Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

12/4/16

Η CGT της Γαλλίας καταγγέλει την αναζήτηση "εθελοντών" για τη Frontex


«Αποστολή» FRONTEX στην Ελλάδα... το σημείωμα της ντροπής (Ενημέρωση από τη CGT)

Λάβαμε από τη CGT (το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της Γαλλίας) ενημέρωση, σχετικά με την αναζήτηση Γάλλων εθελοντών που θα πλαισιώσουν την αποστολή της Frontex για την επαναπροώθηση μεταναστών στην Τουρκία. Εκπρόσωποι του Συνδικάτου είχαν επισκεφθεί την Ελλάδα τον περασμένο Δεκέμβριο και είχαν συναντηθεί και συζητήσει με τα ελληνικά συνδικάτα αλλά και συλλογικότητες για την πολιτική κατάσταση στις δύο χώρες. Δείτε παρακάτω το περιεχόμενο του μέηλ και την ανακοίνωση.


Θέμα: «Αποστολή» FRONTEX στην Ελλάδα... το σημείωμα της ντροπής


Καλημέρα σε όλες και σε όλους,


Η SNAD CGT (Εθνικό Συνδικάτο Εκτελωνιστών, της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων – Γαλλία) αντέδρασε στο σημείωμα 160330 της Γενικής Διεύθυνσης με ημερομηνία 1 Απριλίου 2016.



Αυτό το σημείωμα είχε  ως αντικείμενο την αναζήτηση εθελοντών για να πάνε να βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές να επαναπροωθήσουν τους μετανάστες στα στρατόπεδα της Τουρκίας.

Οι Γάλλοι τελωνειακοί είναι ήδη πολύ λίγοι για να διεκπεραιώσουν τα καθήκοντά τους. Δεν είναι δική τους δουλειά να στηρίξουν τις πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα.

Διαβάζοντας τις λεπτομέρειες του σημειώματος διαπιστώνουμε ότι όχι μόνο δεν πρόκειται για αποστολή που αφορά τελωνειακές υποθέσεις, αλλά οι προϋποθέσεις που τίθενται για τους εθελοντές μάς οδηγούν να σκεφτούμε πως πρόκειται κυρίως για αποστολή καταστολής των μεταναστών τους οποίους θα υποχρεώσουν να πάνε στην Τουρκία.

Εξάλλου, μαθαίνουμε σήμερα, πως μια εκατοστή Γάλλοι CRS (ΜΑΤατζήδες) έχουν ήδη φτάσει στην Ελλάδα γι’ αυτήν την επιχείρηση.


Αυτό το σημείωμα αποτελεί, από ανθρώπινη και από πολιτική άποψη, όνειδος


Η SNAD CGT ζήτησε εγγράφως από τη Γενική Διεύθυνση την ανάκλησή του.

«Αποστολή» FRONTEX στην Ελλάδα... το σημείωμα της ντροπής (Ενημέρωση από τη CGT)

Έχουμε επίσης ενημερώσει σχετικά τον τύπο, τα αρμόδια σωματεία και τους Έλληνες συντρόφους με τους οποίους καταφέραμε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά.



Από τη Γραμματεία




Ανακοίνωση

Πρωταπριλιάτικο!!! ... έτος 2016  όνειδος! 



Να μια ερώτηση για το επόμενο διαγώνισμα στους Πολιτικούς Θεσμούς: Μπορούμε να κάνουμε "πλάκες", με τη μορφή διοικητικού σημειώματος; Ερώτηση εκ πρώτης όψεως παράλογη, κάποιες φορές όμως ορισμένες ερωτήσεις προσφέρονται για να γελάσει κανείς... πολύ κίτρινες ... ή να ουρλιάξει από αηδία ! Αυτή την Πρωταπριλιά πιστέψαμε ότι η διοίκηση υπέκυψε στην παράδοση των φαρσέρ μαθητών, αφού εξέδωσε σημείωμα για τη διάθεση τελωνειακών υπαλλήλων στο πλαίσιο της Frontex για να παράσχουν «υποστήριξη στις ελληνικές αρχές κατά τις διαδικασίες επανεισδοχής προσφύγων προς την Τουρκία»  ... στη γλώσσα των μικρών αγγελιών, αυτό σημαίνει " Χώρα με σοβαρή οικονομική στενότητα, έχοντας απολύσει μεγάλο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων της, αναζητεί «μπράτσα» στους γείτονες για να οδηγήσει στα σύνορα μετανάστες που συσσωρεύονται στο έδαφός της . "



