Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

5/6/20

Ανακοίνωση ΣΥΠΡΟΜΕ για συγκεντρώσεις ενάντια στη διαμονή πρσφύγων

ΣΥ.ΠΡΟ.ΜΕ. - ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΦΥΓΙΚΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ – Ε.Ε. ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΓΚΕΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ
ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ – ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΘΥΜΑΤΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΜΑΣ

Πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα σε μερικές περιοχές της χώρας φωνές, διαμαρτυρίες και συγκεντρώσεις κατά της ύπαρξης χώρων διαμονής προσφύγων. Κάποιοι ανησυχούν για πιθανές επιπτώσεις στην εμπορική αξία της περιοχής τους, άλλοι για προβλήματα με τον υπερσυνωστισμό, άλλοι μιλούν για ασφάλεια. Οργανωμένες ομάδες ακροδεξιών και νεοναζί υποκινούν και χρησιμοποιούν αυτή την ανησυχία για να σπείρουν το δηλητήριο του μίσους, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού αναγορεύοντας του πρόσφυγες σε εχθρούς, παράλληλα με την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ του καθεστώτος που τους χαρακτηρίζουν εισβολείς.
Ενοχοποιούν τους πρόσφυγες για παραβατικότητα, εγκληματικότητα, πρόθεση αλλοίωσης του πολιτισμού και της θρησκείας, ακόμα και ως φορείς ασθενειών. Φτάνουν στο σημείο να καίνε ξενοδοχεία και χώρους που μένουν πρόσφυγες, να επιτίθενται σε όσους τους φαίνονται ξένοι να τραυματίζουν ακόμα και θανατηφόρα και να προπηλακίζουν όσους αντιτίθενται στις πράξεις βίας.
Τι χωρίζει την ανησυχία από την ακροδεξιά υστερία; Να μιλήσουμε καθαρά.
Η κινητοποίηση κάποιων κυβερνητικών και άλλων τοπικών παραγόντων στις διάφορες περιοχές καλύπτεται πίσω από δήθεν αθώες φράσεις : είναι πολλοί, δεν θέλουμε στρατόπεδα στην περιοχή μας, να μοιραστούν και σε άλλες περιοχές και φτάνει σε απαιτήσεις του τύπου : να τους απαγορευτεί η έξοδος, να φύγουν από δω, να γυρίσουν στις χώρες τους (στις οποίες συνεχίζουν να υπάρχουν ξένοι στρατοί, να επεμβαίνουν και να βομβαρδίζουν οι δυνάμεις των χωρών του ΝΑΤΟ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, παρέχοντας διευκολύνσεις με τις βάσεις). Προφανώς, υπάρχει το γελοίο του θέματος όταν ακροδεξιοί μιλούν για φορείς ασθενειών και την ίδια ώρα κάνουν προπαγάνδα ενάντια στον εμβολιασμό, μιλούν για αλλοίωση της θρησκείας, αλλά ξεχνούν τις ρήσεις του Ευαγγελίου περί ανέστιου, άπατρι, καταζητούμενου, πρόσφυγα Ιησού από τη γέννησή του, μιλούν για απολίτιστους αμαθείς για την ιστορία και τον πολιτισμό της Μεσοποταμίας.
Ο φανατισμός τυφλώνει. Δεν βλέπει ότι και Έλληνες πρόσφυγες κυνηγημένοι βρήκαν καταφύγιο στη Συρία ακόμα στην Αφρική την περίοδο της ναζιστικής κατοχής, ενώ ως μετανάστες έχουν εγκατασταθεί στα 4 σημεία του ορίζοντα. Πίσω από τον εμφύλιο των φτωχών κρύβονται τα οικονομικά συμφέροντα της ολιγαρχίας για να διχάζουν και να εδραιώνουν την κυριαρχία των συμφερόντων τους. Οι κυβερνήσεις και η Ε.Ε. σχεδιασμένα επιλέγουν την πολιτική συγκέντρωσης των προσφύγων για να χρησιμοποιούν τα προβλήματα που δημιουργούνται και τις ανθρωποφαγικές καταστάσεις για το «διαίρει και βασίλευε».
Είναι γνωστό ότι δεν έχει επιτραπεί στους πρόσφυγες να επιλέξουν το που θα μείνουν, αλλά οι κυβερνήσεις διάλεξαν να τους συγκεντρώνουν σε κάποιες περιοχές και να τους κλείνουν σε στρατόπεδα απομονωμένους, αντί να μείνουν σε κατοικίες μέσα στις πόλεις και τα χωριά μας και να εντάσσονται στις τοπικές κοινωνίες σε μια οπισθοδρομική αντίληψη γκετοποίησης και στρατοπέδων συγκέντρωσης. Αντίθετα, δηλαδή από ότι έγινε προηγούμενες εποχές με τους πρόσφυγες από την Αρμενία, τον Πόντο, τη Μ. Ασία, αλλά και με εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που ήρθαν στη χώρα μας μετά το 1990 και εντάχτηκαν στις τοπικές κοινωνίες.
Προφανώς, όταν σε μια περιοχή που συγκεντρώνονται χιλιάδες άνθρωποι δεν υπάρχουν μόνο αλλαγές προς το συμφέρον των εμπόρων που θέλουν αύξηση των αγορών, όπως γίνεται και με τουρίστες. Και όσο η προσφυγική πολιτική που ασκείται εμποδίζει τους πρόσφυγες να ζήσουν κανονικά με αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης, πρόσβαση σε εργασία, υγεία, παιδεία, ελευθερίες και δυνατότητες να οργανώσουν τη ζωή τους, τόσο θα δημιουργούνται οι συνθήκες που ευνοούν τη δημιουργία κυκλωμάτων εκμετάλλευσης και παραβατικών συμπεριφορών με θύματα πριν από όλα τους ίδιους τους πρόσφυγες. Υπεύθυνοι, λοιπόν, είναι η κυβέρνηση και το κράτος που ασκούν αυτές τις πολιτικές και όχι οι πρόσφυγες.
Μπορούμε να ζήσουμε μαζί με τους πρόσφυγες ειρηνικά και φιλικά. Να ενταχτούν στις κοινωνίες μας, να ζήσουν στις πόλεις και στα χωριά μας. Για αυτό εμείς ζητάμε να λειτουργήσουν προγράμματα στέγασης για όλους τους πρόσφυγες, ώστε να μείνουν σε διαμερίσματα και κατοικίες σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας με αξιοπρεπείς συνθήκες και να κλείσουν οι όποιες δομές, στρατόπεδα και άλλοι μαζικοί χώροι στέγασής τους.
Είμαστε άνθρωποι, η αλληλεγγύη πήγε τις κοινωνίες μπροστά, το μίσος και οι ανταγωνισμοί φέρνουν πολέμους και διχασμό.
ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΝΑ ΜΟΛΥΝΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ.