Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

30/10/20

Ο Μηταράκης έκανε έξωση των ευάλωτων προσφύγων από το ΠΙΚΠΑ Λέσβου

Σήμερα Παρασκευή στις 6.30 πμ το Υπουργείο αντιμεταναστευτικής πολιτικής έκανε πράξη την απόφασή του να κάνει έξωση σε ευάλωτους πρόσφυγες και ασυνόδευτα ανήλικα από το ΠΙΚΠΑ Λέσβου και να κλείσει τη δομή. Με τη συνδρομή μεγάλης αστυνομικής δύναμης, στρατιωτικού φορτηγού και 2 λεωφορείων εξελίχτηκε η επιχείρηση για συγκέντρωση των 74 προσφύγων στο νέο άθλιο και επικίνδυνο καταυλισμό του πεδίου βολής στο Καρατεπέ, που γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνος για τους ευάλωτους, ειδικά στην περίοδο της πανδημίας και όταν όπως καταγγέλλεται εντοπίστηκαν κρούσματα κορονοϊού τις προηγούμενες μέρες στο χώρο.

Ο Μηταράκης έκανε πράξη την εδώ και καιρό απειλή του στα πλαίσια της πολιτικής του κλεισίματος όλων των μικρών δομών και ξενοδοχείων ώστε να συγκεντρώνει τους πρόσφυγες σε χώρους εγκλεισμού και σε συνθήκες εξαθλίωσης. Ανατριχιαστικούς συνειρμούς δημιουργεί αυτή η πολιτική που έχει άμεσες δολοφονικές επιπτώσεις.

Μια πολιτική που κολακεύει και ενισχύει τα ακροδεξιά ακροατήρια, που σύμφωνα με την Ελληνική Λύση, αλλά και πολιτικούς της ΝΔ και άλλους παράγοντες του πολιτικού, οικονομικού και εκκλησιαστικού συστήματος χρειάζεται να αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες με εξορία σε ακατοίκητα νησιά και απελάσεις. Μια πολιτική που συνοδεύεται από στοχοποίηση των προσφύγων, διαστρέβλωση και συκοφαντίες ενάντια στο κίνημα αλληλεγγύης. Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση του Υπουργείου που 

αναφέρει  ψευδώς για κατάληψη του χώρου και για χρήση της μετά προς όφελος της τοπικής κοινωνίας : «Αναμένουμε από την ΜΚΟ που διαχειρίζεται την έκταση να συνεργαστεί για την ασφαλή μεταφορά των επωφελούμενων. Ο χώρος του ΠΙΚΠΑ αποτελεί δημόσια έκταση που παρέμεινε, τα τελευταία χρόνια, υπό κατάληψη, με την άτυπη δομή να λειτουργεί χωρίς κανένα απολύτως έλεγχο. Η ολοκλήρωση της μετακίνησης των 74 διαμενόντων θα έχει ως αποτέλεσμα και την απόδοση της έκτασης στο Δημόσιο, για να χρησιμοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας».

Πλήθος συλλογικοτήτων, οργανώσεων αλλά ακόμα και θεσμικών φορέων εκφράζουν την αντίθεσή τους στο κλείσιμο της δομής και υπερασπίζονται την οργάνωση Solidarity Λέσβου και στην Έφη Λατσούδη που συμβάλλει όλα αυτά τα χρόνια στη στήριξη των προσφύγων και των ντόπιων του νησιού. 

Ο ΣΥ.ΠΡΟ.ΜΕ καταγγέλλει το κλείσιμο του ΠΙΚΠΑ και του παλιού Καρατεπέ, καταδικάζει τη ρατσιστική εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε. και εκφράζει τη συμπαράστασή του στους αλληλέγγυους και τους πρόσφυγες.

Απαιτούμε : Να επιστρέψουν οι ευάλωτοι και ασυνόδευτοι πρόσφυγες στο χώρο, να βρεθούν και άλλοι κατάλληλοι χώροι για τη στέγαση των προσφύγων μέσα στις γειτονιές  με χρησιμοποίηση των κλειστών ξενοδοχείων στα νησιά  και προγράμματα στέγασης σε κατοικίες με αξιοπρεπείς συνθήκες για όλη τη χώρα. Όχι στον εγκλεισμό και τη γκετοποίηση.