Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

13/5/18

Τρίτη, 6.30 μ.μ., 15/5 ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή


ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
∆ύο µόνο µέρες μετά την απόφαση του ΣτΕ με την οποία ακυρώθηκε η απόφαση γεωγραφικού περιορισμού των προσφύγων στα νησιά,   ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ∆. Βίτσας κατέθεσε νέο νοµοσχέδιο στη Βουλή, που τιτλοφορείται «Τροποποίηση διαδικασιών ασύλου και άλλες διατάξεις», επιχειρώντας να παρακάµψει την απόφαση του ΣτΕ και να επιταχύνει τη διαδικασία ασύλου και τις µαζικές απελάσεις προσφύγων.
Στο νομοσχέδιο εισάγεται σύντμηση όλων των διοικητικών προθεσμιών ως προς την κατάθεση και εξέταση των αιτημάτων, προτείνονται αλλαγές στον τρόπο επίδοσης των αποφάσεων που καθιστούν ιδιαίτερα ανελαστικό και τιμωρητικό το σύστημα για τους αιτούντες,  ενώ τίθενται  ιδιαίτεροι περιορισμοί στο δικαίωμα υποβολής μεταγενέστερης αίτησης. Ανατροπή κάθε έννοιας δικαίου αποτελεί η «τελεσιδικία στον δεύτερο βαθµό», που ορίζει ότι µπορεί να απελαθεί κάποιος τη στιγµή που θα απορριφθεί η αίτηση ασύλου του σε δεύτερο βαθµό, ακόµα και αν προσφύγει στο διοικητικό εφετείο κατά της απόρριψης, όπως έχει δικαίωµα! Επιπλέον, οι ενδιαφερόµενοι τίθενται εκτός της διαδικασίας ασύλου αν δεν µπορέσουν να παραστούν στην προγραµµατισµένη συνέντευξη ασύλου, έχασαν κάποια προθεσµία ή καθυστέρησαν να παραλάβουν την απόφαση σχετικά µε το αίτηµα ασύλου.
Σε κάθε  προτεινόμενη τροποποίηση, οι αιτούντες  αντιμετωπίζονται συλλήβδην με καχυποψία, ως εν δυνάμει καταχραστές, ως «καταναλωτές του συστήματος ασύλου», εισάγεται πλήθος νέων υποχρεώσεων των αιτούντων κατά τη διαδικασία, γίνεται προσπάθεια να περισταλεί η ερμηνεία περί του «ευάλωτου», ενώ εφαρμόζεται δυσμενής διακριτική μεταχείρισή τους σε σχέση με το γενικό πληθυσμό για τις διοικητικές προθεσμίες.
Σχετικά με την επιβολή γεωγραφικού περιορισμού,  με το προτεινόμενο άρθρο 7, συγκεκριμενοποιούνται οι προϋποθέσεις για την έκδοση απόφασης, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που θέτει η απόφαση του ΣτΕ και να λυθούν τα χέρια της διοίκησης ξανά. Ορίζεται, έτσι, ότι η απόφαση αυτή λαμβάνεται όταν αυτό είναι αναγκαίο «για την ταχεία επεξεργασία και αποτελεσματική παρακολούθηση των αιτημάτων ασύλου».
Περαιτέρω, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τις υλικές συνθήκες υποδοχής, ενσωματώνοντας σχετική ευρωπαϊκή οδηγία. Με  τις διατάξεις «για τον περιορισμό ή διακοπή των υλικών συνθηκών υποδοχής», δημιουργείται ένα ολόκληρο πλαίσιο επιτήρησης και τιμωρίας στις προσφυγικές δομές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η δυνατότητα διακοπής των παροχών σε περίπτωση εγκατάλειψης των κέντρων ή σε περιπτώσεις παραβίασης του Κανονισμού Λειτουργίας και επίδειξης «βίαιης συμπεριφοράς».


Πρόκειται για ένα αντιδραστικό τερατούργηµα που αποσκοπεί στην «αποσυµφόρηση των νησιών» διά του πολλαπλασιασµού των µαζικών απελάσεων και της δραστικής µείωσης του χρόνου αναµονής της -σχεδόν βέβαιης- απόρριψης των αιτηµάτων ασύλου για την πλειονότητα των προσφύγων των hot-spot του Αιγαίου. Είναι στην ίδια κατεύθυνση με τις αλλαγές στο σύστημα ασύλου της ΕΕ που προτείνει ο εμπνευστής της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας Γκέραλντ Κνάους και που υιοθετούνται σταδιακά από τις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ: ολοκλήρωση της εξέτασης των αιτημάτων εντός δύο εβδομάδων, δυνατότητα επιστροφής των απορριφθέντων εντός λίγων μόνο εβδομάδων στις χώρες προέλευσης –που θα επιτευχθεί και με την υπογραφή νέων διακρατικών συμφωνιών– και κράτηση όλων ανεξαιρέτως των αιτούντων σε κλειστούς χώρους για όσο διάστημα διαρκεί η εξέταση των αιτημάτων.
Δύο  χρόνια μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, Αθήνα και Βρυξέλλες, ενόψει των πολεμικών εξελίξεων στη Συρία και αλλού, ετοιμάζονται να αποτρέψουν τα νέα κύματα απελπισμένων, ενώ κρατάνε πάνω από 15.000 πρόσφυγες φυλακισμένους στα νησιά.
Καθήκον μας να μην αφήσουµε τους πρόσφυγες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία να γίνουν «µπαλάκι» των ανταγωνισµών ούτε βορά της ρατσιστικής Ευρώπης-«φρούριο», που πρώτα τους εξοντώνει στη χώρα τους και ύστερα τους πνίγει στη Μεσόγειο. Ο αγώνας για ελεύθερη µετακίνηση και ίσα δικαιώµατα των προσφύγων και των µεταναστών είναι η µόνη απάντηση. Με πρώτο βήµα τον αγώνα για απόσυρση του ρατσιστικού νοµοθετήµατος Τσίπρα – Βίτσα που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή.
Για αυτό καλούμε την Τρίτη, 6.30 μ.μ., 15-05-2018, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στη Βουλή.

ΚΑΛΟΥΝ
ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ-ΠΕΙΡΑΙΑ
ANTINAZI ZONE
ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΕΛΑΣΤΕ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ/ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΙΛΙΟΥ


ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ/ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Κ. ΠΑΤΗΣΙΩΝ/ΑΧΑΡΝΩΝ.

ΣΥΠΡΟΜΕ-ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ

ΧΩΡΟΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ CITY PLAZA



ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΗ-ΟΝΡΑ

ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΞΕΚΙΝΗΜΑ

ΕΕΚ-ΟΕΝ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΛΑΕ

ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση