Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

15/10/19

Άσυλο στη Sharareh Khademi




Άσυλο στη Sharareh Khademi
Την Τρίτη 15/10 εκδικάζεται στον Άρειο Πάγο η υπόθεση της Sharareh Khademi, μιας γυναίκας από το Ιράν που ήρθε πρόσφυγας στην Ελλάδα για να γλιτώσει, η ίδια και η 9χρονη κόρη της, από την κακοποιητική συμπεριφορά του συζύγου της. Ο σύζυγός της, μέλος των μυστικών υπηρεσιών ασφαλείας του Ιράν, την κατηγόρησε για μοιχεία όταν εκείνη έκανε αίτηση διαζυγίου, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε 60 βουρδουλιές στην πλάτη. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο τελικά ενέκρινε το διαζύγιο και απάλλαξε τη Sharareh από αυτή την τιμωρία αλλά ο σύζυγός της απαιτούσε να μην έχει καμία αξίωση πάνω στην κόρη τους, με την απειλή ότι θα κατήγγειλε εκείνη και τα αδέρφια της για αντικαθεστωτική συμπεριφορά, δηλαδή σε θανατική καταδίκη και ότι θα παντρέψει την κόρη τους μόλις γίνει 9 χρονών.
Μην μπορώντας να αντέξει αυτή την κατάσταση η Sharareh Khademi αποφάσισε να πάρει το δρόμο της προσφυγιάς μαζί με την κόρη της και τα αδέρφια της. Όταν έφτασε στην Ελλάδα ζητώντας άσυλο, την συνέλαβαν άνθρωποι της Interpol με την κατηγορία της αρπαγής ανηλίκου. Το ελληνικό δικαστήριο, αποφάσισε την έκδοσή της στο Ιράν – δηλαδή την θανατική της καταδίκη και η υπόθεση πάει στον Άρειο Πάγο.
Η απόφαση της κυβέρνησης μέσω του ΚΥΣΕΑ για μια σειρά μέτρων κατά των προσφύγων αποτελεί οδυνηρή συνέχεια των αντιμεταναστευτικών πολιτικών των τελευταίων χρόνων. Με αυτή την απόφαση καταργείται το δικαίωμα των προσφύγων να περάσουν από δευτεροβάθμια επιτροπή σε περίπτωση που απορριφθεί η αίτηση ασύλου.
Σε συνδυασμό με την ολοένα και αυξανόμενη καταστολή στα σύνορα, το μέλλον που ετοιμάζουν για τους πρόσφυγες είναι εξαιρετικά ζοφερό με τις γυναίκες να το βιώνουν ακόμη πιο έντονα. Ενώ η πολιτική απονομής ασύλου μόνο με γεωγραφικό κριτήριο, που προωθείται από την κυβέρνηση θα σήμαινε την άμεση απέλαση της Sharareh και της κόρης, και χιλιάδων άλλων θυμάτων έμφυλης βίας και ανθρώπων που η ζωή τους απειλείται λόγω φύλου, φυλής, θρησκεύματος κα. Οι συγκρατούμενές της στις φυλακές Κορυδαλλού δίνουν τη μάχη να μην παρθεί καταδικαστική απόφαση από το δικαστήριο για να μην επιστρέψει η Sharareh πίσω στο Ιράν, πράγμα ολέθριο για εκείνη και το παιδί της. Εμείς θα σταθούμε δίπλα στη Sharareh και τις συγκρατούμενές της, που και θα στηρίξουμε έμπρακτα τη μάχη που δίνουν.
● Απαιτούμε να δοθεί άσυλο στη Sharareh Khademi και να μην εκδοθεί στο Ιράν
● Παροχή νομιμοποιητικών εγγράφων σε όλους τους πρόσφυγες
● Κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης και ελεύθερη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών
● Κατάργηση της ρατσιστικής συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας
Καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 15/10, στις 9:30 στον Άρειο Πάγο