Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

16/4/16

Ενημέρωση από επίσκεψη στο Σκαραμαγκά

Σήμερα το μεσημέρι επισκεφτήκαμε από την Εργατική Λέσχη Κερατσινίου-Δραπετσώνας το στρατόπεδο στο Σκαραμαγκά. Η είσοδος φυλασσόταν από ένα περιπολικό, και η παρουσία του στρατού ήταν διακριτική. Ρωτηθήκαμε εάν είμαστε από κάποια οργάνωση. Mπήκαμε για να δώσουμε ρούχα σε μια οικογένεια και ένας από μας ως γιατρός.
Μέσα στο στρατόπεδο, γίνονται εργασίες για την κατασκευή νέων κοντέινερ, ενω υπολογίζουμε ότι στεγάζονται 1000 άτομα σίγουρα, χωρισμένα στις εθνικότητες τους. Το κάθε κοντέινερ είναι οχτάκλινο, με τουαλέτα μπάνιο κουζίνα, καινούργιο και με α condition. Εκτιμούμε ότι όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες, δεν θα είναι τόσο εύκολη η είσοδος.
Το φαγητό μας είπαν ότι είναι μέτριο, ετοιμάζεται από στρατό, όπως και γενικά τα πάντα εκεί μέσα.
Η ιατρική περίθαλψη είναι καθημερινή 9.30-12.30 και την έχουν αναλάβει στρατιωτικοί γιατροί ενώ όλη την υπόλοιπη μέρα υπάρχει το ΕΚΑΒ για τα επείγοντα περιστατικά. Οι πρόσφυγες που συνομιλούσαμε μας είπαν ότι έχουν γιατρούς, άλλα δεν έχουν φάρμακα.
Το στρατόπεδο είναι απομονωμένο από την υπόλοιπη περιοχή.
Οι πρόσφυγες έχουν την δυνατότητα να μετακινηθούν, εάν βέβαια συμπληρώσουν ένα χαρτί από την αστυνομία και πάρουν την σφραγίδα. Παραπονέθηκαν πως η μεταφορά από εκεί προς άλλες περιοχές γίνεται μόνο με το λεωφορείο και δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν το αντίτιμο του εισιτήριου. Μας είπαν ότι τους έχουν ενημερώσει ότι θα μείνουν εκεί για δυο χρόνια τουλάχιστον.