Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

13/1/17

Δελτίο τύπου από την διαμαρτυρία στο Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής την Πέμπτη 12/1/2016



ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

 Πραγματοποιήθηκε η μαζική παράσταση διαμαρτυρίας, που κάλεσε ο Συντονισμός για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και συλλογικοτήτων την Πέμπτη 12/1 έξω από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Συμμετείχαν δεκάδες αγωνιστές από τους φορείς του Συντονισμού και μοιράστηκε η ανακοίνωση του Συντονισμού στους περαστικούς.  

Αντιπροσωπεία του Συντονισμού με την παρουσία προσφύγων από τον Ελαιώνα και το Ελληνικό συναντήθηκε με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής υπεύθυνο της Πρώτης Υποδοχής κ. Σαλτέρη Αναστάσιο και συνεργάτες του.

Από πλευράς του Συντονισμού τέθηκαν τα προβλήματα που γνωρίζουμε ότι αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες που ζουν εγκλωβισμένοι σε σκηνές μέσα σε άθλιες συνθήκες, εκτεθειμένοι στον παγετό, τις βροχές, χωρίς θέρμανση, ζεστό και τρεχούμενο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα στη Λέσβο, τη Χίο, την Αττική και άλλες περιοχές της χώρας. Τονίσαμε την επιτακτικότητα να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των προσφύγων. Επίσης, τέθηκαν τα γενικότερα θέματα των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και τα προβλήματα ακόμα και στα κοντέινερ, την έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση με τη γκετοποίηση των προσφύγων έξω από τον αστικό ιστό σε στρατόπεδα και βιομηχανικούς χώρους. Την καταπάτηση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση και η οποία είναι σε πλήρη σύμπνοια με τις επιταγές της ΕΕ και τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στα νησιά και προκαλεί περισσότερους πνιγμούς στη Μεσόγειο. Των απελάσεων, των απαγορεύσεων επίσκεψης στους καταυλισμούς, του εγκλεισμού των προσφύγων, της αργοπορίας στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου. Απαιτήθηκαν λύσεις σε αυτά τα προβλήματα και άμεσα μέτρα για τη μεταφορά και διαμονή όλων των προσφύγων  και μεταναστών σε ασφαλείς θερμαινόμενους χώρους. Ενώ, επισημάνθηκε η ανάγκη για αναγνώριση ίσων δικαιωμάτων στους πρόσφυγες στη δουλειά, τη μόρφωση, την περίθαλψη και για παροχή κοινωνικής φροντίδας χωρίς μεσολάβηση ΜΚΟ.

 Από πλευράς του Υπουργείου υποστήριξαν τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, λέγοντας ότι έχει μειώσει τον αριθμό των εισερχομένων προσφύγων. Μάλιστα, είπαν ότι η περιφρούρηση της είναι το πρώτο τους μέλημα. Ενώ, για τον εγκλωβισμό των χιλιάδων προσφύγων στα νησιά ανέφεραν ότι απαγορεύεται η μεταφορά τους στην ενδοχώρα από την ερμηνεία της συμφωνίας Ε.Ε-Τουρκίας και τα νησιά θα αποσυμφορηθούν είτε με επαναπροώθηση των προσφύγων, είτε με μετακίνηση στην ηπειρωτική χώρα όσων πάρουν άσυλο. Επέρριψαν τις ευθύνες για το ότι δεν έχει λυθεί το πρόβλημα στέγασης των προσφύγων στα νησιά στις τοπικές αρχές που αντιδρούν, όπως στη Χίο που υπαναχώρησε η δημοτική αρχή από τη συμφωνία για το χώρο και στις τοπικές κοινωνίες που ζητούν ανταλλάγματα (όπως να υπάρχει περισσότερο νερό κ.α.).  Ανέφεραν ότι έστειλαν το αρματαγωγό στη Λέσβο για να λύσουν την πρόσκαιρη διαμονή των ανδρών προσφύγων που έχουν απομείνει σε σκηνές στη Μόρια, αλλά αυτοί δεν μπαίνουν, γιατί φοβούνται ότι θα τους επιστρέψουν στην Τουρκία και κάνουν προσπάθειες με μεταφραστές να τους πείσουν μπουν στο καράβι. Ισχυρίστηκαν ότι για τους ευάλωτους πρόσφυγες στα νησιά, καθώς και στην ηπειρωτική Ελλάδα δεν υπάρχουν προβλήματα με διαμονή σε σκηνές. Δήλωσαν ότι στο Ελληνικό οι πρόσφυγες στο μπέιζ μπολ που μένουν σε 100 σκηνές σε μη στεγασμένο χώρο έχουν θέρμανση και η θερμοκρασία σε αυτές είναι 20Ο (!!!) . Επίσης, ανέφεραν ότι οι πρόσφυγες μπορούν να δεχτούν επισκέψεις στους καταυλισμούς και ότι οι απαγορεύσεις εισόδου σε συλλογικότητες υπάρχουν γιατί γίνονται διάφορες εργασίες μέσα και ότι πρέπει να υποβάλλονται άδειες. Δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν ότι οι αρνητικές απαντήσεις στις αιτήσεις μετεγκατάστασης ανακοινώνονται  μόνο προφορικά και χωρίς αιτιολογία και ότι δεν δίνεται γραπτή απάντηση. Μας επαναλάμβαναν ότι η κατάσταση ήταν χειρότερη πριν ένα χρόνο και σήμερα υπάρχει μεγάλη βελτίωση, ενώ μας ανέφεραν πως λειτουργούν οι υπηρεσίες ασύλου.  

