Εδώ και αρκετό καιρό έχουν αρχίσει οι συζητήσεις μεταξύ των εργαζομένων στα 8μηνα του Δήμου Λέσβου, στην "κοινωφελή" εργασία στην Μόρια αλλά και στον Καρά Τεπέ.
Πρόκειται για 170 περίπου εργαζόμενους με 8μηνη σύμβαση όπου ο κύριος όγκος δουλεύει στην Μόρια και λίγοι από αυτούς και στον Καρά Τεπέ .
Η σύμβαση τους λήγει περί τα μέσα Απριλίου και για λίγους από αυτούς διαρκεί μέχρι και Αύγουστο. Αρχές του μήνα ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους με συνέλευση στο εργατικό κέντρο με μεγάλη επιτυχία προσέλευσης όπου και έθεσαν το ζήτημα καθαρά, μονιμοποίηση - επέκταση των συμβάσεων, αποφασίστηκε 4ωρη στάση αφού πρώτα συναντηθούν με την υπουργό Αντωνοπούλου. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε η υπουργός απέναντι στα αιτήματα των εργαζόμενων εμφάνισε δικαιολογίες και υπεκφυγές, ρίχνοντας την ευθύνη στην ΕΕ που δεν επιτρέπει τις προσλήψεις στο δημόσιο ή μια 2μηνη παράταση που απλά θα παρατείνει την αγωνία. Απέναντι στις πιέσεις των εργαζομένων τελικά, παρουσίασε την πρόταση για δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ από τους εργαζόμενους, πρόταση που φυσικά και απορρίφθηκε.
Πρόταση που επανέλαβε ο διοικητής του στρατοπέδου προσφύγων της Μόριας προκειμένου "να μην μείνει το στρατόπεδο χωρίς εργαζόμενους".
Τελικά προχώρησαν σε απεργία με την στήριξη του εργατικού κέντρου Λέσβου, η οποία ήταν πετυχημένη σε συμμετοχή όσο και η απεργιακή πορεία στην πόλη που παρέδωσε ψήφισμα στον ΟΑΕΔ και τον Δήμαρχο.
Οι συνθήκες υγιεινής στο στρατόπεδο της Μόρια παραμένουν άθλιες για πρόσφυγες για εργαζόμενους, χωρίς παρουσία γιατρού και τεχνικού ασφάλειας. Με παντελή έλλειψη μέσων ασφάλειας και προστασίας, χωρίς εκπαίδευση και υποστήριξη, με τους εργαζόμενους να αναλαμβάνουν καθήκοντα που δεν τους αναλογούν, ακόμα και την ψυχολογική υποστήριξη των έγκλειστων προσφύγων ακριβώς λόγω των άθλιων συνθηκών και τραγικών ελλείψεων σε μέσα και προσωπικό.