Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

8/5/20

Ταξιδεύοντας με τους πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα...

Ένα από τα πιο συχνά επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οι ρατσιστές οπαδοί του δόγματος "να τους κάνουμε το βίο αβίωτο", είναι ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες λίγο-πολύ περνούν υπέροχα, εκμεταλλευόμενοι παχυλά επιδόματα, παροχές και φιλοξενία πεντάστερου ξενοδοχείου, την ίδια ώρα που οι Έλληνες υποφέρουν.

Προσπερνώντας για λίγο την απόδοση των ευθυνών για όσους ντόπιους (Έλληνες και ξένους) πράγματι υποφέρουν, κάτι που αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι να κάνουν οι "ανησυχούντες" συμπολίτες μας, θα επιμείνουμε λίγο στο πρώτο επιχείρημα, των προσφύγων και μεταναστών που "ζουν το όνειρό τους" στην ηλιόλουστη πατρίδα μας, γελώντας εις βάρος των "κορόιδων".

Οδηγός μας σε αυτό το "ταξίδι στη ζωή των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα", ελάχιστα θραύσματα από ειδήσεις που δημοσιεύτηκαν αποκλειστικά τις τελευταίες λίγες μέρες:


1. Τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας που προσπαθεί να φτάσει σε κάποιο ελληνικό νησί;

Σημαίνει ότι μόλις οι αρχές εντοπίσουν τη βάρκα που σε μεταφέρει, θα κάνουν ό,τι μπορούν για να σε "σπρώξουν" προς την Τουρκία, χρησιμοποιώντας την επικίνδυνη και παράνομη τακτική της "δυναμικής αποτροπής" (push-backs). Και αν προλάβεις και φτάσεις στις ακτές, το πιθανότερο είναι να σε "εξαφανίσουν", φορτώνοντάς σε σε πλωτές σκηνές (life-rafts), να σε ρυμουλκήσουν και να σε αφήσουν στα τουρκικά νερά ή σε κάποια βραχονησίδα, απ' όπου θα σε μαζέψει το τουρκικό λιμενικό για να σε επιστρέψει στην Τουρκία. Το ίδιο θα κάνουν όταν προσπαθήσεις να περάσεις τα βόρεια σύνορα στον Έβρο, με αρκετές πιθανότητες, ακόμα κι αν καταλήξεις σε κάποιο στρατόπεδο προσφύγων, οι αρχές να σε απαγάγουν και να σε επιστρέψουν από εκεί που μπήκες στην Τουρκία.


2. Τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας που καταφέρνει να φτάσει στις ακτές της Λέσβου;

Αν δεν μπορούν πια να κρύψουν την άφιξή σου και να σε "εξαφανίσουν", θα μπεις "σε καραντίνα" και θα κοιμάσαι σε ακτές, βουνά και λαγκάδια, χωρίς σκηνή, χωρίς φαγητό, χωρίς καμία προστασία από το κρύο και την βροχή. Αν επιμένεις να ζητάς άσυλο, θα ψηφίσουν όσους νόμους χρειάζεται για να σου κόψουν την όρεξη και να σε επιστρέψουν το συντομότερο στην κόλαση απ' την οποία έφυγες. Θα χαρακτηρίσουν τη χώρα σου ασφαλή και την Τουρκία παράδεισο ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


3. Τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας στη Μόρια, στη ΒΙΑΛ, στο Βαθύ κλπ.;

Αν είσαι από τους "τυχερούς" που έφτασαν πριν την επιδημία του κορονοϊού, θα ζεις σε άθλιες συνθήκες ακραίου συνωστισμού σε ένα στρατόπεδο-κολαστήριο και θα εξαρτάσαι από τις αρχές και ΜΚΟ σαν την REMAR που θα σε αντιμετωπίζουν σαν ζώο, πετώντας σου κρουασάν και νερό για να μην πεθάνεις, όσο σκοτώνουν καθημερινά την αξιοπρέπεια και την ανθρώπινη υπόστασή σου. Θα καεί το "σπίτι σου", θα είσαι έγκλειστος και εγκαταλειμμένος σε κλειστές δομές, ατελείωτα χιλιόμετρα ολοκαίνουργιου κοφτερού συρματοπλέγματος θα σε κρατάνε μέσα, εκτεθειμένο στον κίνδυνο του κορονοϊού, γιατί, το είπε και ο υπουργός, "πρέπει να απομονωθεί το μεταναστευτικό στοιχείο από τη ζωή των αστικών κέντρων και των τοπικών κοινωνιών". Στην χειρότερη, αν έχεις το θράσος να κυκλοφορήσεις ελεύθερος, μπορεί κάποιοι να κάνουν και σκοποβολή πάνω στο σώμα σου (1 - 2), με την υποστήριξη μάλιστα των συμπολιτών τους και των αρχών.








Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Salam Aldeen (@salamaldeen) στις


4. Τι σημαίνει να είσαι ανήλικος πρόσφυγας και να ταξιδεύεις χωρίς οικογένεια;

Εκτός του να "εξαφανιστείς" στη διαδρομή ή να ζεις εντελώς απροστάτευτος στη "ζούγκλα" των στρατοπέδων, σημαίνει ότι μπορεί να καταλήξεις σε βρώμικα κρατητήρια και φυλακές ή να ζεις στο προαναχωρησιακό κολαστήριο της Αμυγδαλέζας για μήνες, να σου στερούν την πρόσβαση στη γνώση, στο παιχνίδι, στην άθληση, να σου κλέβουν την παιδική ηλικία και να φροντίζουν να καταστρέψουν διαπαντός την ψυχική σου υγεία. Να είσαι παιδί και να θέλεις να πεθάνεις.


5. Τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας και να σε μεταφέρουν σε δομές της ενδοχώρας;

Αν είσαι "τυχερός" να είσαι τόσο άρρωστος, ηλικιωμένος, αβοήθητος, κάποια στιγμή θα σε φορτώσουν σε ένα πλοίο και μετά σε ένα πούλμαν, για να σε μεταφέρουν σε κάποια μαζική δομή "φιλοξενίας" στην ενδοχώρα, όπου κάποιες δεκάδες σύγχρονοι κυνηγοί μαγισσών θα σε περιμένουν με φωτιές, πέτρες, ακόμα και αλυσοπρίονα, για να αποτρέψουν την εγκατάστασή σου δίπλα τους. Δεν θα διστάσουν να κάψουν το ξενοδοχείο που θα ζούσες και να σε αναγκάσουν να κοιμηθείς στο πούλμαν, να φοβάσαι για τη ζωή σου, όσο φοβόσουν κι εκεί από όπου ήρθες. Είναι οι ίδιοι που δεν σε άφηναν να βγεις από τη βάρκα στη Λέσβο και έβριζαν την έγκυο δίπλα σου, πουτάνα και σκύλα, και εύχονταν σε όλους σας να πνιγείτε.





6. Τι σημαίνει να είσαι μετανάστης και να εργάζεσαι στην αγροτική παραγωγή;

Σημαίνει να δουλεύεις σαν σκλάβος, να ζεις σε άθλια παραπήγματα, απλήρωτος, ανασφάλιστος, "μαύρος", να σου πετάνε ένα πιάτο άθλιο φαΐ που σου αφαιρούν από τον "μισθό", για να μην πεθάνεις εντός των κτημάτων τους κι όταν διεκδικείς να σε απειλούν, να επιστρατεύουν μπράβους για να σε τραμπουκίσουν, να σε πιέζουν μέχρι αυτοκτονίας. Ακόμα κι αν έχεις περάσει όλο αυτό τον Γολγοθά και είσαι αναγνωρισμένος πρόσφυγας, να σου κόβουν τα πενιχρά επιδόματα και να σε πετάνε στο δρόμο, χωρίς καμία απολύτως πρόνοια για να μην πεθάνεις από την πείνα ή τις καιρικές συνθήκες.




Αν είσαι πρόσφυγας ή μετανάστης στην Ελλάδα, πρέπει να ζεις με τον ίδιο τρόμο που είχες και στη χώρα σου. Γιατί μόνο έτσι δεν θα έχεις κανένα λόγο να ξεκινήσεις το ταξίδι. Και εκεί και εδώ, θα είσαι το ίδιο νεκρός. Κι αν γι' αυτό χρειάζεται να μετατρέψουμε τον τόπο μας σε νεκροταφείο, μικρό το τίμημα. Το βασικό είναι να μην έρθεις, να σε βλέπουμε μόνο στην τηλεόραση, να σε δείχνουμε στα παιδιά μας για να φάνε το φαΐ τους, να κουνάμε το κεφάλι με το δράμα σου και να χαιρόμαστε που ζούμε σε μια χώρα "χωρίς πόλεμο".