Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

4/5/20

Ανοιχτή Συνέλευση Σάμου: "Τέτοια φρίκη διαβίωσης δεν έχουμε ξαναδεί"

Ανακοίνωση της Ανοιχτής Συνέλευσης Σάμου για τις ευθύνες πίσω από τα γεγονότα στο ΚΥΤ της Σάμου:

Λίγες μέρες μετά τα βίαια γεγονότα στο ΚΥΤ της Σάμου, δεν μας προκαλεί έκπληξη το ότι η κυβέρνηση αναζήτησε τις ευθύνες αποκλειστικά στην «εγκληματική δράση των μεταναστών» και στη ρευματοκλοπή (η οποία ήταν όντως η αφορμή για να ξεσπάσουν τα βίαια επεισόδια). Αποτέλεσμα, μερικές δεκάδες αιτούντες άσυλο να συλληφθούν και να τους φορτώσουν τον μισό ποινικό κώδικα, χωρίς ωστόσο να αποδοθεί η παραμικρή κατηγορία στους πραγματικά υπαίτιους για την απελπισία τους που οδηγεί μεταξύ άλλων και στη βία: τη ρατσιστική, αντιμεταναστευτική πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων και της Ε.Ε., τη στάση των τοπικών και άλλων αρχών και της πλειοψηφίας των ΜΜΕ που σκόπιμα υποδαυλίζουν το μίσος και την ξενοφοβία.

Θα μπορούσαμε εδώ να θίξουμε πολλά σκάνδαλα κλοπής δισεκατομμυρίων δημοσίου χρήματος από ιδιωτικές εταιρείες ενέργειας. Αλλά ας μην το πάμε τόσο μακριά. Αλήθεια, αποτελεί σκάνδαλο και έγκλημα για την κυβέρνηση και τον απεσταλμένο της στη Σάμο υπουργό η κλοπή ρεύματος από πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν χωρίς ρεύμα για μήνες όταν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας πουλάνε τη συμμετοχή τους στην προστασία της δημόσια υγείας (μέσω της καμπάνιας κατά του κορονοϊού) 20 εκατομμύρια ευρώ; Την ώρα που δίνεται απλόχερα ένα εκατομμύριο ευρώ για κάθε ένα από τα τρία νησιά (Σάμος, Χίος, Λέσβος) στους γνωστούς εθνικούς εργολάβους ή 4,5 εκατομμύρια ευρώ με απευθείας ανάθεση για τη Μαλακάσα, αποτελεί σκάνδαλο και έγκλημα μόνο η παραβατικότητα των προσφύγων και μεταναστών;

Τι αποτελεί ανήθικη, σκανδαλώδη και εγκληματική ενέργεια; Η απεγνωσμένη προσπάθεια επιβίωσης σε απάνθρωπες, αδιανόητες συνθήκες ή η ολοένα και μεγαλύτερη δίψα για πλουτισμό με την αφαίμαξη των δημοσίων πόρων; Αποτελούν έγκλημα οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ απελπισμένων ή -όπως επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία- οι σφαίρες απέναντι σε άοπλους στον Έβρο;


Σε κάθε περίπτωση, πριν φτάσει κάποιος στο σημείο να καταδικάσει τη βία στο ΚΥΤ, θα πρέπει να έχει ακούσει, δει ή καταλάβει γιατί όλοι στη Σάμο (εντός και εκτός ΚΥΤ) μιλάνε για «Ζούγκλα». Δεν είναι μόνο οι καιρικές συνθήκες που πέφτουν πάνω σε 7.000 ανθρώπους σε σκηνές, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν χώρο σε εγκαταστάσεις που χωράνε εξακόσιους. Δεν είναι μόνο τα φίδια, τα ποντίκια, οι κοριοί, οι τουαλέτες που έχουν εγκατασταθεί εδώ και τέσσερα-πέντε χρόνια και δεν έχουν επισκευαστεί από τότε, η παρουσία ενός ή κανενός γιατρού, οι καρδιακές προσβολές που δεν αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως, η έλλειψη φαρμάκων, ο αφάνταστος συνωστισμός ανθρώπων από πολλές χώρες της Ασίας και της Αφρικής, το παιχνίδι των παιδιών πάνω στα σκουπίδια. Είναι και οι ατελείωτες ουρές για το άθλιο συσσίτιο και για άδεια εξόδου, δήθεν για την προστασία της δημόσιας υγείας, ο αποκλεισμός της περιοχής από την αστυνομία, οι υποσχέσεις Μηταράκη για απεγκλωβισμό που αθετούνται, η απόλυτη απουσία ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης, η επικράτηση του νόμου του ισχυρού σαν μοναδικό μέσο επιβίωσης. Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα κρύβονται κάτω από τη λέξη «Ζούγκλα».

