Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

13/7/17

Σκάφος με πρόσφυγες οδηγήθηκε από το Λιμενικό στα Χανιά



Στις 29 Ιουνίου πλεούμενο με περίπου 130 πρόσφυγες που ταξίδευε για Ιταλία εντοπίστηκε στη θάλασα βόρεια των Χανίων και ρυμουλκήθηκε από το λιμενικό στα Χανιά. Ανάμεσα στους επιβαίνοντες ήταν και τρεις διακινητές-Ουκρανοί οι οποίοι και συνελήφθησαν. Οι πρόσφυγες ήταν από Ιράν, Ιράκ, Πακιστάν, Σρι Λάνκα, Μπαγκλαντέζ και Κούρδοι.
Κρατήθηκαν στην Παλιά Ηλεκτρική στα Χανιά (στο ίδιο μέρος που είχαν βάλει άλλους πρόσφυγες τον Φλεβάρη). Να σημειώσω εδώ ότι ήταν μέρες καύσωνα και το κτίριο δεν έχει κλιματισμό, ντουζ κλπ., ενώ σε όσους δεν έδωσαν χαρτιά δε μπορούσαν να προαυλιστούν.
Ορισμένοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο λόγω προβλημάτων υγείας. Όσοι πήραν χαρτιά (οι περισσότερες γυναίκες και παιδιά) θεωρητικά ήταν ελεύθεροι αλλά με καμία μέριμνα ως προς τις βασικές τους ανάγκες.
Γι αυτό και αυτοί αρνούνταν να εγκαταλείψουν τον χώρο και τους συγγενείς τους και παρέμεναν στο προαύλιο της Παλιάς Ηλεκτρικής. Δύο οικογένειες φιλοξενούνται στην κατάληψη Rosa Nera ενώ ορισμένα ανήλικα μεταφέρθηκαν σε δομή ανηλίκων στα Ανώγεια.
Με πρωτοβουλία κατοίκων βρέθηκαν δύο σπίτια, οι πρόσφυγες όμως δε θέλησαν να χωριστούν γι αυτό και προχώρησαν σε απεργία πείνας, με την αρμόδια αντιδήμαρχο να προβαίνει σε κατάπτυστες δηλώσεις του τύπου: "Προσπαθούν με διάφορους τρόπους να πιέσουν καταστάσεις. Όμως ο τρόπος που προσπαθούν είναι απαράδεκτος. Να μην αφήνουν τα παιδιά να φάνε και να μας παρακαλούν τα παιδάκια κρυφά να τους δώσουμε φαΐ; Αν συνεχιστεί αυτό ίσως πρέπει να παρέμβει και ο εισαγγελέας" και υπανιγμούς ότι οι πρόσφυγες υποκινούνται για την απεργία πείνας. Η απεργία πείνας τελικά έληξε και μια ολιγομελής οικογένεια μεταφέρθηκε στο ένα διαμέρισμα.
Ο Δήμος από την πλευρά του στην ουσία δεν έκανε τίποτα, δηλώνοντας ότι κανένας από τους χώρους του δήμου δεν προσφέρεται για την φιλοξενία των μεταναστών. Υποτίθεται εδώ και μήνες ότι έχει ξεκινήσει η αναζήτηση διαμερισμάτων που θα μισθωθούν γι αυτό το λόγο αλλά κάτι τέτοιο στα τουριστικά Χανιά αυτή την περίοδο είναι προφανώς αδύνατο. Ο χώρος φρουρείται συνεχώς από την αστυνομία.  Ελεύθερη πρόσβαση στο χώρο είχαν μόνο οι Γιατροί του Κόσμου, ο Ερυθρός Σταυρός και το Κοινωνικό Ιατρείο. Οι υπόλοιποι μπαίνανε αυστηρά ελεγχόμενα (μετά από άδεια του εδώ Αστυνομικού Διευθυντή) ενώ η είσοδος σε εκπροσώπους δημοτικών παρατάξεων απαγορεύτηκε επιλεκτικά. Στους πρόσφυγες στάθηκαν αλληλέγγυοι δικηγόροι του κινήματος και  πλήθος κόσμου βοήθησε με ανεμιστήρες κλπ., ενώ πραγματοποιήθηκε και συγκέντρωση συγκέντρωση αλληλεγγύης από ΚΕΕΡΦΑ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ στην οποία συμμετείχαμε (είχε ελάχιστη συμμετοχή) ενώ ανακοινώσεις έχουν βγάλει το Στέκι Μεταναστών και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χανίων.
Γενική επιθυμία των μεταναστών ήταν να ταξιδέψουν προς τη Γερμανία. Αυτή τη στιγμή 30 έχουν πάρει χαρτιά και είναι «ελεύθεροι» ενώ οι υπόλοιποι (οι περισσότεροι άντρες δηλαδή) σιγά-σιγά μεταφέρονται σε κάποιο camp-μάλλον προς την Αμυγδαλέζα, με στόχο να αδειάσει ο χώρος μέχρι το Σάββατο. 
Στον χώρο της παλιάς Ηλεκτρικής στις 11/7παραμένουν  περίπου 50 πρόσφυγες (όλοι είναι άντρες, οι μισοί περίπου είναι ανήλικοι και οι  άλλοι μισοί περίπου ενήλικες) χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας με τους οικείους τους.