Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

30/7/20

Μια μαρτυρία για τον εγκλωβισμό των προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου

αναδημοσίευση από το Chiosnews

Εγκλωβισμός στα νησιά του Αιγαίου: ένα παιχνίδι εις βάρος όλων, γράφει η Τζ. Καλιπόζη
28 Ιουλίου 2020 665
Πολύ καιρό τώρα φίλοι και αλληλέγγυοι από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική μου στέλνουν μηνύματα με δύο ερωτήσεις. Ποια είναι η κατάσταση στα νησιά όσον αφορά το προσφυγικό και πώς μπορούν να βοηθήσουν.
Θα προσπαθήσω να απαντήσω όσο πιο εμπεριστατωμένα γίνεται.
Η κατάσταση στα νησιά είναι άσχημη. Η εσκεμμένη εξαθλίωση των προσφύγων φέρνει αύξηση της παραβατικότητας και αυτό με τη σειρά του αυξάνει την ξενοφοβία.
Οι αλληλέγγυοι και οι εθελοντές δεν επιτρέπεται να επισκεφθούν την ΒΙΑΛ από τις αρχές Μάρτη. Με πρόφαση τον κορωναϊό, τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας στον καταυλισμό εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι αρχές Αυγούστου, αν και κανένα κρούσμα δεν έχει καταγραφεί στη ΒΙΑΛ. Μια επίσκεψη που κάναμε για να δώσουμε πάνες και κουνουπιέρα σε νεογέννητο (που μένει σε σκηνή με άλλους 10 ενοίκους) είχε άσχημη κατάληξη. Ενώ κινούμασταν στο δρόμο και όχι σε χώρο της ΒΙΑΛ, η αστυνομία μας έκανε ενδελεχή έρευνα στο αυτοκίνητο, φωτογράφισε τα στοιχεία της ταυτότητας μας και μας ζήτησε να απομακρυνθούμε άμεσα για την προστασία της υγείας μας. Παρεμπιπτόντως, εμείς φορούσαμε μάσκα, εκείνοι όχι.
 

20/7/20

Οι πολιτικοί πρόσφυγες του Λαυρίου γιόρτασαν την επέτειο από την απελευθέρωση της Ροζάβας

Πρόσφυγες και ντόπιοι γιόρτασαν όλοι μαζί για την επανάσταση στη Ροζάβα την επέτειο της απελευθέρωσης της. Ο ΣΥΠΡΟΜΕ προσκλήθηκε και παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις.
Το πρόγραμμα πλούσιο για μικρούς και μεγάλους. Παραδοσιακή κουρδική μουσική, θεατρικό, προβολή. Μαζί τους και το μουσικό συγκρότημα της Λέσχης Αμπάριζα που πλαισίωσε το μουσικό πρόγραμμα με το πλούσιο ρεπερτόριο του και τραγούδια με έμπνευση για τον αγώνα.

18/7/20

Παρέμβαση του ΣΥΠΡΟΜΕ σε αντιρατσιστική αντιφασιστική εκδήλωση στα Φιλιατρά

Ο ΣΥ.ΠΡΟ.ΜΕ. καλέστηκε να μιλήσει και παραβρέθηκε σε αντιρατσιστική, αντιφασιστική, εκδήλωση αλληλεγγύης στους μετανάστες Αφρικανούς και όχι μόνο της Περιφρερειακής Κίνησης Ανταρία στο Μωριά με τίτλο  Εκ μέρους του ΣΥΠΡΟΜΕ στην εκδήλωση μίλησε ο Παύλος Αντωνόπουλος. Έγινε στις 16/7 στην πλατεία Καποδιστρίου και ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα. 
Στόχος της σύμφωνα με τους διοργανωτές μετά και το τελευταίο κρούσμα ρατσιστικής σκευωρία στην περιοχή να διαδοθεί το μήνυμα ότι μπορούμε να συνυπάρξουμε αρμονικά ντόπιοι κα πρόσφυγες στη δημοκρατική πόλη των Φιλιατρών. Να δοθεί ένα ακόμα  αγώνας, απ΄ τους πολλούς που θα δοθούν στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Αγώνας για να  σταματήσει το δηλητήριο που χύνουν οι απανταχού «Φυρερίσκοι». Όπως γράφουν στην ανακοίνωσή τους  "Δεν υπάρχουν έθνη εγκληματιών. Μπορούμε να συνυπάρξουμε αρμονικά ντόπιοι και μετανάστες. Ο εχθρός είναι ένας και κοινός: η κοινωνία του κέρδους, ο καπιταλισμός. Που δημιουργεί φτώχεια, απομύζηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών των τρίτων χωρών, ρύπανση και καταστροφή του περιβάλλοντος, πολέμους, μετανάστευση. Αυτός είναι η αιτία γιγάντωσης του δηλητηριώδους φιδιού που στηρίζει το σύστημα: του φασισμού – ναζισμού"


