Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

5/11/16

Ενημέρωση για την κατάσταση στο Καμπ των Βασιλικών


Την Παρασκευή 3 .11.16 ώρα 11.00 ο Δήμαρχος και οι επικεφαλής των παρατάξεων επισκεφθήκαμε το καμπ για να ενημερωθούμε για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο και στους πρόσφυγες.
Στη συζήτηση πήραν μέρος ο διοικητής της αεροπορίας , δυο υπάλληλοι της Ύπατης Αρμοστείας, ένας πρόσφυγας από το επίσημο όργανο των προσφυγων και ένα μεταφραστής σύριος της Ύπατης Αρμοστείας.
Ερωτήματα που τέθηκαν: 1. θέρμανση. 2 διατροφή κακή. 3. εκπαίδευση. 4.αριθμοs προσφύγων στο Καμπ.
Απάντηση Διοικητή : « Για την θέρμανση των χώρων έχω κάνει τρεις προτάσεις στο Υπουργείο εθνικής άμυνας α) μια αξίας 400.000 β) μια αξίας 250.000E και γ) μια 100.000E. Για να γίνει η μελέτη και η εγκατάσταση χρειάζονται συνολικά 2 μήνεs. Όμωs ακόμη δεν πηρά καμία απάντηση από το υπουργείο. Διατροφή το πρόγραμμα του φαγητού βγαίνει από το υπουργείο και έχει κόστος 6 ευρώ το άτομα. Στον επόμενος διαγωνισμό που θα γίνει τέλος του μηνά το κόστος του φαγητού θα πέσει η κατά 27% οπότε θα μπορεί να μπαίνει περισσότερο κρέας.»
Ο πρόσφυγας του απάντησε ότι το φαγητό πετιέται και ο διοικητής απαντησε ότι η αλλαγή του εδεσματολογίου είναι υπόθεση των ανώτερων.
Για την εκπαίδευση δεν έχει κάτι από το υπουργείο παιδείας.
Για τον αριθμό των προσφύγων τσακωθήκαν μεταξύ τους Διοικητής  και Ύπατη, γιατί η Ύπατη έλεγε ότι οι πρόσφυγες μετά από 4 μετρήσεις που κάναμε είναι 800 ενώ ο διοικητής ισχυρίζεται το αρχικό νούμερο περίπου 1300. Σε ερώτηση μου που είναι οι 500 που λείπουν,  απάντησε άλλοι στα σπίτια έξω και άλλοι στην Αθήνα για συνεντευξη για το ασυλο. ποσοι είναι στην Αθήνα και πόσοι στα σπίτια καμία απάντηση δεν πήρε.
Στη συνεχεία απευθυνθήκαμε στον πρόσφυγα λέγοντας του. «Οι μόνοι που σας βοηθάμε οι κάτοικοι της περιοχής σωματεία και οργανώσει αλληλεγγυών που σας δίνουν ρούχα φάρμακα γάλα κ.α. κυβέρνηση αδιαφορεί πλήρως για τα τόσα σοβαρά αιτήματα σας. Μονή λύση είναι να οργανωθείτε και όλοι μαζί να πάμε στη Θεσσαλονίκη στο υπουργείο και να μείνουμε εκεί ως ότου λυθούν τα προβλήματα σας.
Ο πρόσφυγας απάντησε ότι δεν θέλουμε ακόμη να έρθουμε σε ρήξη με το στρατό και την αστυνομία.
Στο τέλος κάναμε μια βόλτα στο χώρο όπου διαπιστώσαμε  το χάλι της κατάστασης. Βρομόνερα, σε μια σκηνή κοιμούνται 6-7 άτομα και βρεφη μαζί.
Συμπέρασμα : Η υπεύθυνη ΜΚΟ και η Ύπατη Αρμοστεία δεν προσφέρουν τίποτα. Η κυβέρνηση αδιαφορεί μέσα από διάφορα πολιτικά τεχνάσματα. Μόνη λύση ο αγώνας για οργάνωση και πάλη εργαζομένων και προσφύγων.
Τέλος το απόγευμα της ίδιας ημέρας είχαμε Δημοτικό Συμβούλιο όπου είχε και θέμα για το προσφυγικό αλλά ο Δήμαρχος το ανέβαλε για την ερχόμενη Τέταρτη.