Μοιάζει τόσο σουρεαλιστικό που πρέπει να δει κανείς αυτό το σημείωμα στη λεπτομέρειά του. Πρώτα απ’ όλα τις προϋποθέσεις: δεν χρειάζονται γνώσεις εκτελωνισμού, αρκεί να γνωρίζεις αγγλικά και να είσαι σε θέση να "εκτελεί επαγγελματικές τεχνικές καταναγκαστικού σε επεμβάσεις" (αφήνουμε σε σας τη φροντίδα της «μετάφρασης»). Με άλλα λόγια θα πέσουμε στα «δύσκολα», οι τελωνειακοί υπάλληλοι δεν πληρώνονται για να κάνουν διπλωματία ή ανθρωπιστική αποστολή..., αλλά είναι εκεί για να βοηθήσουν την Ελλάδα να τσουβαλιάσει τους μετανάστες στην Τουρκία ... Σε άλλες εποχές, αυτές οι μέθοδοι είχαν όνομα ...



Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για την τύχη των μεταναστών ή για τους λόγους που τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους. Ή για την υποδοχή τους σε έδαφος που επικαλείται τον σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ...

Αυτή τη φορά όμως, ας δούμε τα πράγματα μέσα από το βλέμμα του τελωνειακού, από τη σκοπιά της διοίκησης μας. Γιατί μας ζητούν να καλύψουμε τις ελλείψεις του ελληνικού κράτους; Αυτό δεν έχει κανένα νόημα. Αγωνιζόμαστε ώστε τα τελωνεία να αναγνωριστούν ως διοικητική αρχή προτεραιότητας. Μας αρνούνται αυτό το στάτους, ενώ από την άλλη, μας ζητούν να αναλάβουμε καθήκοντα διοικητικών αρχών προτεραιότητας.



Σ’ αυτόν τον σκοπό λοιπόν θα χρησιμοποιηθεί το επιπλέον προσωπικό που χορηγήθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις; Για να καλυφθούν οι αδυναμίες των άλλων κρατών μελών, ενώ εμείς θα αφήσουμε την επικράτειά μας και τις ταξιαρχίες μας χωρίς προσωπικό; Για να πάμε να κυνηγήσουμε πρόσφυγες; Έχουμε λοιπόν πλεονάζον προσωπικό που δεν θα ασχοληθεί με εκτελωνιστικές υποθέσεις; Και αν βάλουμε το πόδι μας σε αυτό το γρανάζι, ποιο θα είναι το επόμενο βήμα;;; Θα μας στείλουν για τη διατήρηση της τάξης σε φοιτητικές διαδηλώσεις στη Γερμανία; Θα μας στείλουν να εκχιονίσουμε στους δρόμους στη Φινλανδία;



Ε, λοιπόν όχι, οι εργαζόμενοι των τελωνείων έχουν προσληφθεί για να εκπληρώνουν την αποστολή των τελωνείων, που είναι η καταπολέμηση της μεγάλης απάτης (οικονομικού εγκλήματος) και της τρομοκρατίας. Έχουμε την ιδιαιτερότητά μας και δεν θα την αποποιηθούμε!! Δεν θέλουμε να είμαστε η μεταβλητή προσαρμογής των Κρατών μελών ή των διοικητικών αρχών που αναζητούν ενίσχυση, πολύ δε περισσότερο να πάμε να εκτελέσουμε αποστολές μη εκτελωνιστικού χαρακτήρα, αναξιοπρεπείς σε ανθρώπινο και σε πολιτικό επίπεδο.



ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΑΡΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΜΑΣ, ΘΑ ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ !

ΕΙΜΑΣΤΕ ΒΑΘΥΤΑΤΑ ΣΟΚΑΡΙΣΜΕΝΟΙ !



Για το λόγο αυτό, η SNAD CGT ζήτησε από τη γενική διεύθυνση την έξοδο των τελωνείων από αυτή την αποστολή συνεργασίας με τη FRONTEX .