με αποτέλεσμα τις καθημερινές συγκρούσεις μεταξύ τους. Το αποτέλεσμα του εγκλεισμού μέσα στο κέντρο κράτησης της Μόριας, ανθρώπων με φυλετικές διαφορές, ανθρώπων διαφορετικών εθνικοτήτων, αντιλήψεων, ήταν τα βίαια επεισόδια που εξελίχθηκαν τον βράδυ της Παρασκευής 25 του Μάη. Τα επεισόδια έγιναν ανάμεσα σε Αραβόφωνους και Κούρδους, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό πολλών Κούρδων. Στη συνέχεια των επεισοδίων και κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής και το πρωί του Σαββάτου, ομάδες Κούρδων προσφύγων εγκατέλειπαν μαζικά το στρατόπεδο της Μόριας, με κατεύθυνση το κέντρο της Μυτιλήνης, αφού κινδύνευαν μέσα στο χώρο, βρίσκοντας προσωρινά καταφύγιο σε πάρκα και σε δρόμους της Μυτιλήνης. Αυτή τη στιγμή 350 άτομα φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του  ΠΙΚΠΑ, 250 στο camp  στη Συκαμιά και οι υπόλοιποι σε δομή ΜΚΟ στη Λάρσο. Ήδη από τη Συκαμιά αποχώρησαν αρκετοί άνθρωποι ενώ υπήρξε δέσμευση από την αστυνομία, ότι σήμερα θα μετακινηθούν και οι υπόλοιποι στη Μυτιλήνη αφού το camp δε διαθέτει υποδομές για πολυήμερη διαμονή.
Η κυβέρνηση φέρνει τεράστιες ευθύνες για την συνέχιση του εγκλωβισμού χιλιάδων ανθρώπων, στοιβαγμένων μέσα στη Μόρια, γνωρίζοντας τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους οι εθνικότητες, οδηγώντας τους σε τέτοιου τύπου αντιπαραθέσεις, δίνοντας πάτημα στην ανάπτυξη δράσεων με φασιστικού τύπου επιθέσεις, όπως παρατηρήθηκε το προηγούμενο διάστημα.
Οι Κούρδοι πρόσφυγες δηλώνουν πως δεν ξαναγυρνάνε στη Μόρια ούτε και στον Καρά Τεπέ, φοβούμενοι νέες επιθέσεις, αφού κανείς δεν μπορεί να τους εγγυηθεί την ασφαλή διαμονή τους. Οι Κούρδοι πρόσφυγες από το Αφρίν ξέφυγαν απο τον πόλεμο στην πατρίδα τους, και ήρθαν στην ‘’πολιτισμένη δύση’’, συνεχίζοντας να ζουν σαν κυνηγημένοι αφού η πολιτική του εγκλεισμού και των κλειστών συνόρων συνεχίζεται.
Άμεση ήταν και η ‘’κινητοποίηση’’ από πλευράς Δημοτικής και Περιφερειακής Αρχής για την κατάσταση που δημιουργήθηκε και διαμορφώθηκε μετά τα επεισόδια. Αφενός, διαρρέοντας φήμες για την προοπτική της εγκατάστασης περίπου 400 προσφύγων – μεταναστών σε χώρο στον Ευεργέτουλα, ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, κατόπιν σχετικής αναφοράς του Αντιδημάρχου Ευεργέτουλα, Γιώργου Κατζανού, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης, με σκοπό να προστατευθεί η ειρήνη και η κοινωνική συνοχή. Αφετέρου η κ. Καλογήρου με επιστολή της στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, ζητά την αποσυμφόρηση του ΠΙΚΠΑ, γιατί κατά τα λεγόμενα της, η διαμονή στις εγκαταστάσεις της συγκεκριμένης δομής δεκάδων προσφύγων, επειδή αυτή βρίσκεται δίπλα στον οδικό άξονα της πόλης της Μυτιλήνης προς το αεροδρόμιο, δημιουργεί επιπρόσθετα ζητήματα, που συνδέονται ευθέως με τη λειτουργία της πόλης και του νησιού.
Ολοφάνερα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες για την δημοτική αρχή, και όχι μόνο, είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού, αφού η κοινωνική συνοχή και η ειρήνη που επικαλείται ο Δήμαρχος δεν αφορά αυτούς σε καμιά περίπτωση. Ουσιαστικά αυτό που Καλογήρου και Γαληνός θέλουν είναι να επιστρέψουν πρόσφυγες και μετανάστες στη Μόρια και να τελειώσει εκεί το θέμα. Αντί λοιπόν Δήμος και Περιφέρεια να προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες, καλύτερα να ανοίξουν εγκαταλειμμένα κτίρια που υπάρχουν μέσα στην πόλη και να εξασφαλίσουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης γι αυτούς τους ανθρώπους.
Η Μόρια είναι κολαστήριο!!! και αν δεν κλείσει τέτοια επεισόδια θα επαναλαμβάνονται, με ό,τι αυτό σημαίνει και για τους ίδιους τους πρόσφυγες και για την τοπική κοινωνία.
Απαιτούμε:
  • Να ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματα των Κούρδων προσφύγων.
  • Να κλείσει άμεσα η Μόρια, καθώς και όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, και να σταματήσουν οι εγκλεισμοί και οι απελάσεις
  • Οι συνθήκες διαβίωσης προσφύγων να γίνουν αξιοπρεπείς. Όχι στην απομόνωση-γκετοποίηση τους. Στέγαση των προσφύγων σε κατοικίες μέσα στις πόλεις και τις γειτονιές μας.
  • Να ανοίξουν τα σύνορα της Ευρώπης για τους πρόσφυγες, και για ελεύθερη μετακίνηση ανάμεσα στις χώρες
  • Να ανατραπεί το ρατσιστικό νομοσχέδιο Τσίπρα- Βίτσα, για το προσφυγικό, που κατατέθηκε στη Βουλή
  • Να καταργηθεί η αισχρή συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, που εγκλωβίζει πρόσφυγες στα νησιά, μέσω του γεωγραφικού περιορισμού.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