Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

17/12/20

Πρόσφυγες εκδιώκονται από τη δομή του Κατσικά

αναδημοσίευση από τοπικό τύπο

Πρόσφυγες εκτός δομής…
Εν μέσω καραντίνας, η δομή προσφύγων στον Κατσικά Ιωαννίνων βιώνει νέα… ανακατάταξη, με πρόσφυγες να αποχωρούν, ή πιο συγκεκριμένα να οδηγούνται στην έξοδο, και στη θέση τους να έρχονται άλλοι από τα νησιά του Αιγαίου.

Πριν από δύο μέρες, παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, αρκετοί απομακρύνθηκαν από τον καταυλισμό των 1.000 και παραπάνω ανθρώπων. Βάσει πρόσφατου νόμου, έναν μήνα μετά την απόκτηση της προσφυγικής ιδιότητας, διακόπτεται η στέγαση και το χρηματικό που λαμβάνουν μέσα από το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ που χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια. Το επόμενο βήμα για τους ανθρώπους αυτούς είναι η εξεύρεση νέας κατοικίας για κάποιο διάστημα μέσω του προγράμματος HELIOS το οποίο είναι αρκετά… δυσκίνητο.

Ανεξαρτήτως μεταβατικών προγραμμάτων, το ερώτημα παραμένει: Πώς περιμένεις από έναν πρόσφυγα που δεν έχει ενταχθεί καν στην κοινωνία να βρει σπίτι και δουλειά, και δη σε μια περίοδο που η πανδημία έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον για όλους;

Όσον αφορά την πρόσφατη έξωση από τον καταυλισμό του Κατσικά, η μη κυβερνητική οργάνωση Soup & Socks (η οποία βρίσκεται εκεί εδώ και τέσσερα χρόνια), με κείμενό της στην ιστοσελίδα της, καταγγέλλει ότι υπήρξε και χρήση βίας για την απομάκρυνση των προσφύγων από τον χώρο.

Ζητά δε από τις ελληνικές αρχές να σταματήσει να κάνει έξωση σε ανθρώπους μέσα στον χειμώνα και σε περίοδο καραντίνας.