Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

16/6/20

Στις Σέρρες το Σάββατο 20/6, 11 πμ πορεία από τη δομή προσφύγων, 12 μεσ. συγκέντρωση πλ. Κρονίου


ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΙΟΥΝΗ ΜΕΡΑ ΚΟΙΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΣΕΡΡΕΣ : ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΚΕΓΕ ΣΤΙΣ 11:00 ΠΜ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΡΟΝΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΙΟΥΝΗ 2020 ΣΤΙΣ 12:00 ΜΜ.

ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΞΩΣΕΙΣ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Είναι πλέον γεγονός – η Κυβέρνηση προχωρά στην έξωση 11.000 και πλέον αναγνωρισμένων προσφύγων από τους χώρους που διαμένουν!
Στις Σέρρες πρόκειται να εγκαταλείψουν τη δομή του πρώην ΚΕΓΕ πάνω από 300 άτομα! Στην ουσία οι άνθρωποι αυτοί πετιούνται στον δρόμο και προστίθενται στους ήδη άστεγους που υπάρχουν στην χώρα!
Ο νόμος για τις εξώσεις υπήρχε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ της λεγόμενης “πρώτης φοράς αριστερά”, προέβλεπε την έξωση 6 μήνες μετά από την μέρα που οι πρόσφυγες θα λάμβαναν το άσυλο! Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αντιπολίτευση και κλαίει με δάκρυα κροκοδείλια!                                                            
Η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ, ως γνήσια δεξιά που σέβεται τον εαυτό της και τα ακροδεξιά εξαπτέρυγα της,  τον τροποποίησε προς το χειρότερο δίνοντας περιθώριο μόνο ένα μήνα!
Αυτή η πολιτική απέναντι στα θύματα πολέμων, διώξεων, βασανιστηρίων, που έχουν χάσει τα πάντα και έμεναν σε χώρους με το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ ή σε δομές, περιλαμβάνει και τη διακοπή του επιδόματος (πάλι με χρήματα διεθνών οργανισμών) καταδικάζοντας τους και στην πείνα μαζί με την αστεγία.
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται  ότι οι χώροι θα διατεθούν για να έρθουν άλλοι πρόσφυγες και να αποσυμφορηθούν τα νησιά! Η υποκρισία στο μεγαλείο της! Την ίδια ώρα χτίζουν νέες φυλακές για πρόσφυγες στα νησιά!  
Ταυτόχρονα, εφαρμόζουν :

o   Φυλάκιση σε κλειστές δομές απομονωμένες από τον αστικό ιστό για τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους, χωρίς δυνατότητα επίσκεψης ντόπιων και με φιρμάνια για απαγόρευση εξόδου των προσφύγων με διάφορα προσχήματα.
o   Περιορισμό των προϋποθέσεων χορήγησης ασύλου με fast-track εξετάσεις αιτημάτων τους.
o   Κράτηση  σε προαναχωρησιακές φυλακές και γρήγορες απελάσεις για όσους απορρίφτηκε η αίτηση.
o   Εγκληματικές παραλείψεις στην προστασία των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων.
o   Άθλιες συνθήκες διαβίωσης, με υπερσυνωστισμό και εγκλεισμό!
o   Πληθαίνουν καθημερινά οι καταγγελίες και αποδείξεις για παράνομες, κρυφές επαναπροωθήσεις και δολοφονικές απωθήσεις στα νησιά του Αιγαίου και τον Έβρο.

o   Οι βάρβαρες, αντιπροσφυγικές συμφωνίες της ΕΕ δημιουργούν τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στα κολαστήρια στα νησιά και την ενδοχώρα  και το αίσχος του Έβρου.

