Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

26/7/17

Ενημέρωση για τα γεγονότα στη Μόρια


Το βίντεο προέρχεται από τη σελίδα f/b του Στρατή Σκουντιανέλλη και το κείμενο από αλληλέγγυους της Λέσβου, που στηρίζουν το ΣΥΠΡΟΜΕ.
Bδομάδα αναταραχών κι εντάσεων αυτή που πέρασε, για τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στη Μυτιλήνη.
Την προηγούμενη Δευτέρα 17/07, πρόσφυγες φυλακισμένοι στο κολαστήριο της Μόριας για άλλη μια φορά
  εξεγέρθηκαν απαιτώντας μια λύση σε αυτή την απάνθρωπη συνθήκη που έχουν βρεθεί αφού τόσους μήνες μετά την άφιξη και παραμονή τους στην χώρα μας υπάρχει εξοργιστική αδυναμία πρόσβασης στις υπηρεσίες αίτησης ασύλου. Η διαμαρτυρία τους καταπνίγηκε στο ξύλο και στα χημικά μετά την είσοδο πολυάριθμων δυνάμεων των ΜΑΤ μέσα στην Μόρια, οι οποίες δεν δίστασαν να ρίξουν χημικά σε μωρά παιδιά και σε οικογένειες που βρίσκονταν στο κέντρο κράτησης.
Tην Δευτέρα 24 του Ιούλη τις πρώτες πρωινές ώρες πάνοπλοι αστυνομικοί μπήκαν και πάλι στην Μόρια για να κάνουν προσαγωγές ατόμων που δεν είχανε τα απαραίτητα έγγραφα  και είχαν απορριφθεί οι αιτήσεις του σε β' βαθμό. Έγιναν 53 προσαγωγές εκ των οποίων οι 25 αφορούσαν κρατούμενους αφρικανικής καταγωγής.  Προφανώς κι έπαιξε ρόλο στην εγρήγορση των αστυνομικών αρχών η κατάσταση των προηγούμενων ημερών με τις φωτιές και τον πετροπόλεμο μέσα κι έξω απ' το στρατόπεδο, που κάθε άλλο παρά αυθόρμητη μπορεί να χαρακτηριστεί από πλευράς προσφύγων, όπως φαίνεται κι από βίντεο που έχουν καταγράψει τα γεγονότα. Όμως πρέπει να μη ξεχνάμε πως αυτός είναι και ο μόνος τρόπος για να στηριχτεί η συμφωνία της ντροπής. Απελάσεις και φυλακίσεις.
Τις τελευταίες μέρες οι ροές άρχισαν και πάλι να αυξάνονται και αυτή τη στιγμή γύρω στα 4000 άτομα βρίσκονται στη Μόρια με την κατάσταση να γίνεται όλο και πιο ασφυκτική, αφού στο στρατόπεδο του Καρά Τεπέ δεν δέχονται επιπλέον άτομα και στο ΠΙΚΠΑ οι δυνατότητες φιλοξενίας είναι περιορισμένες.


Την Τρίτη 27/07 αστυνομική επιχείρηση από τα χαράματα έως και αργά το απόγευμα, έλαβε χώρα τόσο στο Κέντρο Κράτησης της Μόριας όσο και σε δομές, όπως αυτή του Καρά Τεπέ, ακόμα και σε χώρους όπου διαβιούν πρόσφυγες και μετανάστες, όπως καταλήψεις αλληλέγγυων στην περιοχή του Καρά Τεπέ, του κάτω Κάστρου και του λιμανιού της Μυτιλήνης, μεγάλη δύναμη της αστυνομίας μεταφέρθηκε  από Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου έλεγξε τους πάντες. Συνολικά προσήχθησαν 55 άτομα από τα οποία συνελήφθησαν 27!

Παράλληλα, συνεχίζεται για 29η μέρα η απεργία πείνας του Αράς Αμπάι. Ο Αράς είχε ξεκινήσει την απεργία πείνας στις 28 του Ιούνη μαζί με άλλους 4 απεργούς που παραμένουν κρατούμενοι στην Μόρια, μεταξύ των οποίων και ο αδερφός του, για την άμεση απελευθέρωση τους . Ο αδερφός του Αράς τελικά απελευθερώθηκε ωστόσο εκείνος συνεχίζει την απεργία πείνας μέχρι και την απελευθέρωση και των υπόλοιπων τριών κρατουμένων απεργών πείνας.
Με την εξέλιξη και τροπή που πήραν αυτές τις μέρες τα πράγματα προγραμματίστηκε για την Τετάρτη το πρωί 26 του Ιούλη συλλαλητήριο ‘’διαμαρτυρίας’’ από τους κατοίκους της Μόριας και των γύρω περιοχών .

Λιγοστά ήταν τελικά τα άτομα που παρευρέθηκαν (περίπου 25), και από γειτονικό χωριό που ήταν συνδιοργανωτής δεν πήγε κανένας.  Μόνο ως παταγώδη αποτυχία μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή τους η προσπάθεια, αφού μόλις ελάχιστους διαμαρτυρόμενους μπόρεσε να προσελκύσει.