17/7/20

Ανακοίνωση για την επίθεση Μπογδάνου στη δημοσιογράφο Ελ. Κουμάντου

Μια από τις αποκαλυπτικές φωτογραφίες των αναίτιων συλλήψεων  που ενοχλούν
Ο λογοκριτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος
Από την μια είναι ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Από την άλλη είναι η δημοσιογράφος Ελευθερία Κουμάντου.
Με αφορμή τα όσα έγιναν στην Πλατεία Βικτωρίας στις 15/7/2020 ο Κ.Μπογδάνος έγραψε τα εξής:
«Παρακαλείται ο δημοτικός σταθμός της Αθήνας, @A984Official να διευκρινίσει κατά πόσον υιοθετεί το απολύτως ΨΕΥΔΕΣ και απαράδεκτα μεροληπτικό ρεπορτάζ της Ελευθερίας Κουμάντου, που, όπως ο ίδιος ο σταθμός πληρώνεται από τους Αθηναίους δημότες
Ουσιαστικά δηλαδή ζητάει από έναν δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό να λογοκρίνει και να ελέγχει τους εργαζόμενούς του και αν αυτό δεν γίνεται να τους απολύει!
Γιατί τι άλλο σημαίνει η ερώτηση αν ο σταθμός υιοθετεί το ρεπορτάζ μιας δημοσιογράφου το οποίο ο Μπογδάνος χαρακτηρίζει ψευδές και μεροληπτικό;
Καταρχήν να πούμε ότι η Ελευθερία Κουμάντου ήταν στην αντιφασιστική συγκέντρωση όχι μόνο ως δημοσιογράφος του 9.84 αλλά και ως αντιφασίστρια.
Ήταν εκεί ως ελεύθερο άτομο και ως μέλος του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας-Πειραιά, της καμπάνιας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙ και του Παρατηρητηρίου της δίκης της Χρυσής Αυγής Golden Dawn Watch.
Οι αναρτήσεις που έκανε για την συγκέντρωση είχαν την προσωπική της υπογραφή και όχι αυτή του ραδιοφωνικού σταθμού. Μπορεί κάποιος να συμφωνεί ή να διαφωνεί με αυτές αλλά δεν μπορεί να απαιτεί από τον εργοδότη του να τον φιμώσει ή να τον απολύσει γιατί δεν του αρέσουν αυτά που γράφει.
Για την ουσία των πραγμάτων. Οι φωτογραφίες που ανάρτησε η Ελευθερία Κουμάντου είναι αποκαλυπτικές και επιβεβαιώνουν την αλήθεια των όσων λέει. Η συγκέντρωση της ρατσιστικής και ξενοφοβικής δήθεν επιτροπής κατοίκων είχε ελάχιστο κόσμο. Και συμμετείχαν σε αυτή ακροδεξιοί και νεοναζί υπόδικοι στην δίκη της Χρυσής Αυγής όπως για παράδειγμα ο Ηλίας Κασιδιάρης. Για αυτά ο Κ.Μπογδάνος δεν αισθάνεται την ανάγκη να πει κάτι. Ίσως γιατί αισθάνεται πολύ οικεία ανάμεσά τους.

