Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

2/5/16

Απαγόρευση παράδοσης ειδών στους πρόσφυγες του Κουτσόχερου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΛΕΣΧΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟ Αντιμέτωποι με την απαγόρευση, για ακόμη μία φορά, διανομής ειδών πρώτης ανάγκης που έχουν συλλεχθεί για τους πρόσφυγες από εκατοντάδες πολίτες των Τρικάλων, βρεθήκαμε και σήμερα αλληλέγγυοι/ες, στο στρατόπεδο του Κουτσόχερου.
Για να θυμίσουμε τα γεγονότα:
Mετά τη συνέλευση του Συντονισμού για την αλληλεγγύη στους μετανάστες και την αντιπολεμική δράση προ ημερών, αποφασίστηκε να ζητηθεί από τον Δήμο Τρικκαίων η μεταφορά και διανομή ειδών πρώτης ανάγκης που είχαν συλλεχθεί για τους πρόσφυγες μετά από τη συγκινητική προσφορά εκατοντάδων Τρικαλινών πολιτών, σχολείων, σωματείων και συλλογικοτήτων και τα οποία παρέμεναν στις αποθήκες του Δήμου.
Στα πλαίσια αυτά, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Δήμαρχο Τρικκαίων, στην οποία και του τέθηκε το θέμα αυτό και συμφωνήθηκε να μεταφερθεί μέρος των ειδών πρώτης ανάγκης στο Κουτσόχερο.
Δηλώσαμε μάλιστα ξεκάθαρα εξ´ αρχής πως θα αναλαμβάναμε ως συλλογικότητες, την προετοιμασία, τη διαλογή, το πακετάρισμα και τη διανομή των ειδών στους πρόσφυγες.
Έχοντας δει "ίδιοις όμμασι" τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και τις σημαντικές ελλείψεις που υπάρχουν στο στρατόπεδο του Κουτσόχερου και γνωρίζοντας τα προβλήματα τους από πρώτο χέρι, μια κι έχουν δημιουργηθεί δεσμοί μεταξύ μας όλο αυτό το διάστημα και από την παραμονή τους στα Τρίκαλα, προσπαθήσαμε να βγάλουμε προς τα έξω στην κοινωνία την πραγματική εικόνα της κατάστασης στον χώρο "φιλοξενίας".


Μιλήσαμε για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης εκατοντάδων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων πάρα πολλά μικρά παιδιά και βρέφη, για τα φίδια, τους αρουραίους και τους σκορπιούς, για το ένα και μοναδικό δέντρο που υπάρχει για να προσφέρει σκιά στους εκατοντάδες αυτούς ανθρώπους, για τις ελλείψεις σε ρούχα και είδη υγιεινής, για την ανύπαρκτη ενημέρωση για το φλέγον θέμα της αίτησης ασύλου.
Δηλώσαμε εξ' αρχής αντίθετοι με την ύπαρξη κλειστών δομών και την επιχείρηση γκετοποίησης των προσφύγων, ενώ τονίσαμε την αναγκαιότητα δημιουργίας ανοικτών δομών στους πρόσφυγες και τους αλληλέγγυους/ες , δομές εντός αστικού ιστού και προσπάθεια ενσωμάτωσης των προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες, την παροχή εκπαίδευσης στα παιδιά και υγείας, την ένταξη με ισότιμους όρους στα συνδικάτα και τα σωματεία των εργαζομένων.
Ενημερώσαμε τους ίδιους τους πρόσφυγες με κείμενα για τα δικαιώματά τους, σταθήκαμε δίπλα τους στον αγώνα τους για αξιοπρεπή διαβίωση, τονίσαμε την ανάγκη για την ύπαρξη κινήματος ταξικής και διεθνιστικής αλληλεγγύης και αντιπολεμικής δράσης. Συμμετείχαμε σε συγκεντρώσεις αλληλεγγύης κι αντιπολεμικής δράσης και στο Κουτσόχερο και συμβάλλαμε στη διοργάνωση πανθεσσαλικού συλλαλητηρίου στη Λάρισα με άλλες συλλογικότητες, οργανώσεις κι αλληλέγγυους/ες. Οργανώσαμε διήμερο δράσεων κι εκδηλώσεων στα Τρίκαλα, με συζήτηση, συγκέντρωση και έκθεση φωτογραφίας.

