Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

22/4/16

Ενημέρωση από επίσκεψη στην Ειδομένη


Επίσκεψη στην Ειδομένη, 17\4

Μέλη του συντονιστικού σωματείων- φοιτητικών συλλόγων και συλλογικοτήτων Θες\νίκης  επισκεφτήκαμε την Ειδομένη την Κυριακή 17/4  και μοιράσαμε  είδη πρώτης ανάγκης και είδη ρουχισμού.
Οι προηγούμενες διαπιστώσεις μας για την ανύπαρκτη κρατική υποστήριξη στους καταυλισμούς των προσφύγων και μεταναστών στην Ειδομένη συνεχίζουν να ισχύουν, αφού τα πάντα που αφορούν τη διαμονή, τη σίτιση και τη περίθαλψη γίνονται από συλλογικότητες αλληλέγγυων.
Είδαμε μια καλύτερη οργάνωση των ίδιων των προσφύγων που έχουν οργανωθεί κατά νοικοκυριά και μαγειρεύουν και μόνοι τους, ενώ έχουν  αυξηθεί και οι χώροι αλληλέγγυων που μαγειρεύουν και μοιράζουν φαγητό στους πρόσφυγες. Δυστυχώς έκαναν την εμφάνισή τους και μικροπραματευτές που εμπορεύονται μικροείδη που προφανώς τα φέρνουν διάφοροι επιτήδειοι που θέλουν να κερδοσκοπήσουν από την έλλειψη ουσιαστικής κρατικής μέριμνας για τους πρόσφυγες.
Και σε αυτή μας την επίσκεψη είδαμε φίλους πρόσφυγες που συνεχίζουν να βοηθάνε το λαό τους με αμέριστη προσπάθεια, οι οποίοι και μας βοήθησαν στο μοίρασμα των τροφίμων και του ρουχισμού.
Τα ρούχα που διατίθενται στα πλαίσια της αλληλεγγύης συνεχίζουν να μην μπορούν να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες του μεγάλου αριθμού των προσφύγων, το ίδιο και τα τρόφιμα και τα βασικά είδη υγιεινής και ιατρικής περίθαλψης, ενώ τα προβλήματα καθαριότητας του χώρου που από την αρχή έχουμε επισημάνει, παραμένουν.
Σε όλο τον καταυλισμό κυριαρχεί το σύνθημα  «ανοίξτε τα σύνορα», γραμμένο  σε χαρτόκουτα , επάνω σε σκηνές καθώς και στις γραμμές των τρένων, τις οποίες οι πρόσφυγες διαμαρτυρόμενοι συνεχίζουν να κρατούν κλειστές.

Το όνειρο για μια καλύτερη ζωή είναι εδώ και επιμένει..