Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

12/4/16

Με τεράστια επιτυχία το Αντιπολεμικό Διήμερο στα Χανιά! (φωτογραφίες)

Με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή πάνω από 7000 κόσμου ολοκληρώθηκε το 15ο Αντιπολεμικό Διήμερο πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων στα Χανιά, που διοργάνωνε η Ενωτική Πρωτοβουλία φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης την Παρασκευή και το Σάββατο, 8 και 9 Απρίλη στα Χανιά. Με κεντρικό σύνθημα ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ, το φεστιβάλ άνοιξε στην πόλη των Χανίων την κουβέντα για τον πόλεμο και την προσφυγιά, το ρόλο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στον ξεριζωμό λαών από τους τόπους τους, αλλά και την ανάγκη απάντησης του λαϊκού και του διεθνιστικού κινήματος.

Ειδικά η δεύτερη ημέρα ήταν αφιερωμένη στο προσφυγικό με τη συζήτηση “Πόλεμος σημαίνει προσφυγιά - η αντίσταση των λαών θα νικήσει” να αγκαλιάζεται από εκατοντάδες Χανιώτες.


Ο Αντωνόπουλος Παύλος, μέλος κέντρου μελετών της ΟΛΜΕ και του Συντονισμού για το Προσφυγικό και Μεταναστευτικό, εργατικών σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και συλλογικοτήτων μίλησε για την εμπειρία της συμμετοχή του στις αποστολές στο Κομπανί και την ηρωική αντίσταση των μαχητών της περιοχής στις επιθέσεις των Ισλαμοφασιστών του ISIS. Mιλώντας για τις επεμβάσεις στην περιοχή της Μεσογείου στάθηκε και στη βάση της Σούδας."Αν δεν κλείσει η βάση της Σούδας τότε και εμείς είμαστε κομμάτι των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη Μέση Ανατολή. Από εδώ ξεκινούσαν τα αεροπλάνα όταν πήγαιναν στο Ιράκ και στη Λιβύη. Και να γνωρίζετε ότι σε αυτόν τον αγώνα δεν είμαστε μόνοι. Οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη είναι μαζί μας."


Ο Γιώργος Παυλόπουλος, αρθρογράφος στις εφημερίδες «Ημερησία» και «ΠΡΙΝ» ήταν ο δεύτερος εισηγητής. “Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όξυνσης  του πολέμου, σε  όλα τα επίπεδα. Είτε  έχει να κάνει με διακρατικούς, εμφύλιους πολέμους που οδηγούν σε διάλυση κρατών, εκατόμβες νεκρών, τραυματίες και εκατομμύρια προσφύγων, είτε με τον κοινωνικό πόλεμο σε βάρος των εργαζομένων όλων των χωρών, είτε με τον πόλεμο σε βάρος των δημοκρατικών δικαιωμάτων, με τον πόλεμο που έχει να κάνει με τις συνειδήσεις και το μυαλό των ανθρώπων όπου ενσταλάζεται ο φόβος και η τρομοκρατία. Είμαστε σε μια εποχή πολύπλευρου πολέμου, όλες οι παραπάνω πλευρές συνδέονται μεταξύ τους και δείχνει ότι βρισκόμαστε σε περίοδο κρίσεων και ότι οι κρίσεις αυτές όπως έλεγε ο Κλαούζεβιτς λύνονται με ένα πόλεμο ως συνέχεια της πολιτικής. Με αυτήν την έννοια είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη εποχή αλλά και ταυτόχρονα εποχή μεγάλων προκλήσεων.

Οι συναυλίες του διημέρου αποτέλεσαν μια πολιτιστική “ανάσα” στη νεολαία και τους εργαζομένους, ανέργους και υπόλοιπους Χανιώτες και συνέβαλαν στην ανάδειξη του αντιπολεμικού φεστιβάλ σαν το κορυφαίο γεγονός της πόλης.

Στο χώρο πραγματοποιούνταν συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες ενώ υπήρχε ενημέρωση και δηλώσεις συμμετοχής για τις πρωτοβουλίες “Σχολείο της Ελευθερίας των Λαών στο κουρδικό Κομπάνι - ένα σχολείο για το Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία”.

Στα πλαίσια του Αντιπολεμικού Διημέρου ακολούθησε την Κυριακή 10 Απρίλη μαζική αντιιμπεριαλιστική-αντιπολεμική πορεία στη νατοϊκή βάση της Σούδας, την οποία συνδιοργάνωναν 37 φορείς από όλη την Ελλάδα, μαζί και ο Συντονισμός για το Προσφυγικό και Μεταναστευτικό.

Το τριήμερο αντιπολεμικών δράσεων και συζητήσεων στα Χανιά αποτέλεσε μια πολύ καλή αρχή ώστε να αρχίζει η αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες αλλά και η αντιιμπεριαλιστική-αντιπολεμική πάλη να γιγαντώνουν και στην Κρήτη.
.