Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

6/5/20

Έκθεση Δικτύου Καταγραφής Συνοριακής Βίας για παράνομες επαναπροωθήσεις στον Έβρο

Το Δίκτυο Καταγραφής Συνοριακής Βίας (Border Violence Monitoring Network) από το 2016 καταγράφει παράνομες επαναπροωθήσεις και περιστατικά αστυνομικής βίας που ασκείται στα σύνορα κρατών-μελών της Ε.Ε. από τις αρχές. Στην πιο πρόσφατη έκθεσή του (5/5/2020), το Δίκτυο παρουσιάζει στοιχεία που αποδεικνύουν νέες παράνομες επαναπροωθήσεις από τις ελληνικές αρχές ανθρώπων που ουσιαστικά «απήχθησαν» από το στρατόπεδο προσφύγων στα Διαβατά και το προαναχωρησιακό κέντρο Παρανεστίου Δράμας, πριν προωθηθούν στην Τουρκία.

Τα περιστατικά αυτά δείχνουν το πλήθος των περιπτώσεων μαζικών απελάσεων κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κορονοϊού. Πρόκειται για ξεδιάντροπες πράξεις που τοποθετούν πλέον και τα επίσημα «κέντρα φιλοξενίας» εντός του παράνομου καθεστώτος επαναπροωθήσεων, κατά τις οποίες απελάθηκαν τουλάχιστον 194 άνθρωποι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 6 εβδομάδων. Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό, βίντεο, προφορικές μαρτυρίες και καταγγελίες παραβιάσεων που περιλαμβάνουν ξυλοδαρμούς με αστυνομικά γκλομπς, χρήση συσκευών ηλεκτροσόκ - tasers, ξεγύμνωμα και απωθήσεις με βάρκες στον ποταμό Έβρο. Στα Διαβατά, οι καταγγέλλοντες αναφέρουν ότι ουσιαστικά «απήχθησαν» από την αστυνομία με υποσχέσεις ότι θα τους βγάλουν χαρτιά, ενώ στην πραγματικότητα τους ξυλοκόπησαν, τους λήστεψαν και τους κράτησαν φυλακισμένους, μέχρι τελικά να μεταφερθούν στα σύνορα όπου στρατιωτικές δυνάμεις τους επιβίβασαν σε βάρκες και τους επέστρεψαν στην Τουρκία.

Οι παραπάνω περιπτώσεις, σε συνδυασμό με τις περίεργες «εξαφανίσεις» (123) αιτούντων άσυλο στα νησιά του Αιγαίου, δείχνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τον σκοτεινό και επικίνδυνο τρόπο που η ελληνική κυβέρνηση (με την ανοχή -αν όχι προτροπή- της Ε.Ε. και υπό την ύποπτη σιωπή των διεθνών «ανθρωπιστικών» οργανώσεων) επιλέγει να διαχειριστεί τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στα σύνορα, υπακούοντας τυφλά στις ρατσιστικές και φασιστικές φωνές που θέλουν νεκρούς στα σύνορα, αδιαφορώντας πλήρως για τη νομιμότητα, παραβιάζοντας δεκάδες διεθνείς συνθήκες και νόμους και λειτουργώντας ουσιαστικά με όρους εγκληματικής συμμορίας.

Το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες, οι εργαζόμενοι-ες, κάθε δημοκρατικός άνθρωπος και φορέας, οφείλουν να καταγγείλουν τις άθλιες, παράνομες και δολοφονικές πρακτικές που έχουν ενταθεί το τελευταίο δίμηνο και να διεκδικήσουν να μπει ένα τέλος στον τοξικό λόγο και τις δολοφονικές πρακτικές της κυβέρνησης ενάντια σε ανθρώπους που το μοναδικό τους «έγκλημα» είναι ότι πίστεψαν πως στην Ευρώπη θα βρουν έναν τόπο που σέβεται την ανθρώπινη υπόστασή τους και που θα μπορέσουν να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, μακριά από τον πόλεμο, τη βία, τις διώξεις και την ανέχεια που τους ανάγκασαν να αφήσουν τις χώρες τους.

Δεν μπορούμε και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει αυτή η ντροπή η νέα κανονικότητα. Ξέρουμε καλά ότι ο εχθρός δεν έρχεται με βάρκες αλλά με λιμουζίνες και γιοτ. Οι λαοί της Ευρώπης και ο λαός μας ξέρουν από προσφυγιά και μετανάστευση και ξέρουν πώς να κλείνουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τον φασισμό και τον ναζισμό. Δεν θα επιτρέψουμε στην «σπορά των ηττημένων του 1945» εντός της κυβέρνησης της Ν.Δ. να μας γυρίσει στην πιο σκοτεινή περίοδο της νεότερης ευρωπαϊκής ιστορίας.

Με τους πρόσφυγες και μετανάστες θα ζήσουμε και θα αγωνιστούμε μαζί!