Άμεσα υπεύθυνοι για αυτά δεν είναι οι ίδιοι οι αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες, όπως υπεύθυνοι δεν είναι για τον ξεριζωμό τους. Τη φτώχεια και τον πόλεμο δεν τον δημιούργησαν οι ίδιοι κι αν κάποιος πιστεύει ότι δεν συναινέσαμε όλοι μας σε αυτό, τότε ας ρίξει μια ματιά στους σκλάβους μετανάστες στη Μανωλάδα, στη δουλεία των μεταναστριών στο Κρανίδι, στα εργατικά «ατυχήματα» με απώλειες ζωής εκατοντάδων μεταναστών από τους Ολυμπιακούς αγώνες και ύστερα (όσα και τα κερδισμένα δισεκατομμύρια για τους εθνικούς εργολάβους), στην εκμετάλλευση των γυναικών που φροντίζουν τους ηλικιωμένους μας.

Άμεσα υπεύθυνες όμως είναι οι σύγχρονες κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Ευρώπης. Ιδίως στην Ελλάδα, από την τελευταία θέση στην ΕΕ στον δείκτη αναγνώρισης αιτήσεων ασύλου φτάσαμε να γίνουμε η χώρα των άθλιων χοτσπότ και των απαγορευμένων από το διεθνές δίκαιο και εγκληματικά επικίνδυνων επαναπροωθήσεων. Η κυβέρνηση πήρε τα ρόπαλα από τα χέρια των φασιστών που έστηναν καρτέρι στις παραλίες της Λέσβου και τα χρησιμοποιεί εκείνη, πιο οργανωμένα, αλλά για τους ίδιους απάνθρωπους σκοπούς. Γίναμε η χώρα των πολύνεκρων ναυαγίων, της ανυπαρξίας ασφαλών περασμάτων, της απόλυτης εξαθλίωσης των προσφύγων και μεταναστών, με την ταυτόχρονη υποδαύλιση ρατσιστικών αντανακλαστικών.

Εμείς δεν απευθυνόμαστε στην απληροφόρητη και δηλητηριώδη ρατσιστική μειοψηφία αυτού του τόπου. Ούτε σε εκείνα τα σαμιώτικα ΜΜΕ που κρύβουν ή διαστρεβλώνουν ειδήσεις ντροπιάζοντας το λειτούργημα που επιτελούν. Απευθυνόμαστε στο μεγάλο υγειές κομμάτι του κόσμου της Σάμου που έχει δίκιο να ανησυχεί μιας και βλέπει την πολιτική της αποτροπής να έχει σοβαρές συνέπειες, όχι μόνο στους κατατρεγμένους από τον πόλεμο και τη φτώχεια αλλά και στη δική του καθημερινότητα.

Πριν λίγες μέρες προειδοποιούσαμε ότι μια σειρά γεγονότων, όπως για παράδειγμα οι αποκλεισμοί αιτούντων άσυλο από τα καταστήματα, η ανεξήγητη απόφαση για μη-καταβολή των ελάχιστων χρημάτων στην ώρα τους, οι φερόμενοι ξυλοδαρμοί από την αστυνομία για ένα sms που δεν στάλθηκε, οι βίαιες επαναπροωθήσεις ακόμα και μετά την άφιξη στη Σάμο και η υποχρεωτική μακρόσυρτη αναμονή σε ένα νησί, μέσα σε έναν χώρο με συνθήκες που είναι αδύνατο να περιγραφούν σε όποιον ή όποια δεν τις έχει δει, δημιουργούν μεγάλες εντάσεις και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των προσφύγων και μεταναστών, των εργαζόμενων και της τοπικής κοινωνίας. Δυστυχώς επαληθευτήκαμε και δυστυχώς θα επαληθευτούμε στο μέλλον.

Η λύση σε όλα αυτά δεν είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για κλειστά κέντρα μέχρι και σε ξερονήσια. Η λύση είναι ο θυμός μας να οργανώνεται και να απαιτεί τον τερματισμό των πολέμων, στρατιωτικών και οικονομικών, και τη δημιουργία προϋποθέσεων ασφαλούς, αξιοπρεπούς και ειρηνικής ζωής στις χώρες προέλευσης των αιτούντων άσυλο. Η λύση είναι η ένταξη, η ελευθερία κίνησης, η εργασία, το άνοιγμα των σχολείων για όλα τα παιδιά, η εγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών μέσα στις πόλεις και τα χωριά, τόσο της Ευρώπης όσο και της Ελλάδας, και η ισότιμη πρόσβαση όλων μας στον δημόσιο χώρο (νοσοκομεία, υπηρεσίες, σχολεία, πρόνοια, πάρκα, πλατείες, λιμάνια, παραλίες, παγκάκια, ΜΜΜ κα).

Απαιτούμε:
•    Να κλείσουν τώρα όλα τα στρατόπεδα - κολαστήρια προσφύγων και μεταναστών
•    Όχι στην αντιμεταναστευτική - αντιπροσφυγική πολιτική
•    Ελεύθερη μετακίνηση, αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης μέσα στις πόλεις
•    Ζούμε μαζί, Αγωνιζόμαστε μαζί


ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΑΜΟΥ
ansynsamou@gmail.com