Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

4/4/18

Κάλεσμα σε συγκέντρωση για το έγκλημα στο Αγαθονήσι


ΚΑΛΕΣΜΑ
Ο ΣΥΠΡΟΜΕ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το ναυάγιο στο Αγαθονήσι, αύριο, στην Πλατεία Συντάγματος, στις 6.30 μμ

Η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ έπνιξαν τους πρόσφυγες στο Αγαθονήσι

Στις 16 Μαρτίου, 16 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους στο Αγαθονήσι. Το γεγονός συγκαλύφθηκε από τις ελληνικές αρχές που προσπάθησαν να πείσουν ότι δεν ειδοποιήθηκαν έγκαιρα για τον κίνδυνο που διέτρεχαν οι πρόσφυγες. Στην πραγματικότητα, οι αρχές έλαβαν στις 16 Μάρτη ειδοποίηση από Αφγανό συγγενή των επιβαινόντων που κρατείται στο Hotspot της Σάμου και παρόλα αυτά δεν έκαναν καμιά επιχείρηση διάσωσης. Από τους επιβαίνοντες σώθηκαν μόνο 3, δύο γυναίκες και ένας άντρας, που κατάφεραν να βγουν ζωντανοί στις ακτές του Αγαθονησίου.
Ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής δήλωσε με περισσή υποκρισία, αρκετές μέρες μετά, στις 25 Μάρτη, ότι θα «πέσουν κεφάλια» υποδυόμενος, κατά τα λοιπά, απόλυτη άγνοια για τους χειρισμούς του Λιμενικού Σώματος του οποίου προΐσταται, ενώ ο καθ΄ ύλην αρμόδιος υπουργός Δ. Βίτσας αντί να αναλάβει την πολιτική ευθύνη βρήκε την ευκαιρία να καταγγείλει τα κυκλώματα των διακινητών. Η χαρακτηριστική δήλωσή του ότι «η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να συναρτάται ούτε από συμφέροντα διακινητών ούτε από πολιτικές κρατών ούτε να είναι έρμαιο της απελπισίας ανθρώπων» εξισώνει θύματα και θύτες, βάζει την απελπισμένη ανάγκη των ανθρώπων να δραπετεύσουν από τον πόλεμο στην ίδια ζυγαριά με τις δολοφονικές επιλογές αυτών που τον διεξάγουν, ενώ παρουσιάζει την προσφυγιά ως ένα πρόβλημα που το δημιουργούν τα κυκλώματα διακίνησης (!) κι όχι οι σφαγές, η γενοκτονία και η ακραία φτώχεια.
Πολύ βολικό το αφήγημα της κυβέρνησης. Της ίδιας κυβέρνησης που υπέγραψε την κατάργηση της Συνθήκης της Γενεύης και τον εγκλεισμό των προσφύγων στα στρατόπεδα των νησιών, εφαρμόζοντας πιστά την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Της ίδιας κυβέρνησης που φοράει παρακρατική κουκούλα και επαναπροωθεί παράνομα καθημερινά πρόσφυγες στον Έβρο. Της ίδιας κυβέρνησης που συνυπέγραψε πέρσι τη Συμφωνία της Μάλτας και γίνεται συνένοχη για τις επιστροφές προσφύγων στα σκλαβοπάζαρα της Λιβύης, με τη βοήθεια του λιβυακού λιμενικού και του ευρωπαϊκού πολεμικού στόλου, και συναινεί έτσι στην παρεμπόδιση των διασωστικών επιχειρήσεων στη Μεσόγειο.
Το ναυάγιο στο Αγαθονήσι δεν ήταν ατύχημα, ήταν έγκλημα εκ προμελέτης και η ελληνική κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη.

Καλούμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Συντάγματος, την Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ.


Συντονισμός για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό
σωματείων – φοιτητικών συλλόγων – συλλογικοτήτων