Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

17/1/17

180 αγνοούμενοι και 4 πνιγμένοι πρόσφυγες σε ναύγιο στη Μεσόγειο

Ο απολογισμός του ναυαγίου που σημειώθηκε το Σάββατο 14/1 ανοικτά των λιβυκών ακτών ανήλθε στους τέσσερις θανάτους και περίπου στους 180 αγνοούμενους, ανακοίνωσαν την Τρίτη η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
Ο απολογισμός αυτός διαμορφώθηκε μετά τις μαρτυρίες τεσσάρων επιζώντων, δύο από την Ερυθραία και δύο από την Αιθιοπία, κατά την άφιξή τους το βράδυ της Δευτέρας στο λιμάνι του Τράπανι, στη Δυτική Σικελία. Οι τέσσερις επιζώντες, τρεις άνδρες και μία γυναίκα, που «συγκλονισμένοι και εξαντλημένοι» είπαν ότι είχαν αναχωρήσει την Παρασκευή από τη Λιβύη μαζί με περισσότερα από 180 άλλα άτομα, όλοι τους με καταγωγή από το Κέρας της Αφρικής, με ένα διώροφο ξύλινο σκάφος, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωποι των δύο οργανισμών. Έπειτα από ταξίδι πέντε ωρών, η μηχανή χάλασε και το πλεούμενο άρχισε να μπάζει νερά και να βυθίζεται, και οι μετανάστες να παρασύρονται από τα νερά.

Ένας από τους επιζώντες είπε ότι προσπάθησε χωρίς αποτέλεσμα να ξαναβρεί τη σύζυγό του, που είχε βρει θέση στο κέντρο του πλεούμενου.
Έπειτα από πολλές ώρες στη θάλασσα, οι επιζώντες διασώθηκαν 30 ναυτικά μίλια από τις λιβυκές ακτές. Το βράδυ της Δευτέρας στο Τράπανι μεταφέρθηκαν τέσσερις επιζώντες και 34 διασωθέντες ενός άλλου σκάφους αλλά και με τέσσερα πτώματα που βρέθηκαν στο σημείο του ναυαγίου.
Σύμφωνα με την UNHCR, περισσότεροι από 2.300 μετανάστες έφθασαν στην Ιταλία φέτος, καθώς η έλευση του χειμώνα δεν φαίνεται να απέτρεψε τις αναχωρήσεις. Το 2016, οι ιταλικές Αρχές κατέγραψαν περισσότερες από 181.000 αφίξεις και η UNHCR κατέγραψε περισσότερους από 5.000 νεκρούς ή αγνοούμενους στη Μεσόγειο.