16/7/20

Κυριακή 19/7, γιορτή για την επέτειο απελευθέρωσης της Ροζάβας των πολιτικών προσφύγων του Λαυρίου

Την Κυριακή 19/7, οι κούρδοι και τούρκοι πολιτικοί πρόσφυγες του Λαυρίου καλούν σε γιορτή για την 8η επέτειο απελευθέρωσης της Ροζάβας. Ο ΣΥ.ΠΡΟ.ΜΕ. θα παραβρεθεί στην εκδήλωση. 
 

15/7/20

Συνεργασία κυβέρνησης-κράτους-παρακράτους στη βία κατά προσφύγων και ντόπιων στην πλ. Βικτωρίας

η αντιφασιστική συγκέντρωση
Την Τετάρτη 15/7 στην πλατεία Βικτωρίας ζήσαμε συμπυκνωμένα όλα όσα εξελίσσονται το τελευταίο διάστημα. Συνεργασία κυβέρνησης, αστυνομίας, φασιστών, νεοναζί με στόχο πρόσφυγες και ντόπιους αντιφασίστες.
Οι πρόσφυγες που φτάνουν από τα νησιά παραμένουν άστεγοι, η κυβέρνηση από τη μια συνεχίζει την πολιτική της στοχευμένης εξώθησης των αναγνωρισμένων προσφύγων στην αστεγία  και από την άλλη από κοινού με δήμο Αθήνας, ΜΜΕ, ακροδεξιούς και φασίστες παρουσιάζουν τους πρόσφυγες ως πρόβλημα για την εικόνα της πλατείας.
Μέσα από το διαδίκτυο φασίστες σηκώνουν κουρνιαχτό με κάλεσμα συγκέντρωσης για εκδίωξη των προσφύγων το απόγευμα της Τετάρτης. Διαδίδουν ότι έχουν κάλυψη από τη δημοτική αρχή Μπακογιάννη, την αστυνομία και την κυβέρνηση.
Η αστυνομία εκκενώνει την πλατεία από τους πρόσφυγες, βρίσκοντας ξαφνικά χώρο για αυτούς στο Σκαραμαγκά ενώ τις προηγούμενες μέρες δεν υπήρχε για αυτούς λύση στέγασης. Το στρατόπεδο στο Σκαραμαγκά είναι κλειστό και κανένας ντόπιος ή αλληλέγγυος δεν μπορεί να το επισκεφτεί και οι συνθήκες εκεί μπορεί να μην είναι της Αμυγδαλέζας, της Μαλακάσας, του Κλειδιού ή της Μόριας, αλλά είναι επίσης άθλιες και γκετοποιημένες.
Αντιφασιστικές, αντιρατσιστικές και προσφυγικές συλλογικότητες, ανάμεσά τους και ο ΣΥΠΡΟΜΕ, και πολιτικές οργανώσεις καλούν από την προηγούμενη μέρα σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και αποτροπής της φασιστικής σύναξης. Πράγματι την επόμενη μέρα από νωρίς το απόγευμα ήταν μαζική η αντιφασιστική συγκέντρωση στην πλατεία.
σύλληψη αντιφασίστα
Η αστυνομία γεμίζει την περιοχή κλούβες και καλύπτει τους λιγότερους από 30 συγκεντρωμένους της χουντοσυμμορίας, ανάμεσά τους τον Κασιδιάρη και τον βουλευτή της Ν.Δ. Μπογδάνο.
Στη συνέχεια οι δυνάμεις καταστολής κατά την αποχώρηση των συγκεντρωμένων αντιφασιστών επιτίθενται με κρότου-λάμψης και άγριο ξύλο στο ύψος της ΑΣΟΕΕ, ενώ κάνουν πλήθος προσαγωγών και 3 συλλήψεις που όπως φαίνεται καθαρά από τα βίντεο που υπάρχουν ήταν λόγω της συμμετοχής τους στη συγκέντρωση και μόνο.
Ο κοινός αγώνας ντόπιων και προσφύγων, οι αντιστάσεις μας και η αλληλεγγύη τρομάζουν κυβέρνηση, φασίστες και όσους είναι ποτισμένοι με το ρατσιστικό μίσος.
Θα συνεχίσουμε την υπεράσπιση του δίκιου.

