Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

26/11/20

Πέθανε 27χρονη πρόσφυγας από το καμπ Ριτσώνας μητέρα 3 παιδιών απο κορονοϊό

Πέθανε μια 27χρονη μητέρα στο στρατόπεδο της Ριτσώνας από κορονοϊό. Η Μανιζά από το Αφγανιστάν είχε 3 παιδιά ηλικίας 2 μηνών, 2 και 4 χρονών. Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία δεν είχε τις προηγούμενες μέρες συμπτώματα και ούτε είχε γνωστά προβλήματα υγείας. Όμως, τα ξημερώματα της Τετάρτης 25/11 έχασε τις αισθήσεις της και ασθενοφόρο τη μετέρερε στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας. Εκεί, παρά τις προσπάθειες του προσωπικού, κατέληξε στις 05:30 τα ξημερώματα. Στο μοριακό τεστ που έγινε μετά θάνατό της βρέθηκε ότι ήταν θετική στον ιό για Covid-19.

Στις συνθήκες  κράτησης και υπερσυνωστισμού των προσφύγων μακριά από τα αστικά κέντρα, χωρίς επαρκή μέτρα για πρόληψη και τεστ ανίχνευσης της μόλυνσης είναι φυσικό να επιμένουμε ότι η κυβέρνηση με την αντιπροσφυγική πολιτική της έχει ευθύνη και για αυτούς τους θανάτους των προσφύγων.  

Ως παιδιά ενός κατώτερου θεού αποδεικνύεται ότι αντιμετωπίζονται μετανάστες και πρόσφυγες όχι μόνο στη ζωή, την περίθαλψη και την πρόνοια, αλλά και στο θάνατο. Όπως καταγγέλλει το Φόρουμ Προσφύγων Στην Αθήνα δεν υπάρχει νεκροταφείο για Μουσουλμάνους, ενώ επιθυμία της οικογένειας είναι η ταφή να πραγματοποιηθεί στο Αφγανιστάν, αλλά δεν υπάρχει πρόβλεψη για αυτό από την πολιτεία και γίνεται προσπάθεια από την κοινότητα Αφγανών Προσφύγων και Μεταναστών για συγκέντρωση των απαραίτητων χρημάτων για τη μεταφορά της σορού.