Οι παρόντες πρόσφυγες έδωσαν στοιχεία για το ότι δεν είναι έτσι η κατάσταση στους καταυλισμούς, ότι το φαγητό και όλες οι συνθήκες δεν είναι καλές, η θερμοκρασία στις σκηνές στο Ελληνικό είναι 2ο, ότι δεν υπάρχει περίθαλψη για τους άρρωστους τα ασθενοφόρα κάνουν πολλές ώρες να φτάσουν, ότι το ρεύμα κόβεται στον Ελαιώνα, δεν επιτρέπονται επισκέψεις, δεν αφήνουν τα παιδιά τους να γραφτούν στα σχολεία. Ανέφεραν ακόμα ότι στα ΜΜΜ οι πρόσφυγες δέχονται πρόστιμα όταν δεν έχουν εισιτήριο, ότι δεν δίνονται χειμωνιάτικα ρούχα σε όλους και ότι υπάρχει έλλειψη σε γάλα για τα μωρά.


Τέλος, στην ερώτηση που μπορούν να απευθύνονται πρόσφυγες για να στεγαστούν οι οποίοι δεν έχουν που να μείνουν και μάλιστα πολλοί είναι και οικογένειες με μικρά παιδιά, μας έδωσαν ένα αριθμό τηλεφώνου. Μόνο που σε αυτό το τηλέφωνο η επικοινωνία γίνεται στα ελληνικά και σε παραπέμπουν σε άλλο τηλέφωνο και σε αυτό αφήνεις το δικό σου και μπορεί να σε πάρουν αν βρουν θέσεις. Τελικά, η όλη αντιμετώπιση έδειξε να μην υπάρχει αρμόδια υπηρεσία, αλλά παραπέμπει σε διαδικασία προσωπικών εξυπηρετήσεων. Ενώ, η τελική απάντηση ήταν να ξαναπάρει κάποιος από Δευτέρα που να μιλά ελληνικά ή αγγλικά και να ξέρει πως έφτασαν στην Αθήνα και τα στοιχεία τους, αλλά και τότε δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν και να απευθυνθεί στην Ύπατη Αρμοστεία ή στο Συμβούλιο για τους πρόσφυγες.

Όσο για το προηγούμενο αναπάντητο υπόμνημα που υποβάλλαμε στο Υπουργείο τον Ιούνιο του 2016 και δεν πήραμε απάντηση, παρά τις διαβεβαιώσεις τους τότε, μας ζητήθηκε να το ξαναστείλουμε.

Έγινε εμφανές και από τη συνάντηση ότι δεν προσανατολίζονται σε λύσεις και αλλαγή πολιτικής. Η κυβέρνηση και η ΕΕ θα κρατούν τους πρόσφυγες κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης, μέσα σε στρατόπεδα χωρίς δικαιώματα, ελευθερίες, προστασία.



Από την πλευρά του Συντονισμού δηλώσαμε ότι για μας Πρόσφυγες - μετανάστες είναι καλοδεχούμενοι. Απαιτήσαμε η κυβέρνηση τώρα να ανοίξει σε όλες τις περιοχές θερμαινόμενους χώρους για να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Να κάνει επίταξη ξενοδοχείων για να στεγαστούν οι πρόσφυγες όσο θα διαρκέσει η κακοκαιρία.

Και θα αγωνιστούμε μαζί με τους πρόσφυγες για :

·         Εξασφάλιση αξιοπρεπούς στέγης για διαμονή των προσφύγων μέσα στον αστικό ιστό και όχι απομονωμένοι-γκετοποιημένοι σε καταυλισμούς με τους περιορισμούς που επιβάλλει η Ε.Ε..  Σίτιση, παιδεία, περίθαλψη και τα ίδια δικαιώματα σε δουλειά, μόρφωση, ασφάλιση.

·         Χρηματοδότηση και προσλήψεις για τις δομές κοινωνικής στήριξης των προσφύγων και όχι για κέντρα κράτησης και καταστολή.

·         Να λειτουργήσουν προγράμματα στέγασης σε κατοικίες για όλους τους πρόσφυγες που θέλουν να μείνουν, σε όλους τους δήμους της χώρους. Όχι στη ανάθεση της στέγασης σε ΜΚΟ. Τα χρήματα που καρπώνονται οι ΜΚΟ να δοθούν ώστε να ενοικιαστούν τα χιλιάδες κλειστά σπίτια και να στεγαστούν σε αυτά  οι οικογένειες των προσφύγων, των άστεγων και των ανέργων!



13/1/2016