Τετάρτη 15/7, 4.30 μμ συγκέντρωση υπεράσπισης των προσφύγων από τις επιθέσεις στην πλ. Βικτωρίας

Όχι στα πογκρόμ κατά των προσφύγων.
Τετάρτη 15/7, 4.30 μμ συγκέντρωση υπεράσπισης των προσφύγων από τις επιθέσεις  στην πλ. Βικτωρίας.
Μετά τις βίαιες επαναλαμβανόμενες επιθέσεις και απαγωγές της αστυνομίας ενάντια στους άστεγους πρόσφυγες της πλ. Βικτωρίας, το ξήλωμα των παγκακιών από το δήμο Αθήνας, σειρά παίρνουν οι ακροδεξιές συμμορίες.  
Κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο κάλεσμα με τίτλο «Stop στον επικοισμό» και υπογραφή «Κάτοικοι του 6ου δημοτικού διαμερίσματος» που καλεί  την Τετάρτη 6.30 μμ στην πλατεία με στόχο να εκδιώξουν τους πρόσφυγες.
Η πλατεία Βικτωρίας αποτελεί σημείο συνάντησης των προσφύγων που μένουν στη γύρω περιοχή σε μικρά και ανήλιαγα διαμερίσματα, χώρο που αναζητούν τους ανθρώπους από τις περιοχές προέλευσής τους, χώρο που μαζεύονται, συζητούν, οργανώνουν τις δράσεις τους και τις γιορτές τους, χώρο που νοιώθουν ασφάλεια και βρίσκουν καταφύγιο. Εκεί φτάνουν και οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες από τα νησιά αναζητώντας επαφές, πληροφορίες και χώρο για αξιοπρεπή στέγαση.  Οι άστεγοι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες αναγκάζονται να μένουν εκεί προσωρινά επειδή η κυβέρνηση είτε δεν τους εξασφαλίζει χώρο να στεγαστούν όταν φεύγουν από τα νησιά, είτε γιατί τους κάνει εξώσεις από χώρους διαμονής.   
Κανένας δεν εμπόδισε τους ντόπιους να περνούν και να κάθονται στην πλατεία. Και πράγματι η πλατεία σφύζει από ζωή.
Αυτοί που δυσκολεύουν την παραμονή ντόπιων και προσφύγων στην πλατεία είναι η ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης, η δημοτική αρχή Μπακογιάννη που ξήλωσε τα παγκάκια και η αστυνομία που κάνει επιθέσεις.
Να υπερασπίσουμε το δικαίωμα ντόπιων και προσφύγων για να ζούμε και να κυκλοφορούμε ελεύθερα. Να μην επιτρέψουμε νύκτες κρυστάλλων στις γειτονιές μας. Να μην επιτρέψουμε ούτε την Τετάρτη, ούτε καμιά μέρα να γίνει πογκρόμ ενάντια στους πρόσφυγες, ούτε στην πλ. Βικτωρίας, ούτε πουθενά. Μαζί προσφυγικές και αντιφασιστικές συλλογικότητες υπερασπιζόμαστε την πλατεία ενάντια στο φασισμό και τους διωγμούς.
Ο ΣΥ.ΠΡΟ.ΜΕ. καλεί στις 4.30 συγκέντρωση στην πλατεία Βικτώριας ώστε μαζί με τις άλλες συλλογικότητες να συμπαρασταθούμε στους πρόσφυγες που αναγκάζονται να ζουν άστεγοι, με την απόφαση της κυβέρνησης που τους διώχνει από τις δομές και τα στρατόπεδα εγκαταλείποντας τους χωρίς στέγη, χρήματα και δυνατότητα επιβίωσης στο έλεος των φασιστικών επιθέσεων από ακροδεξιούς και της αστυνομικής βίας.

9/7/20

Ρατσιστική ποινική διώξη σε 850 πρόσφυγες στη Μυτιλήνη.

