Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

21/10/17

Νεκρός Ιρακινός στη Μόρια, αδιαβιώτη η κατάσταση

«Καζάνι που βράζει» είναι για μια ακόμα φορά ο καταυλισμός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, με τον συντάκτη του ΑΠΕ, Στρατή Μπαλάσκα να καταγράφει την κατάσταση από μέσα:
Σήμερα ένας ακόμα Ιρακινός 55 ετών μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του λόγω προυπάρχοντος καρδιολογικού προβλήματος (κολπικής μαρμαρυγής). Όμως το γεγονός έδωσε την αφορμή για μια ακόμα έκρηξη βίας μεταξύ των κοινοτήτων που κάθε άλλο παρά ειρηνικά συνυπάρχουν στη Μόρια. Βία που να σημειώσουμε ότι είχε αρχίζει να εκδηλώνεται από χθες με σποραδικές βίαιες ενέργειες μεταξύ νέων κυρίων ανδρών.
Με συγκρούσεις κυρίως ανάμεσα σε Άραβες και Αφγανούς, μπροστά σε 1000 παιδιά ηλικίας κάτω των οκτώ ετών.
Μέσα στον καταυλισμό του ΚΥΤ της Μόριας αλλά και σε κτήματα γύρω από αυτόν, η κατάσταση θυμίζει μέρες του φθινοπώρου του 2015. Σε μια δομή με υποδομές στέγασης για 2.000 άτομα διαμένουν 5.500 άνθρωποι πολλοί από τους οποίους οικογένειες με πολλά παιδιά. «Το χειρότερο όλων όμως….» λέει στο ΑΠΕ στέλεχος της διαχειριστικής αρχής του καταυλισμού «είναι ότι σε υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης 800 ατόμων μια και για τόσα άτομα σχεδιάστηκε η δομή, ζουν τόσες χιλιάδες άνθρωποι. Οι τουαλέτες πλέον έχουν ακυρωθεί, το νερό δε φτάνει για να πλυθούν τόσοι άνθρωποι, χώροι για να πλυθούν οι άνθρωποι δεν υπάρχουν πια…». Πραγματικά η κατάσταση είναι τραγική. Στο ρέμα στο πλάι του καταυλισμού παροχετεύονται λύματα δημιουργώντας συνθήκες ανοιχτού βόθρου.
Πολύ κακή είναι η κατάσταση και μέσα στον καταυλισμό της Μόριας. Σκηνές παντού. Άνθρωποι, οικογένειες με παιδιά μένουν ακόμα και χωρίς σκηνή  ακόμα και στην ύπαιθρο. Πολύ κακές είναι οι συνθήκες υγιεινής. Ενώ ακόμα και οι συγκρούσεις ανάμεσα στις εθνικές ομάδες του καταυλισμού δεν επιτρέπουν τόσο σε εργαζομένους να καθαρίσουν τη δομή όσο και στα απορριμματοφόρα να προβούν σε αποκομιδή των σκουπιδιών. Και τα σκουπίδια σε έναν «οικισμό» 5.500 ανθρώπων είναι πολλά.
Μόνη προοπτική για τη Μόρια και τους «άθλιους» που ζουν σε αυτήν, είναι η αποσυμφόρηση του καταυλισμού. Στο σχεδιασμό του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής είναι άμεσα και το αργότερο τις αρχές Νοεμβρίου να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα 1.500 αιτούντες άσυλο που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Ας σημειωθεί ότι σήμερα στη Λέσβο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, ζουν 7.192 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν υποβάλλει αίτημα ασύλου. Από αυτούς 5.476 ζουν στον καταυλισμό της Μόριας και οι υπόλοιποι σε άλλες δομές στο νησί.