Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

26/10/17

Κοινή ανακοίνωση συλλογικοτήτων για τις οικογενειακές επανενώσεις

Αθήνα 26/10/2017
Χιλιάδες πρόσφυγες, των οποίων η επανένωση με τις οικογένειές τους που ζουν στην Γερμανία έχει εγκριθεί, παραμένουν εγκλωβισμένοι για πολλούς περισσότερους μήνες στην Ελλάδα, παρότι η σχετική εξάμηνη διορία που προβλέπεται από τον Κανονισμό του Δουβλίνου έχει παρέλθει προ πολλού. Πρόκειται για οικογένειες αναγνωρισμένων προσφύγων που έχουν «κοπεί» στα δύο, γυναίκες, άνδρες και παιδιά. 
Η υπηρεσία Ασύλου και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής κωλυσιεργούν στην μεταφορά των προσφύγων προς την Γερμανία, με πρόφαση την έλλειψη προσωπικού στην Υπηρεσία Ασύλου. Σημειωτέον, οι ίδιοι οι πρόσφυγες πληρώνουν για την αγορά των (πανάκριβων) εισιτηρίων τους από συγκεκριμένο ταξιδιωτικό γραφείο.
Όμως είναι δικιά τους η ευθύνη για την έλλειψη προσωπικού. Αντί να προσλάβουν επιπλέον προσωπικό αφήνουν απλήρωτο το λιγοστό που υπάρχει. Αντίθετα σπαταλάνε εκατομμύρια για την φύλαξη των συνόρων, για εκείνες στις πολιτικές που οδηγούν σε πνιγμούς χιλιάδες πρόσφυγες στα νερά της Μεσογείου.
Για τις συλλογικότητες που συνυπογράφουν το κείμενο, το πρόβλημα είναι πολιτικό:
Οι πρόσφυγες εγκλωβίζονται στη χώρα μας, αλλά και σε μη ευρωπαϊκές χώρες, αντιμετωπίζοντας τεράστιους κινδύνους και ζώντας κάτω από άθλιες συνθήκες, λόγω των ιμπεριαλιστικών πολιτικών της Ευρώπης – Φρούριο. Πολιτικών που αφού πυροδότησαν ή υπέθαλψαν σειρά καταστροφικών πολέμων και την ακραία φτώχεια σε ένα πολύ  μεγάλο μέρος του πλανήτη, αντιμετωπίζουν όσους αναζητούν  ασφαλές καταφύγιο στην Ευρώπη ως «παρείσακτους» και ως «απειλή», των οποίων η είσοδος στο ευρωπαϊκό έδαφος πρέπει «πάση θυσία» να αποτραπεί.
Πέρα από την ντροπιαστική συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, που έχει ως αποτέλεσμα καθημερινές απελάσεις προσφύγων από την Ελλάδα προς την δήθεν «ασφαλή» Τουρκία, διμερείς ή πολυμερείς κυβερνητικές συμφωνίες που γίνονται «κάτω από το τραπέζι», έχουν ως στόχο να επιβραδύνουν και ελαχιστοποιήσουν ακόμη και τις εγκεκριμένες οικογενειακές επανενώσεις, οι οποίες αποτελούν το μοναδικό θετικό σημείο που προβλέπεται στον αντιπροσφυγικό Κανονισμό του Δουβλίνου.
Παράλληλα, η λήξη του προγράμματος μετεγκατάστασης καθώς και η επαναφορά των επιστροφών από χώρες της ΕΕ προς την Ελλάδα με το Δουβλίνο, επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο τους όρους διαβίωσης και παραμονής των προσφύγων στη χώρα μας και μαρτυρούν την αποτυχία των επιμέρους πολιτικών να υπηρετήσουν τις προσφυγικές ανάγκες, αφού εντάσσονται σε μια συνολική αντιπροσφυγική πολιτική της Ε.Ε.
Στηρίζουμε το δίκαιο αίτημα και τις κινητοποιήσεις των προσφύγων για την  επανένωση με τις οικογένειες τους μέσα στο εξάμηνο, και απαιτούμε την άμεση μεταφορά τους στην Γερμανία, η οποία έχει δεσμευτεί να τους φιλοξενήσει, καθώς και την κάλυψη των δαπανών  για την μεταφορά τους από τους πόρους που προβλέπονται για τους πρόσφυγες.
Συνεχίζοντας τον αγώνα μας ενάντια στα κλειστά σύνορα της Ευρώπης – Φρούριο και για την πλήρη και ισότιμη ένταξη όλων των προσφύγων στις χώρες υποδοχής τους, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, απαιτούμε προστασία, δικαιώματα, ελευθερίες για τους πρόσφυγες, ανθρώπινες συνθήκες διαμονής, σίτισης, περίθαλψης, να σταματήσουν τώρα οι απελάσεις, οι φυλακίσεις και η γκετοποίηση των προσφύγων.
  
        ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών
ΚΕΕΡΦΑ - Κίνηση Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή
Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό
Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών
ΣΥΠΡΟΜΕ -  Συντονισμός για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, συλλογικοτήτων
Χώρος Στέγασης Προσφύγων City Plaza