Σε μια πρωτοφανή κίνηση προχώρησε η Εισαγγελεία Μυτιλήνης, που άσκησε ποινική δίωξη  στους αιτούντες άσυλο που εισήλθαν στην Ελλάδα μέσω Λέσβου στο διάστημα μεταξύ 1ης Μαρτίου και 1ης Απριλίου 2020, όσο δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση είχε αναστείλει την υποβολή νέων αιτήσεων κατά πρωτοφανή παράβαση του διεθνούς και του ευρωπαϊκό δικαίου.  Η απόφαση της Εισαγγελίας έρχεται ενάντια όλων όσοι αφίχθησαν εντός Μαρτίου, μια απόφαση που αφορά περίπου 850 αιτούντες άσυλο.
Η καταγγελία έρχεται από την οργάνωση HIAS που παρέχει νομικές υπηρεσίες σε αιτούντες άσυλο, στους εν λόγω αιτούντες άσυλο, μεταξύ των οποίων η μητέρα που έχασε το παιδί στα ανοιχτά της Λέσβου. Ολόκληρη η ανακοίνωση εδώ
Η απόφαση είναι

8/7/20

Στο στόχαστρο δημάρχου της Λέσβου ξενοδόχοι που διατίθενται να δεχτούν πρόσφυγες

Νέο ξενοφοβικό ξέσπασμα στην Λέσβο υπό την διακριτική «στήριξη» Βέρρου : Στο στόχαστρο ξενοδόχοι για φιλοξενία προσφύγων
αναδημοσίευση
 Νέο ξενοφοβικό ξέσπασμα στην Λέσβο υπό την διακριτική «στήριξη» Βέρρου : Στο στόχαστρο ξενοδόχοι για φιλοξενία προσφύγων
Απειλές και βανδαλισμοί κατά ξενοδόχων υπό την ανοχή του Δημάρχου Τ. Βέρρου που με εκβιαστική του ανάρτηση προειδοποιεί τους επιχειρηματίες να μην προχωρήσουν στην φιλοξενία προσφύγων. Η σχετική μάλιστα δημοσία τοποθέτηση του δημάρχου έπεται βίαιων επεισοδίων και βανδαλισμό που είχε προηγηθεί προ ημερών από ομάδα «διαματυρόμενων» κατοίκων.

Πηγή: The Press Project

Με ρατσιστικές επιθέσεις και στοχοποιήσεις απαντά μερίδα ορισμένων κατοίκων της Λέσβου στην πρόθεση ξενοδόχων της περιοχής να φιλοξενήσουν πρόσφυγες υπό το πρόγραμμα   «Εστία 2», με τον δήμαρχο της Δυτικής Λέσβου όχι μόνο να μην καταδικάζει αλλά να κρατά την πάγια πλέον τακτική των απειλών και της τρομοκρατίας κατά των φορέων που στηρίζουν τους πρόσφυγες.
Σε συνέχεια των απειλών και των ρατσιστικών καλεσμάτων μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του nealesvou.gr , μερίδα κατοίκων στα χωριά Μόλυβος και Πέτρα προχώρησε σε βίαιες επιθέσεις κατά ξενοδόχων και φθορά των αντίστοιχων περιουσιών, με τους τελευταίους να απαντούν καταθέτοντας μηνυτήριες αναφορές, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών».
«Δέχτηκα ένα διερευνητικό τηλεφώνημα για να με πληροφορήσουν για το πρόγραμμα “Εστία”. Είπα όποιος θέλει να μου κάνει πρόταση και να την αξιολογήσω. Εδώ τα καταλύματα είναι άδεια και πολλά από αυτά κλειστά λόγω της κρίσης με τον κορονοϊό. Κινδυνεύουμε να χάσουμε τις περιουσίες μας και την εργασία μας. Από τότε βρέθηκα στο στόχαστρο και διαπίστωσα ότι αναρτήσεις διαφόρων καλούσαν σε συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο μου» λέει στην «Εφ.Συν.» ένας εκ των ξενοδόχων.

7/7/20

Κινητοποίηση προσφύγων στη Χίο

αναδημοσίευση 
Καθιστική διαμαρτυρία Σύρων προσφύγων στην πλατεία της Χίου έγινε την Κυριακή 7/7. Διαμαρτύρονται για τις συνθήκες κράτησης τους και την μεγάλη καθυστέρηση στις αιτήσεις ασύλου.