Ήμαστε συνεχώς στο πλευρό τους, είτε βρίσκονταν στο Μουργκάνι, είτε στο Κλειστό Γυμναστήριο, είτε στο Φρούριο, είτε στο Κουτσόχερο. ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΜΟΝΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ! ΔΙΧΩΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΜΚΟ.
Μας απαγορεύτηκε και άλλη φορά στο πρόσφατο παρελθόν, η είσοδος στο στρατόπεδο του Κουτσόχερου, με το επιχείρημα πως είμαστε συλλογικότητες και δεν επιτρέπεται η είσοδος σε οργανωμένες ομάδες αλληλέγγυων.
Σήμερα όμως αυτό που έγινε, ξεπερνά κάθε φαντασία!
Παρ' ότι σε συνεννόηση με τον Δήμο Τρικκαίων, κι ενώ επί μέρες αλληλέγγυοι/ες ετοίμαζαν, έκαναν διαλογή και πακετάρισμα των ειδών, πραγματοποιήθηκε σήμερα η μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης στο στρατόπεδο του Κουτσόχερου, κι ενώ είχε ενημερωθεί η στρατιωτική διοίκηση και ήταν και σε γνώση της υπεύθυνης (???) του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Λάρισας πως θα γινόταν σήμερα η μεταφορά και διανομή των ειδών, βρεθήκαμε μπροστά στη δυσάρεστη έκπληξη της απαγόρευσης της διανομής!
Μετά από αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις "υπευθύνων" και συνεννοήσεις μεταξύ στρατιωτικών και Δήμου Λάρισας, αποφασίστηκε η απαγόρευση της διανομής των ειδών και μεταφέρθηκαν τελικά στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Λάρισας (προφανώς μετά από συνεννόηση και με τον Δήμο Τρικκαίων).
Αρνήθηκαν ακόμη και το να μπορέσουν οι αλληλέγγυοι/ες να δώσουν σε οικογένειες προσφύγων, που γνωρίζαμε μετά από καταγραφή των αναγκών τους, που είχε πραγματοποιηθεί μετά από επίσκεψη τις προηγούμενες μέρες, συγκεκριμένα είδη πρώτης ανάγκης τους!
Ξεπερνώντας τις πρωτοφανείς δηλώσεις "υπευθύνων" πως δεν έχουν ανάγκες οι πρόσφυγες, κάτι το οποίο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα της ζωής τους στο στρατόπεδο, κρατάμε ένα και μόνο συμπέρασμα:
Mε αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης οι χώροι "φιλοξενίας" κάθε άλλο παρά "ανοικτές δομές" είναι εδώ και καιρό. Κυρίως είναι περίκλειστοι στους αλληλέγγυους/ες που ανιδιοτελώς στηρίζουν τους πρόσφυγες με κάθε τρόπο: με προσφορά ειδών, με ενημέρωση για τα δικαιώματά τους, με την αντιμετώπισή τους ως ισότιμους ανθρώπους με δικαιώματα και ως ταξικά μας αδέρφια.
Διαφαίνεται ξεκάθαρα πως όποιος δεν παίρνει τα διαπιστευτήρια από την κυβέρνηση, την Ε.Ε., τις Μ.Κ.Ο., τις στρατιωτικές διοικήσεις και μια ιδιότυπη επιτροπεία κάποιων "υπευθύνων" των Δήμων, δεν θα έχει πρόσβαση στους χώρους "φιλοξενίας" και θα αποκλείεται!
Δεν είναι τυχαία η επίθεση άλλωστε σε συλλογικότητες και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στον Συντονισμό για το Προσφυγικό- Μεταναστευτικό φοιτητικών συλλόγων, σωματείων και συλλογικοτήτων, τη στοχοποίηση του συνδικαλιστή αγωνιστή εκπαιδευτικού Παύλου Αντωνόπουλου, την επίθεση σε στέκια στην επαρχία αλληλέγγυων, όπως δεν είναι τυχαία η επίθεση με ΜΑΤ και χημικά στους πρόσφυγες που αντιδρούν στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και στην επαίσχυντη συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας με τις ευλογίες της ελληνικής κυβέρνησης που προβλέπει επαναπροωθήσεις στην δήθεν "ασφαλή" γείτονα χώρα.
ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ "ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ" ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΥΣ/ΕΣ ΠΟΥ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΩΣ, ΜΕ ΤΑΞΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ, ΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ!
Είναι βαθιά γελασμένοι και νυχτωμένοι, όσοι πιστεύουν πως θα καταφέρουν να σταθούν εμπόδιο μεταξύ του κινήματος αλληλεγγύης κι αντιπολεμικής δράσης και των προσφύγων. Οι δεσμοί που έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα μας άλλωστε είναι πανίσχυροι, γιατί γεννήθηκαν και χαλυβδώθηκαν στα δύσκολα, ξεκινώντας από το Μουργκάνι πριν μήνες, και στηρίζονται στην αξιοπρέπεια, στην ανθρωπιά, στην ανιδιοτέλεια και στην αλληλεγγύη!
Το κίνημα αλληλεγγύης στους μετανάστες είναι δεμένο άρρηκτα με το αντιπολεμικό κι αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, τους αγώνες ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό, την αγωνιστική στάση απέναντι στην καταπάτηση ανθρωπίνων, δημοκρατικών κι εργασιακών δικαιωμάτων, την έμπρακτη αλληλεγγύη σε όποιον αγωνίζεται, απεργεί, στέκεται απέναντι στο αφεντικό του, στην κυβέρνηση, τις τρόικες και τετρατόικες και τα τσιράκια τους.
Και όπως συμμετείχε και στήριζε αντιρατσιστικά φεστιβάλ, δράσεις, εκδηλώσεις και διαδηλώσεις, όπως ενημέρωνε την κοινωνία για το δράμα των προσφύγων και τις αιτίες του, όπως οργάνωνε συναυλίες αλληλεγγύης και συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, όπως πήγαινε μαζικά στην Ειδομένη κι έστελνε ανθρωπιστική βοήθεια στα νησιά του Αιγαίου, ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΤΗΣ Ε.Ε. ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΑΤΟΙΚΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ!
Συνεχίζουμε...
ΛΕΣΧΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
27.4.2016