Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

12/10/17

Οι πρόσφυγες απαιτούν να σταματήσουν οι καθυστερήσεις στην επανένωση

Κείμενο Διαμαρτυρίας προσφύγων ενάντια στις καθυστερήσεις στις οικογενειακές επανενώσεις σύμφωνα με το Δουβλίνο από την Ελλάδα στη Γερμανία Αθήνα, 11.10.2017
Είμαστε πάνω από 4000 άνθρωποι που περιμένουμε τη μεταφορά μας στη Γερμανία. Οι περισσότεροι είμαστε οικογένειες που περιμένουμε ήδη πάνω από 18 μήνες στην Ελλάδα σε άθλιες συνθήκες. Δραπετεύσαμε από τους πολέμους στη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν αναζητώντας ασφάλεια και ειρήνη στο πλευρό των αγαπημένων μας. Υποβαλαμε αιτήματα οικογενειακής επανένωσης. Τα αιτήματα πολλών από εμάς έχουν γίνει δεκτά από τη Γερμανία εδώ και πάνω από 6 μήνες, υπερβαίνοντας τη μέγιστη επιτρεπτή περίοδο για μεταφορά σύμφωνα με το νόμο. Η περίοδος αναμονής σήμερα φτάνει τους εννιά μήνες από την ημερομηνία αποδοχής του αιτήματος. Σήμερα, λαμβάνουν τα εισιτήρια τους άνθρωποι που έγιναν δεκτοί τον Ιανουάριο του 2017. Ο/Η καθένας/καθεμία καλείται να πληρώσει το εισιτήριο του/της μόνος του/της.

Διαμαρτυρόμαστε εδώ και πάνω από τρεις μήνες ενάντια στον περιορισμό των μεταφορών στη Γερμανία, και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να πετύχουμε το στόχο μας. Όπως συμφωνήσαμε στις 17 Σεπτεμβρίου, κατά την πιο πρόσφατη διαμαρτυρία μπροστά από την Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου κοντά στο σταθμό μέτρο Κατεχάκη, μια αντιπροσωπεία τεσσάρων προσφύγων επισκέφθηκαν τα γραφεία της υπηρεσίας στις 5 Οκτωβρίου 2017, προκειμένου να ενημερωθούν, όπως η υπηρεσία είχε υποσχεθεί, για τις βελτιώσεις που πραγματοποίησαν οι αρμόδιες αρχές.
Κατα τη διάρκεια της επίσκεψης, εκπρόσωποι της υπηρεσίας ασύλου, συγκεκριμενα της μονάδας Δουβλίνου, μας ενημέρωσαν ότι οι μεταφορες αυξήθηκαν από 70 άτομα το μήνα τον Ιούλιο, φτάνοντας περίπου τις 300 το Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της υπηρεσίας, οι ελληνικές αρχές ήθελαν να αυξήσουν τις μεταφορές σε 600 το μήνα. Εντωμεταξύ, το γραφείο Δουβλίνου έχει προσλάβει τρεις επιπλέον υπαλλήλους προκειμένου να επισπεύσουν τις διαδικασίες. Επιπλέον, αναγνώρισαν το πρόβλημα των εξόδων που μας επιβάλλονται για τα αεροπορικά εισιτήρια, και εξέφρασαν τη βούληση τους να βελτιώσουν την κατάσταση, μισθώνοντας πτήσεις τσάρτερ αποκλειστικά για μεταφορές για οικογενειακές επανενωσεις. Τέλος, και απαντώντας στο αίτημα μας για διαφάνεια, οι ακριβείς αριθμοί μεταφορών θα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας ασύλου.


- Μας έχουν υποσχεθεί πολλά.


- Έχουμε ακούσει αυτές τις υποσχέσεις πολλές φορές.


- Έχουμε κουραστεί να ακούμε, να περιμένουμε, να ελπίζουμε.


- Πότε ως τώρα δεν έχουμε λάβει ξεκάθαρη απάντηση για το ποιος αποφασίζει πόσοι μπορούν να φύγουν μέσα σε ένα μήνα και ποιος επιβάλλει αριθμητικά όρια στις μεταφορές.


- Δεν έχουμε λάβει απάντηση ούτε σχετικά με το ποιος αποφασίζει ποιοι άνθρωποι θεωρούνται ευάλωτοι και άρα μπορούν να ταξιδέψουν γρηγορότερα, ούτε για τα κριτήρια λήψης αυτών των αποφάσεων.


- Θέλουμε απλά να μάθουμε πότε θα πάμε στις οικογένειες μας. Και θελουμε ίση μεταχείριση, χωρίς διακρίσεις και σύμφωνα με το νόμο.


Τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017 θα συναντηθούμε ξανά με τις αρμόδιες αρχές, αφού μας υποσχέθηκαν ότι ως τότε θα είναι σε θέση να μας δείξουν τα αποτελέσματα των υποσχέσεων τους. Περιμένουμε άμεση και θετική αλλαγή, με άμεσες μεταφορές προς τις χώρες προορισμού για όλες τις χωρισμένες οικογένειες. Αλλιώς θα πρέπει να εντείνουμε τον αγώνα μας για τα δίκαια αιτήματα μας.


Πρόσφυγες από διαφορα camps και άλλα μέρη στην Ελλάδα