6/7/20

Το αποκρουστικό πρόσωπο του κυβερνητικού ρατσισμού και στην πλ. Βικτωρίας


Οι αντιπροσφυγικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης δεν μαρτυρούν κυρίως ανευθυνότητα, αλλά μια εγκληματική ρατσιστική πολιτική που έχει τραγικές συνέπειες  για τους ανθρώπους. Μωρά παιδιά, έγκυες, ανάπηροι όχι απλά σπρώχνονται από την κυβέρνηση και την αστυνομία να παραμένουν άστεγοι, αφού δεν τους παρέχονται κατάλληλα καταλύματα, αλλά η αστυνομία κάνει βίαιες εφόδους και τους ξυλοκοπεί κατά καιρούς.
Αυτό καταγγέλθηκε για πολλοστή φορά πως συνέβη στην πλατεία Βικτωρίας τη νύκτα τoυ Σαββάτου προς Κυριακή 5/7/2020. Περίπου 200 άστεγοι πρόσφυγες ανάμεσα τους μάνες με μωρά στην αγκαλιά, παιδιά, έγκυες βίωσαν τη βίαιη επίθεση των δυνάμεων καταστολής. Κτύπαγαν στο σωρό, έσερναν ανθρώπους, έριχναν ξύλο αδιακρίτως σε γυναίκες, κτύπησαν έγκυο, άρπαζαν μωρά για να εκβιάσουν τους γονείς να ακολουθήσουν την αστυνομία, έκαναν κεφαλοκλειδώματα, λίγοι πρόλαβαν να σκορπίσουν στους γύρω δρόμους. Προξένησαν πανικό στους πρόσφυγες, λιποθυμίες, τραυματισμούς. Σκοπός τους να εκκενώσουν την πλατεία, χωρίς να έχουν χώρους εκτός από τις φυλακές έξω από την Αθήνα για να τους «φιλοξενήσουν», όπου επιχείρησαν για μια ακόμα φορά να τους οδηγήσουν με τη βία και το επέβαλαν για κάποιες οικογένειες που οδηγήθηκαν στην Αμυγδαλέζα παρά τη θέλησή τους .  Δείτε σχετικά βίντεο εδώεδώ και  εδώ
Και για να συμπληρωθεί το σκηνικό η αστυνομία προσήγαγε 23 αλληλεγγυες/ους στο Α.Τ. Κυψελης, οι 19 αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ μετέτρεψε 4 σε συλλήψεις και τους οδήγησε στον εισαγγελέα.

Την επόμενη μέρα, Κυριακή, ξανά ΜΑΤ έκαναν 5ωρη επιχείρηση  για εκκένωση της πλατείας με μεταφορά προσφύγων, που κυβερνητικοί υπάλληλοι επικαλούνταν ότι θα πήγαιναν πλέον στο Σκαραμαγκά και στο Σχιστό. Δήλωσαν ότι έδωσαν θέσεις σε αυτά τα στρατόπεδα για 150 πρόσφυγες.
Στο fb του Υπουργείου Αντιμεταναστευτικής πολιτικής υπήρξε προκλητική

4/7/20

Γλύτωσε την απέλαση πρόσφυγας μαθητής χάρις στην κινητοποίηση των εκπαιδευτικών

Την Παρασκευή 19 Ιούνη πρόσφυγας μαθητής του γυμνασίου Μαραθώνα, συνελήφθη σε αστυνομική επιχείρηση την ώρα που δούλευε ως εργάτης γης σε αγρόκτημα. Οδηγήθηκε στην φυλακή της Αμυγδαλέζας προς απέλαση, επειδή βρέθηκε ότι είχαν λήξει τα χαρτιά του και.δεν και ιχε δηλωθεί ως εργαζόμενος.
Η εκπαιδευτική κοινότητα κινητοποιήθηκε άμεσα για να υποστηρίξει το μαθητή, να τον συνδράμει νομικά και να τον απελευθερώσει. Η ΕΛΜΕ της περιοχής, ο σύλλογος καθηγητών του σχολείου του έδωσαν μάχη. Αλλά, το σκληρό ρατσιστικό καθεστώς δεν έδινε περιθώρια και ο μαθητής θα ακολουθούσε την τύχη χιλιάδων άλλων προσφύγων που βρίσκονται χωρίς χαρτιά και αυτό με ευθύνη του ίδιου του συστήματος.
Όμως, η επιμονή και η συλλογική παρέμβαση έκανε το αδύνατο-δυνατό και μετά από μέρες ο μαθητής απελευθερώθηκε και γλύτωσε την απέλαση.
Η αλληλεγγύη και η κινητοποίηση το όπλο μας.