Η κυβερνητική πολιτική για το προσφυγικό την οποία υπηρέτησε με διαφορετικό μανδύα και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εδράζεται σ’ αυτές τις συμφωνίες! Είναι η πολιτική των ιμπεριαλιστών της ΕΕ που θεωρεί τους πρόσφυγες “ανθρώπινα σκουπίδια” που χρησιμοποίησε όσους χρειαζόταν για φτηνά εργατικά χέρια, είναι η ίδια η ΕΕ που έχει μετατρέψει την χώρα μας σε αποθήκη ψυχών!
Σύμφωνα με την Συνθήκη Σένγκεν καταργείται ο έλεγχος στα εσωτερικά σύνορα των χωρών μελών της ΕΕ και ενισχύεται η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της. Οι χώρες που έχουν υπογράψει την Συνθήκη Σένγκεν έχουν το δικαίωμα να επαναφέρουν τους ελέγχους στα εθνικά τους σύνορα για όλους τους ταξιδιώτες όταν αυτές κρίνουν πως απειλείται η δημόσια τάξη και ασφάλεια! Αυτό έγινε με την προσφυγική κρίση του 2015 όταν μια σειρά από χώρες έκλεισαν τα εσωτερικά σύνορα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και τα οποία ουσιαστικά παραμένουν κλειστά μέχρι και σήμερα.
Πακέτο με τη Συνθήκη Σένγκεν πηγαίνει ο Κανονισμός του Δουβλίνου σύμφωνα με τον οποίο η πρώτη χώρα εισόδου ενός υπηκόου τρίτης χώρας στην ΕΕ έχει την υποχρέωση να εξετάσει και να αποφανθεί για την αίτηση ασύλου του. Αυτό σημαίνει ότι όσοι εισήλθαν στην ΕΕ έχοντας ως πρώτη χώρα εισόδου την Ελλάδα, ακόμη κι αν καταθέσουν αίτηση ασύλου σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, θα επιστραφούν στην Ελλάδα για να εξεταστεί η αίτησή τους. Εάν η αίτησή τους έχει ήδη απορριφθεί στην Ελλάδα, δεν εξετάζεται ξανά.
Σύμφωνα με την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, με την οποία η Τουρκία «βαφτίστηκε» ασφαλής χώρα,   η διαδικασία (ταυτοποίηση, αίτηση ασύλου, επιστροφές) θα πρέπει να γίνει στα ελληνικά νησιά κι έτσι εξηγείται το γεγονός ότι χιλιάδες εξαθλιωμένοι άνθρωποι στοιβάζονται  σε κολαστήρια τύπου Μόριας και ΒΙΑΛ. Η Τουρκία ήταν υποχρεωμένη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα με σκοπό να αποτρέψει το άνοιγμα νέων θαλάσσιων ή χερσαίων οδών παράνομης μετανάστευσης από την Τουρκία προς την ΕΕ και να συνεργασθεί με τις γειτονικές χώρες (δηλ. την Ελλάδα) καθώς και με την ΕΕ. Τα κράτη – μέλη της ΕΕ μπορούν να δεχτούν “εθελοντικά” κάποιον αριθμό προσφύγων στις χώρες τους!
Η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας έχει παραβιαστεί κι έχει καταρρεύσει. Το μόνο που έχει απομείνει είναι τα ‘’ανθρώπινα σκουπίδια” στα νησιά, που στοιβάζονται εκεί για να μην “λερώνουν” τις γυαλιστερές πρωτεύουσες της Ευρώπης και οι κατατρεγμένοι που συνθλίβονται στον Έβρο ανάμεσα στις μυλόπετρες των γεωπολιτικών σκοπιμοτήτων και ανταγωνισμών.
Αυτές οι  συμφωνείες υπογράφηκαν και εφαρμόζονται από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις. Η πιστή τήρηση τους αναγορεύει τους πρόσφυγες σε εχθρούς και εισβολείς, την ίδια ώρα που στηρίζουν εισβολές του ΝΑΤΟ και επεμβάσεις της Ε.Ε. σε ξένες χώρες οδηγώντας τους σε πολέμους, προκαλώντας ξεριζωμούς, φτώχεια και εξαθλίωση.
Για την πιστή εφαρμογή τους καλλιεργούν ξενοφοβία και εθνικισμό και εκκολάπτουν το αυγό του φιδιού που έσπασε και σέρνεται βάζοντας φωτιά σε ξενοδοχεία και δομές προσφύγων!
Εκατομμύρια ευρώ χαρίζονται σε ημέτερους εργολάβους για κατασκευές φυλακών και στρατοπέδων και νέους φράχτες στον Έβρο, εκατομμύρια ευρώ πληρώνει ο ντόπιος φορολογούμενος για τις δυνάμεις καταστολής! Με τα εκατομμύρια αυτά μπορούσαν να γίνουν νοσοκομεία, και σπίτια και σχολεία για ΟΛΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ & ΞΕΝΟΥΣ!

