Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

31/5/20

Ενημέρωση και φωτο από την παράδοση ειδών στους πρόσφυγες της Ριτσώνας


 Την Κυριακή, 31 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η δεύτερη επίσκεψη κλιμακίου του Συντονισμού για το Προσφυγικό Μεταναστευτικό (ΣΥ.ΠΡΟ.ΜΕ.) αυτή τη φορά στο στρατόπεδο της Ριτσώνα. Η αντιπροσωπεία στην οποία συμμετείχαν και αλληλέγγυοι από τη Χαλκίδα ήρθε σε επαφή και συζήτησε και με τις 4 κοινότητες των προσφύγων. Στο στρατόπεδο στη Ριτσώνα διαμένουν 3.200 πρόσφυγες Κούρδοι  και Άραβες από τη Συρία, Αφγανοί και Αφρικανοί. Το κλιμάκιο του ΣΥ.ΠΡΟ.ΜΕ. συνόδευαν 3 Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες από τη Συρία.
Στη συνάντηση υπήρξε αναλυτική συζήτηση με πρόσφυγες από όλες τις περιοχές για τα προβλήματα των προσφύγων, με κεντρικό θέμα την έξωση προσφύγων από τις Δομές,  λόγω θετικής ολοκλήρωσης της διαδικασίας λήψης ασύλου που με βάση νομοθετική ρύθμιση σημαίνει και το τέλος της διαμονής τους σε δομές.. Ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία ότι από το καμπ εκδιώκουν περίπου 55 οικογένειες, συνολικά δηλαδή 300 με 350 άτομα. Οι άνθρωποι αυτοί εκδιώκονται χωρίς να τους έχουν δοθεί νομιμοποιητικά έγγραφα και έχοντας διακόψει κάθε οικονομική βοήθεια προς αυτούς, το επίδομα δηλαδή των 100 € μηνιαίως που λάμβαναν οι ενήλικοι.
Σε όλη τη χώρα θα εκδιωχθούν το επόμενο διάστημα από τις δομές πάνω από 13.000 πρόσφυγες, μέτρο που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η υλοποιεί η νυν κυβέρνηση της Ν.Δ. Στο στρατόπεδο μας δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να φύγει κανένας, αν δεν πάρουν πρώτα ταυτότητα και διαβατήριο, αναγκαία έγγραφα για να επιβιώσουν.
Όλοι οι πρόσφυγες δήλωσαν στα μέλη της αντιπροσωπείας ότι δεν πρόκειται κανείς να εγκαταλείψει το χώρο, αν δεν υπάρξουν μέτρα που θα εγγυούνται την ασφαλή επιβίωση τους.
Στο κάλεσμα της καμπάνιας του  ΣΥΠΡΟΜΕ ανταποκρίθηκαν σωματεία, συλλογικότητες και αλληλέγγυοι. 
Παραδώσαμε  είδη πρώτης ανάγκης που είχαν αγοραστεί με χρήματα που προσέφεραν καθώς και παιδικά παιχνίδια που είχαν συγκεντρωθεί από τα εκπαιδευτικά σωματεία : Ε’ ΕΛΜΕ Αθήνας, Β’ ΕΛΜΕ Αθήνας, ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων Ζεφυρίου-Φυλής, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. Κ. Σωτηρίου και Κοινωνικά Ιατρεία,  την Εργατική Λέσχη Ν. Ιωνίας-Υδραγωγείο και άλλες συλλογικότητες και αλληλέγγυους. 
Η καμπάνια αλληλεγγύης συνεχίζεται.