Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

27/10/20

Ημέτεροι στήνουν εταιρεία για να εισπράξουν χρήματα που προορίζονται για τους πρόσφυγες

Στο φως ήρθε μια ακόμα υπόθεση με το στήσιμο ΜΚΟ από ημέτερους παντελώς άσχετους με τον τομέα της διαχείρισης προσφυγικών δομών, προκειμένου να εισπράξουν 1.137.224 ευρώ, από το πρόγραμμα ESTIA II. Η ανάθεση έγινε από το Υπουργείο Μετανάστευσης προς την Hopeland, η οποία ανέλαβε να λειτουργήσει από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι το τέλος του έτους 12 κτίρια φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, τα 11 στην Αττική και το ένα στη Στερεά Ελλάδα, συνολικής δυναμικότητας 1.002 θέσεων, Η υπόθεση αποκαλύφτηκε από ερώτηση στη βουλή του Γ. Καμίνη βουλευτή του ΚΙΝΑΛ.

 αναδημοσίευση 

Ερώτηση στη Βουλή του τομεάρχη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γιώργου Καμίνη για την περίεργη διαδρομή της MKO. ● Στο τιμόνι της οργάνωσης που ανέλαβε για 3 μήνες να διαχειριστεί 1.137.224 ευρώ για 12 κτίρια φιλοξενίας του ESTIA II βρίσκεται η Αικατερίνη Ρούπα που έχει δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στον χώρο των καλλυντικών. ● Πώς εμπλέκεται ο πρώην σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά και στέλεχος της Ν.Δ. Αλέξανδρος Αρβανιτάκης.

Αφού πρώτα μείωσε ασφυκτικά το κόστος του προγράμματος φιλοξενίας ευάλωτων προσφύγων και μεταναστών σε διαμερίσματα και κτίρια, του ESTIA II, με αποτέλεσμα να μη δηλώσουν συμμετοχή ορισμένες από τις πιο σοβαρές και έμπειρες οργανώσεις που υλοποιούσαν για χρόνια το πρόγραμμα, καθώς θα αναγκάζονταν να συρρικνώσουν κατά πολύ τις ζωτικές υπηρεσίες υποστήριξης των φιλοξενουμένων, τώρα το υπουργείο αναθέτει την υλοποίηση του προγράμματος σε φορείς χωρίς καμία τεχνογνωσία και εμπειρία στη φιλοξενία προσφύγων.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ορισμένοι από τους φορείς αυτούς δεν διαθέτουν καν τις προϋποθέσεις για να εγγραφούν στο περίφημο Μητρώο ΜΚΟ του υπουργείου, που αποτελεί κατά τα άλλα αναγκαίο όρο για να μπορούν να εργάζονται οι οργανώσεις σε προσφυγικές δομές.

Αλλά αυτό είναι το λιγότερο στην περίπτωση της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Hopeland, η οποία ανέλαβε να λειτουργήσει από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι το τέλος του έτους 12 κτίρια φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, τα 11 στην Αττική και το ένα στη Στερεά Ελλάδα, συνολικής δυναμικότητας 1.002 θέσεων, έναντι ποσού 1.137.224 ευρώ.

Οσα αποκάλυψε με ερώτησή του στη Βουλή ο τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Γιώργος Καμίνης, για την ιστορία τής Hopeland και τον τρόπο που είναι σήμερα οργανωμένη γεννούν πολύ σοβαρά ερωτήματα για την επιλογή της και γενικότερα τον τρόπο που διαχειρίζεται το ESTIA II το υπουργείο.
Ιδρυση

Η εταιρεία αποτελεί μετεξέλιξη της ΑΜΚΕ «Πρωτοβουλία Αγίου Δημητρίου», που ιδρύθηκε στις 19 Μαΐου 2016. Ανάμεσα στα μέλη της «Πρωτοβουλίας» συναντάμε τον επικεφαλής της ομώνυμης δημοτικής παράταξης «Πρωτοβουλία Αγίου Δημητρίου», υποψήφιο δήμαρχο Αλέξανδρο Αρβανιτάκη, και δύο στελέχη της δημοτικής παράταξης, η οποία συμμετείχε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.

