Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

30/12/20

Μηδενικά βήματα για την κοινωνική ένταξη των προσφύγων.

Την απουσία οποιουδήποτε σχεδίου ενσωμάτωσης των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία παραδέχεται ο αντιπρόσωπος της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ Philippe Leclerc σε πρόσφατη συνέντευξη του στο Βήμα στις 13/12 στα πλαίσια της αποτίμησης της πενταετούς θητείας του η οποία έφτασε στο τέλος της. 

Χωρίς προφανώς να τίθεται ζήτημα για την συνολική διαχείριση των προσφυγικών ροών τα τελευταία χρόνια και τις εγκληματικές ευθύνες της ΕΕ και των κυβερνήσεων, αναδεικνύει την ελάχιστη πρόοδο στο ζήτημα της ένταξης αναγνωρίζοντας ωστόσο τις αιτίες αποκλειστικά στα γραφειοκρατικά προβλήματα .

Συγκεκριμένα αναφέρει: "Είμαι πολύ λιγότερο ικανοποιημένος από την πρόοδο που έχει σημειωθεί, αν έχει, σχετικά με την ένταξη. Αυτή είναι η πραγματική πρόκληση. Χρειάζεται προσπάθεια απ’ όλα τα υπουργεία και τους φορείς ώστε να επιτευχθεί η κοινωνική ένταξη των προσφύγων"

Η ουσιαστική ένταξη των προσφύγων όμως δεν μπορεί να διαχωριστεί απο το συνολικό πλαίσιο διαχείρισης  που είναι δομικά ρατσιστικό και εργαλειοποιεί τις ζωές των προσφύγων. Άλλωστε  η πολιτική που βομβαρδίζει και ισοπεδώνει ολόκληρες χώρες στην Μέση Ανατολή και αλλού δε θα μπορούσε παρά να βλέπει τους πρόσφυγες σαν παιδιά κατώτερου θεού. Η αδυναμία ενσωμάτωσης των προσφύγων είναι πρώτα και κύρια πολιτική επιλογή που στόχο έχει να αποτρέψει τις ροές προς την Ευρώπη αλλά και να συντηρήσει τα ρατσιστικά και αντιμεταναστευτικά αντανακλαστικά. Εδώ ολόκληρη η συνέντευξη: εδώ