Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

1/1/17

Χωρίς θέρμανση χιλιάδες πρόσφυγες



Χωρίς θέρμανση στις κρύες μέρες των γιορτών, επιβιώνουν χιλιάδες πρόσφυγες που μένουν σε καταυλισμούς σε σκηνές, αλλά και σε κοντέινερ, ενώ η θερμοκρασία πέφτει και κάτω από το μηδέν,.

Σε αντίθεση με τα όσα δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Μουζάλας σε συνέντευξη τύπου στις 28/12 ότι δεν υπάρχει ούτε ένας που να μην είναι σε στεγασμένο χώρο ή σε σπιτάκι που να μην έχει θέρμανση,  η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Και να ορισμένα ενδεικτικά από τα στοιχεία που έχει ο Συντονισμός για το Προσφυγικό σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και συλλογικοτήτων για το τι συμβαίνει στους καταυλισμούς.

Στον Ελαιώνα Β' το ρεύμα κόβεται στα κοντέϊνερς 12 ώρες το 24ωρο κυρίως τη διάρκεια της μέρας εξαιτίας χαμηλής τάσης. Αντίθετα στα διοικητικά γραφεία δεν υπάρχει αυτός ο περιορισμός.

Στο Ελληνικό στο στεγασμένο χώρο των αφίξεων δεν υπάρχουν καν ικανά θερμαντικά σώματα για να ζεσταθούν όλοι όσοι μένουν εκεί και γίνονται εκκλήσεις για να βοηθήσουν οι αλληλέγγυοι με παροχή ηλεκτρικών σομπών. ]

Ενώ, στο Ελληνικό στους χώρους του χόκεϋ και του μπέιζ μπωλ που δεν είναι στεγασμένοι και οι σκηνές είναι μέσα στα γήπεδα, προφανώς επειδή δεν είναι στεγασμένοι, θεωρείται αυτονόητο από τον Υπουργό ότι δεν δικαιούνται και θέρμανση, αφού δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Στη Χίο στη Σούδα υπάρχει εδώ και καιρό μεγάλο πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση και το ρεύμα συνεχώς πέφτει με αποτέλεσμα να διακόπτεται η θέρμανση (ηλεκτρικά σώματα μέσα στις σκηνές). Στη Σούδα διαμένουν περίπου 700 άτομα.

Στη Χίο στη ΒΙΑΛ όπου υπάρχουν containers, σε πάνω από το 50% αυτών, τα air condition είναι χαλασμένα και μαζί με άλλες φθορές (σπασμένα τζάμια, πόρτες). Στη ΒΙΑΛ ζουν περίπου 800 άτομα. 



Στη Μόρια στη Λέσβο, περίπου 1500 πρόσφυγες βρίσκονται σε σκηνές χωρίς θέρμανση.