3/7/20

Μαρτυρία-βίντεο από την κράτηση προσφύγων στην Αμυγδαλέζα

Γυναίκα αναγνωρισμένη πρόσφυγας που οδηγήθηκε από την αστυνομία μαζί με άλλους 70 πρόσφυγες στην Αμυγδαλέζα μετά τη Μόρια και την πλ. Βικτωρίας και κρατήθηκαν εκεί για 8 μέρες τον Ιούνιο του 2020 σε άθλιες συνθήκες, όπως περιγράφουμε στη σχετική ανάρτηση, μας δείχνει στο βίντεο την κατάσταση στη φυλακή της Αμυγδαλέζας.

2/7/20

Μαρτυρίες για παράνομες φυλακίσεις αναγνωρισμένων προσφύγων

 Έξω από κάθε έννοια ανθρωπισμού και νομιμότητας είναι η φυλάκιση τουλάχιστον 70 αναγνωρισμένων προσφύγων για 8 μέρες στην Αμυγδαλέζα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες προσφύγων που συναντήσαμε στο βράδυ της Πέμπτης 2/7 στην πλ. Βικτωρίας η αστυνομία πριν από 9 μέρες τους μάζεψε  από την πλ. Βικτωρίας που είχαν φτάσει από τη Μόρια και τους οδήγησε σε ένα μέρος που ήταν περίπου 40 λεπτά μακριά από την Αθήνα και από κατοικημένη περιοχή.

Τους είχαν στη φυλακή μαζί με πολλούς άλλους ανθρώπους. Τα  παιδιά άρχισαν να αρρωσταίνουν και να παρουσιάζουν δερματικά εξανθήματα και όταν ζήτησαν να τα δει γιατρός τους απάντησαν ότι δεν είναι νοσοκομείο εκεί.

Τους άφησαν ελεύθερους μετά από 8 μέρες και αυτοί που μιλήσαμε περπάτησαν για να φτάσουν ξανά στην Αθήνα και ήρθαν στην πλ. Βικτωρίας για να συναντήσουν και άλλους πρόσφυγες. Δεν έχουν κανένα κατάλυμα για να μείνουν και καμιά βοήθεια για το φαγητό. Νοιώθουν χαμένοι και αβοήθητοι. Καμιά κρατική υπηρεσία δεν τους συνδράμει για να ξέρουν τι να κάνουν και που να απευθυνθούν. Η κυβέρνηση εγκληματεί σε βάρος των προσφύγων.

Νέες οικογένειες προσφύγων άστεγες στην πλ. Βικτωρίας

Πάνω από 150 Σύριοι και Αφγανοί πρόσφυγες ανάμεσά τους και παιδιά που έφτασαν από τη Μόρια είναι άστεγοι στην πλ. Βικτωρίας. Η αστυνομία οδήγησε την πλειοψηφία αυτών των προσφύγων στην πλ. Βικτωρίας σήμερα το πρωί. Η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για να βρεθούν κατοικίες και να οργανωθεί η στέγαση των προσφύγων που φτάνουν από τα νησιά και τους έχει χορηγηθεί άσυλο.
Είναι υπεύθυνη για τις συνθήκες εξαθλίωσης και τη δημιουργία του προβλήματος, που σε συνθήκες της αφόρητης ζέστης κάνει ακόμα πιο επικίνδυνη την κατάσταση.
Απαιτούμε άμεσες λύσεις για τη στέγαση των προσφύγων μέσα στις πόλεις και τα χωριά μας σε αξιοπρεπείς συνθήκες. Να λειτουργήσουν τα προγράμματα στέγασης χωρίς περιορισμούς και γραφειοκρατίες, καλύπτοντας τις ανάγκες όλων.