Οι πρόσφυγες που έλαβαν τα τελεσίγραφα της κυβέρνησης ήδη αντιδρούν και κινητοποιούνται σε όλη την Ελλάδα. Κάτω από την κατακραυγή το Υπουργείο Αντιπροσφυγικής Πολιτικής ανακοίνωσε ότι θα δώσει κάποια αναβολή για όσους μένουν σε δομές, αλλά τίποτα για τους άλλους. Ενώ, προβάλλει ως λύση ότι μπορούν να ενταχτούν στο πρόγραμμα Helios. Όμως, καμιά εξασφάλιση δεν προσφέρει αυτό το πρόγραμμα των 6 έως 12 μηνών, που λειτουργεί με ένα επίδομα ενοικίου χωρίς καμιά άλλη οικονομική βοήθεια, μόνο για όσους έχουν τις αυστηρές προϋποθέσεις και υποχρεώνει τον πρόσφυγα να βρει μόνος του κατοικία όταν αυτές είναι δυσεύρετες, ακριβές και δεν νοικιάζονται εύκολα στους πρόσφυγες με το ξενοφοβικό κλίμα που καλλιεργεί κυβέρνηση και ΜΜΕ.

Αγωνιζόμαστε μαζί ντόπιοι και πρόσφυγες για:
·       Να ζήσουμε μαζί ειρηνικά ντόπιοι και πρόσφυγες μέσα στις πόλεις και στα χωριά μας.
·       Να υψώσουμε τείχος αντίστασης και αλληλεγγύης για να μην περάσουν τα σχέδια των εξώσεων.
·       Διαμονή των προσφύγων σε κατοικίες με αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης των προσφύγων μέσα στις πόλεις και στα χωριά μας. Όχι στη γκετοποίηση.
·       Να συνεχιστούν και να επεκταθούν τα προγράμματα στέγασης για όλους τους αιτούντες άσυλο και τους αναγνωρισμένες/ους πρόσφυγες, όπως και για κάθε άστεγο. Διαμονή σε κατάλληλα καταλύματα πάντα μέσα σε κατοικημένες περιοχές για μεταβατικό περιορισμένο χρόνο μέχρι την εγκατάσταση όλων σε διαμερίσματα και κατοικίες. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους η κυβέρνηση, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι.
·       Άσυλο για όλα τα θύματα των πολέμων και των διώξεων. Όχι στις καθυστερήσεις και τον πλαστό αποχαρακτηρισμό χωρών από εμπόλεμες.
·       Ελευθερίες και πρόσβαση στην υγεία (χορήγηση ΑΜΚΑ σε όλους), στην παιδεία, στην εργασία, στην πρόνοια με ίσα δικαιώματα.
·       Απεγκλωβισμός από τα νησιά, όχι σε κλειστά ή «ανοικτά» στρατόπεδα-φυλακές, όχι στη γκετοποίηση.
·       Όχι σε απελάσεις, επαναπροωθήσεις, απωθήσεις.
·       Ελεύθερη μετακίνηση σε όποια περιοχή ή χώρα θέλουν να μείνουν. Όχι σε φράκτες στον Έβρο και το Αιγαίο. Ανεμπόδιστη είσοδος στη χώρα μας και σε όλες τις χώρες στους πρόσφυγες και δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ασύλου.
·       Καμιά συμμετοχή της χώρας στους πολεμικούς σχεδιασμούς και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Έξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ.

Καλούμε τον Σερραϊκό λαό, σωματεία και συλλόγους, επιστημονικούς φορείς της πόλης να υψώσουν ασπίδα προστασίας στους πρόσφυγες – θύματα του ματωμένου ιμπεριαλισμού!
·       Η προσφυγική κρίση δεν μπορεί να λυθεί από αυτούς που την δημιούργησαν!
·       Συνεχής αντιιμπεριαλιστικός – αντιπολεμικός κοινός αγώνας ντόπιων και ξένων ενάντια στις αιτίες που γεννούν τον πόλεμο την φτώχεια την προσφυγιά!

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης Σερρών για τους Πρόσφυγες καλεί σε συμμετοχή όλων των Σερραίων στο συλλαλητήριο της πανελλαδικής ημέρας κοινής δράσης για τα δικαιώματα των προσφύγων το Σάββατο 20 Ιουνίου 2020 στις 12:00 μμ στην πλατεία Κρονίου. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 11:00 πμ από την δομή των προσφύγων.


ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΑΣΤΕΓΟΣ - ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΣ – ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΣ