Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

1/12/16

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης Σερρών κάνει έκκληση να ανοίξουν θερμαινόμενοι χώροι για τους πρόσφυγες και περιγράφει τις συνθήκες στο καμπ ΚΕΓΕ Σερρών


ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ 
Την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αλληλεγγύης Σερρών για τους Πρόσφυγες επισκέφτηκε, μετά από συνεννόηση με αντιπροσώπους των προσφύγων,  το καμπ των προσφύγων που διαβιούν στο πρώην ΚΕΓΕ Σερρών. Αν και για ακόμα μία φορά δεν μας επετράπη η είσοδος, παρόλο που έχουμε κάνει αίτηση διαπίστευσης εδώ και καιρό χωρίς να έχουμε πάρει  ακόμη απάντηση, εμείς συναντηθήκαμε με αντιπροσωπεία των προσφύγων κάνοντας μία πλούσια συζήτηση αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Στην συνάντηση εκδηλώσαμε το σταθερό ενδιαφέρον της Επιτροπής,  η οποία έχει βρει ανταπόκριση στους πολίτες των Σερρών, για το σύνολο της διαβίωσης των προσφύγων, τη στέγαση, τη σίτιση, τους κανόνες υγιεινής, την εκπαίδευση των παιδιών, όπως αυτοί το δικαιούνται από τις διεθνείς συνθήκες για τους πρόσφυγες.
Μετά από την συζήτηση, και από όσα διαπιστώσαμε οι ίδιοι, οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων εξακολουθούν και είναι όχι μόνο απαράδεκτες αλλά και ΑΠΑΝΘΡΩΠΕΣ.
Στο θέμα της διατροφής, παρά τη σχετική βελτίωση, εξακολουθούν να την συμπληρώνουν και με αυτοσχέδια ατομικά μαγειρεία.
Στο θέμα της στέγασης, αυτό που μας περιέγραψαν και που είδαμε με τα ίδια μας τα μάτια ήταν ότι πιο απάνθρωπο μπορεί να υπάρξει: πλημμυρισμένη γη, αντίσκηνα χωρίς πάτωμα, κανενός είδους θέρμανσης σε συνθήκες θερμοκρασίας κάτω του μηδενός, με τα μικρά παιδιά να μην αντέχουν και να έχουν πρόβλημα με το ψύχος.
Στο θέμα της εκπαίδευσης, η μετεγκατάσταση των προσφύγων γίνεται χωρίς να υπάρχει μέριμνα ένταξης των προσφυγόπουλων στα σχολεία της περιοχής που πρόκειται να εγκατασταθούν.
Επιπλέον, συμφωνήσαμε ότι η υπόσχεση μετεγκατάστασης τους  σε ξενοδοχείο της Κατερίνης από μέρα σε μέρα, χωρίς να ορίζεται η ημερομηνία αναχώρησης, είναι ένας καθαρός εμπαιγμός εκ μέρους όλων των παραγόντων της πολιτείας και της κυβέρνησης.
Αυτή τη στιγμή αυτό που και οι ίδιοι τόνισαν το υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα τους είναι το ΑΝΥΠΟΦΟΡΟ ΨΥΧΟΣ!!
ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΚΛΗΣΗ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ο Δήμος Σερρών και όποια άλλη υπηρεσία είναι αρμόδια ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟΥΣ ΘΕΡΜΑΙΝΟΜΕΝΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ για τους πρόσφυγες μέχρι τη μέρα της μετεγκατάστασης τους στα ξενοδοχεία, όπως γίνεται ήδη και σε άλλους δήμους και φορείς της χώρας με στόχο την προστασία των πολιτών και ιδιαίτερα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων από ακραία καιρικά φαινόμενα κατά τη χειμερινή περίοδο.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Σέρρες, 1-12-2016