Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

31/3/18

Ο αγώνας των 35 μεταναστών είναι αγώνας όλων μας


Στις 18 Ιουλίου του 2017 η Αστυνομία επιτέθηκε απρόκλητα και με πρωτοφανή αγριότητα, εντός του κολαστηρίου της Μόριας, στη Λέσβο, σε πρόσφυγες και μετανάστες (κυρίως Αφρικάνικης καταγωγής) που πραγματοποιούσαν ειρηνική διαμαρτυρία ενάντια στις πολιτικές γεωγραφικού περιορισμού που ακόμη και τώρα καθηλώνουν την πλειοψηφία των αιτούντων ασύλου καθ όλη τη διάρκεια αναμονής αλλά και για τις μεγάλες καθυστερήσεις εξέτασης των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλλει. Επίσης διαμαρτύρονταν για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στο κολαστήριο της Μόριας.
Μετά τα επεισόδια που δημιούργησε η Αστυνομία και την βίαιη καταστολή της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε επιχείρηση σκούπα, κατά την διάρκεια της οποίας στοχοποιήθηκαν με εκδικητικό τρόπο πρόσφυγες από την Αφρικανική κοινότητα, με αποτέλεσμα τις  συλλήψεις 35 ατόμων. Η αστυνομία βαρούσε ανελέητα όποιον έβρισκε μπροστά της με αποτέλεσμα τον βαρύ τραυματισμό πολλών μεταναστών/ριών και  προσφύγων. Οι ξυλοδαρμοί και τα βασανιστήρια συνεχίστηκαν και μετά τις συλλήψεις των 35, οι οποίες έγιναν στο σωρό και χωρίς κανένα στοιχείο. Μοναδικό κριτήριο ήταν το χρώμα του δέρματος των συλληφθέντων αφού είχαν στοχοποιηθεί οι Αφρικανοί μετανάστες.
Κατά την διάρκεια της επίθεσης από την Αστυνομία στους πρόσφυγες, μέσα στο κολαστήριο της Μόριας, έδρασαν ακροδεξιά στοιχεία που λειτούργησαν ως παρακρατικός μηχανισμός του μετεμφυλιακού κράτους. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει πλήρη ευθύνη για το όργιο αστυνομικής βίας και την αγαστή συνεργασία αστυνομίας και παρακρατικών.
Οκτώ μήνες μετά 30 από τους 35 κατηγορουμένους παραμένουν προφυλακισμένοι σε 4 φυλακές της χώρας. Οι υπόλοιποι πέντε βρίσκονται στην Λέσβο με περιοριστικούς όρους. Οι βαρύτατες κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα είναι ίδιες για όλους.
Πρόσφατα ορίσθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης να γίνει στην Χίο (στις 20 Απριλίου), και εσκεμμένα όχι στη Μυτιλήνη, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο τις συνθήκες για την υπεράσπιση των 35 μεταναστών. Οι μετανάστες βρίσκονται σε πλήρη οικονομική ένδεια και αδυνατούν να πληρώσουν  δικηγόρους υπεράσπισης της επιλογής τους, ακόμη περισσότερο αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής τους. Επιπρόσθετα μια σειρά από μάρτυρες υπεράσπισης των προσφύγων που βρίσκονται στη Μόρια αδυνατούν να μεταβούν στην Χίο διότι τους απαγορεύεται η έξοδος από τη Λέσβο, λόγω διοικητικών περιοριστικών όρων. Επί της ουσίας η εκδίκαση της υπόθεσης στην Χίο αντί της Μυτιλήνης παραβιάζει τα δικαιώματα υπεράσπισης των 35 μεταναστών.
Ορισμένες ΜΚΟ που τους προηγούμενους μήνες είχαν προσφέρει νομική υποστήριξη στους πρόσφυγες τις προηγούμενες ημέρες την απέσυραν, χωρίς να δώσουν πραγματικά πειστικές και σοβαρές εξηγήσεις για την απόφαση τους αυτή. Πίσω από αυτή την απόφαση κρύβονται οι κυβερνητικές πιέσεις για διακοπή της χρηματοδότησης προς τις συγκεκριμένες ΜΚΟ. Όλα τα παραπάνω δείχνουν οτι η κυβέρνηση πιστή στο δόγμα της Συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας θέλει να “τελειώσει” τους 35 πρόσφυγες για να γίνει σαφές προς όλους τους υπόλοιπους προς δεν ανέχεται κινηματική δράση.
Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και όλους τους κρατικούς μηχανισμούς για τις μεθοδεύσεις τους που καταστρατηγούν τα δικαιώματα των προσφύγων – μεταναστών ως κατηγορουμένων. Καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό, τη νεολαία να σταθούν με κάθε τρόπο στο πλευρό των 35 προσφύγων, να περιφρουρήσουν τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες. Κάνουμε ξεκάθαρο σε όλους τους τόνους ότι με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες είμαστε μαζί και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε ενάντια στην εξαθλίωση των ζωών μας.
Ως Συντονισμός για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό Λέσβου στηρίζουμε τους 35 συλληφθέντες και απαιτούμε την απελευθέρωσή τους.
·         Κοινοί αγώνες ντόπιων και μεταναστών!
·         Να αποσυρθούν οι στημένες κατηγορίες σε βάρος των 35 προσφύγων
·         Άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων
·         Καμία καταδίκη για τους 35 πρόσφυγες.
·         Καμία σκέψη για απέλαση.
·         Όχι στην δολοφονική αντιμετώπιση των προσφύγων από ΕΕ και κυβέρνηση
·         Προστασία- Άσυλο – Δικαιώματα στους πρόσφυγες και μετανάστες
·         Ελευθερία μετακίνησης για τις χώρες προορισμούς τους – Απεγκλωβισμός τους από τα νησιά
·         Να κλείσουν τώρα όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης
·         Να σταματήσουν τώρα όλες οι απελάσεις
·         Να καταργηθούν οι ρατσιστικές συμφωνίες ΕΕ – Τουρκίας – Λιβύης
·         Να σταματήσουν οι πόλεμοι, οι επεμβάσεις, να κλείσουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ, να φύγει η Frodex.
Στηρίζουμε τις δράσεις αλληλεγγύης για τους 35 μετανάστες!
Η συλλογική διεκδίκηση, η ενότητα κι η αλληλεγγύη, ο ασυμβίβαστος κι ανυποχώρητος αγώνας θα νικήσουν!

Το ψήφισμα είναι ανοιχτό για υπογραφές, καλούμε όλους τους Συλλόγους, φορείς και σωματεία να το προσυπογράψουν.


ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