Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

28/6/20

Ανοιχτή Συνέλευση Σάμου: Άλλος ένας θάνατος στη Σάμο, λόγω "απαρτχάιντ"

Σειρά ερωτημάτων σχετικά με τον θάνατο του Σάμιουελ από την Γκάνα, θέτει με ανακοίνωσή της η Ανοιχτή Συνέλευση Σάμου. Ο 31χρονος μετανάστης από τη Γκάνα που διέμενε στην "ζούγκλα" έξω από το ΚΥΤ Σάμου έχασε τη ζωή του, μετά από προβλήματα υγείας τα οποία δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει λόγω έλλειψης παραπεμπτικού για το νοσοκομείο. Υπενθυμίζοντας ότι όλα αυτά και πολλά ακόμη που συμβαίνουν στο νησί τα έχει καταγγείλει με επιστολή της σε διάφορες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Ανοιχτή Συνέλευση Σάμου χαρακτηρίζει «μέρος της καθημερινότητας του νησιού» τη στέρηση των δικαιωμάτων, υπηρεσιών και ελευθεριών σε πρόσφυγες, που θυμίζει καθεστώς απαρτχάιντ, και καλεί τον δημοκρατικό κόσμο να αντιδράσει.

Αναλυτικά:

Την Τρίτη 23/06/2020 πληροφορηθήκαμε ότι στον κατάλογο των νεκρών όσων μεταναστών προσπαθούν να φτάσουν στη Σάμο κι όσων περιμένουν να απελευθερωθούν από τη φυλάκισή τους στο νησί, προστέθηκε ακόμα ένας άνθρωπος.

Για ακόμα μια φορά, κυβέρνηση, δημοσιογράφοι (σε Σάμο και πανελλαδικά), τοπικοί αιρετοί, ανθρωπιστικές οργανώσεις, διεθνείς οργανισμοί, σωματεία εργαζομένων, κόμματα κοκ επιλέγουν είτε να αποκρύψουν το γεγονός είτε να αποδεχτούν σιωπηρά ακόμα μια δολοφονία κάποιου που δεν ανήκει σε ‘εμάς’ (ανάλογα με το πώς καθορίζεται το 'εμείς' κάθε φορά).

Πρόσφατα απευθύναμε επιστολή σε διάφορες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η επιστολή εκείνη εστίαζε τόσο στις επαναπροωθήσεις (που σύντομα θα μετρήσουν τους δικούς τους νεκρούς) όσο και στο καθεστώς εξαίρεσης (απαρτχάιντ) που εφαρμόζεται στη Σάμο εδώ και μήνες. Η στέρηση δικαιωμάτων, υπηρεσιών και ελευθεριών για τους μετανάστες έχει γίνει η καθημερινότητα του νησιού.

Με την παρούσα επιστολή καλούμε όλους τους δημοκρατικούς φορείς να αντιληφθούν ότι αυτή τη στιγμή γράφονται σελίδες στην ιστορία του τόπου, για τις οποίες στο μέλλον θα ντρεπόμαστε, και απευθύνουμε επιπλέον ερωτήματα:

- Αληθεύει ότι ο άνθρωπος αυτός πριν πεθάνει πήγε στο νοσοκομείο ζητώντας να εξεταστεί σαν επείγον περιστατικό αλλά του απαγορεύτηκε η είσοδος; Αληθεύει ότι το νοσοκομείο έχει αρνηθεί αμέτρητες φορές να εξετάσει ανθρώπους είτε με ραντεβού είτε στα επείγοντα;

- Αληθεύει ότι οι γιατροί του νοσοκομείου, με τη στήριξη της διοίκησης έχουν βάλει ανώτατο όριο ενός μετανάστη στα ραντεβού της ημέρας (όπως έχει γράψει και πριν από μήνες η Εφημερίδα των Συντακτών); Μια ματιά στα βιβλία επισκέψεων των γιατρών θα μας έλυνε την απορία.

- Αληθεύει ότι στα επείγοντα περιστατικά πρόσβαση έχουν οι μετανάστες μόνο αν έχουν παραπεμπτικό από το ΚΥΤ;

- Αληθεύει ότι εξαιτίας των παραπάνω υπάρχει τεράστια λίστα αναμονής για τους ανθρώπους που μένουν στο ΚΥΤ;

- Πόσο νόμιμο και ακίνδυνο είναι να ζητείται παραπεμπτικό από το ΚΥΤ για να πάει κάποιος άνθρωπος στα επείγοντα του νοσοκομείου;

- Σε ποια βάση απαγορεύεται ένας άνθρωπος να κλείσει το ραντεβού που επιθυμεί σε ένα δημόσιο νοσοκομείο;

- Ποια θέση έχει πάρει για όλα αυτά το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου;

- Αληθεύει ότι αυτή η κατάσταση είναι γνωστή και στην Υπηρεσία Ασύλου και στην Ύπατη Αρμοστεία και σε όλες τις ΜΚΟ και στην Πρώτη Υποδοχή και στον ΕΟΔΥ που είναι η ιατρική υπηρεσία του ΚΥΤ;

Η υποστελέχωση του νοσοκομείου που πολλοί θα επικαλεστούν είναι υπαρκτή, τραγική και δολοφονική ως πολιτική επιλογή. Όμως δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τις καταφανείς διακρίσεις που κάνει μεγάλο μέρος του προσωπικού ενάντια στους μετανάστες.

Σήμερα είναι οι μετανάστες, αύριο οι πιο αδύναμες, σύντομα οι μη άριστοι, οι μη πλούσιοι, οι μη ικανές. Η μάχη για την πρόσβαση των μεταναστών στον δημόσιο χώρο (σχολεία, νοσοκομεία, δρόμοι, πλατείες, παραλίες και βουνά) είναι μια μάχη για τις ελευθερίες και την αξιοπρέπεια όλων.

Ανοιχτή Συνέλευση Σάμου