Ανάμεσα στους σκοπούς της ΑΜΚΕ «Πρωτοβουλία...» ήταν, σύμφωνα με το καταστατικό της, «να συμβάλει δημιουργικά στην προώθηση της πολιτιστικής και πνευματικής ελληνικής παράδοσης, με έμφαση στον λαϊκό πολιτισμό και να αναδείξει τα διαχρονικά συστατικά στοιχεία της ελληνικής εθνικής ταυτότητας».

Ο κ. Αρβανιτάκης υπήρξε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και στέλεχος της Ν.Δ., ενώ στη συνέχεια υπήρξε εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δεξιάς του Φαήλου Κρανιδιώτη, η οποία σε συνέντευξη Τύπου τον Μάρτιο του 2018 κατήγγειλε το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ και ζήτησε από την πολιτεία να το σταματήσει, κάνοντας λόγο «για στοχευμένη συγκέντρωση αυτών των ανθρώπων σε συγκεκριμένες περιοχές αλλά και για την εγκληματικότητα που εν συνεχεία δημιουργείται».

Τον περασμένο Ιούλιο τον συναντάμε μεταξύ των ομιλητών στη Γιορτή του Ιωνος 2020 για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Ιωνα Δραγούμη, την οποία οργάνωσε η Επιτροπή Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων.
Μεταβίβαση

Στις 3 Αυγούστου 2020 ο κ. Αρβανιτάκης απέκτησε το 97% των μεριδίων της ΑΜΚΕ «Πρωτοβουλία...», αλλά λίγες εβδομάδες μετά, στις 17 Σεπτεμβρίου, μεταβιβάζει το μερίδιό του και εξέρχεται από την εταιρεία, ενώ τη θέση του καταλαμβάνει η Αικατερίνη Ρούπα, η οποία αποκτά το 10% των μεριδίων. Η κ. Ρούπα έχει δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στον χώρο των καλλυντικών στη Θεσσαλονίκη.

Στις 22 Σεπτεμβρίου η «Πρωτοβουλία» μετονομάζεται σε Hopeland, αλλάζει έδρα, τροποποιεί το καταστατικό της και τους στόχους της, ενώ τη διαχείρισή της την αναλαμβάνει η κ. Ρούπα. Επτά μέρες μετά, στις 29 Σεπτεμβρίου, υποβάλλει αίτηση για να συμμετάσχει στην υλοποίηση του προγράμματος ESTIA II, η οποία γίνεται δεκτή.

Οπως παραδέχεται ο κ. Αρβανιτάκης, η εταιρεία «δεν ανέπτυξε ουδεμία οικονομική ή άλλη δραστηριότητα» πριν τη μεταβιβάσει. Παρ' όλα αυτά κρίνεται ικανή να αναλάβει έναντι 1.137.224 ευρώ τη λειτουργία 1.002 θέσεων φιλοξενίας, με υποχρέωση να παρέχει επίσης τις εξής υποστηρικτικές υπηρεσίες: ψυχοκοινωνική στήριξη, συνοδεία των φιλοξενούμενων στις επαφές τους με δημόσιες υπηρεσίες, ανάπτυξη σχεδίων ενσωμάτωσης και παραπομπή των φιλοξενούμενων σε δραστηριότητες ενσωμάτωσης, διερμηνεία, φύλαξη κατά τις νυχτερινές ώρες, σίτιση για τις θέσεις που δεν διαθέτουν υποδομή για την παρασκευή γευμάτων από τους φιλοξενούμενους, καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων.

Οπως σημειώνει ο κ. Καμίνης, για όλα αυτά η εταιρεία έχει «δύο μοναδικούς εταίρους, τους οποίους "καλύπτει" το απόλυτο σκοτάδι: Δεν γνωρίζουμε τίποτα άλλο για τα βιογραφικά τους, πέραν του ότι ο ένας είναι οδηγός στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Αμαρουσίου».