Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

26/5/16

Ανακοίνωση για την επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης




Η κυβέρνηση αποφάσισε και εκτελεί εκκένωση της Ειδομένης από τους χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν κατασκηνώσει εκεί τους τελευταίους μήνες. Οργανώνει τη γιγάντια επιχείρηση με μονάδες ΟΠΚΕ, ΥΜΕΤ με υποστήριξη ελικοπτέρων και με επιφυλακή ΜΑΤ απομακρύνοντας δημοσιογράφους, εκτός αυτούς της κρατικής ΕΡΤ, όλες τις οργανώσεις και όλους τους αλληλέγγυους.   Σκοπός της να μεταφέρει τους πάνω από 8.500 πρόσφυγες από την Ειδομένη σε βιομηχανικούς χώρους γύρω από τη Θεσσαλονίκη που, σύμφωνα με τις δικές της ανακοινώσεις, χωρούν το πολύ 6.000. Οι ανακοινώσεις της για ομαλή αποχώρηση των προσφύγων ότι η αντιμετώπιση των προσφύγων ως επιτιθέμενων, με πλήθος δυνάμεων καταστολής και η ομολογία της ότι τώρα δημιουργήθηκαν χώροι για να μεταφερθούν, δείχνουν ότι η πλήρης πολιτική ευθύνη για την κατάσταση και στην Ειδομένη ανήκει στην κυβέρνηση.

Το Δίκαιο για την προστασία των προσφύγων παραβιάζεται, τα θύματα των πολέμων αντιμετωπίζονται με αποτροπή, εγκατάλειψη, χωρίς ενημέρωση, στήριξη και δυνατότητα πρόσβασης σε αιτήσεις ασύλου. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι υπεύθυνη για τις απάνθρωπες συνθήκες της Ειδομένης που  επί μήνες αντιμετωπίζουν οι απελπισμένοι πρόσφυγες που μένουν εκεί ελπίζοντας να περάσουν σε άλλες χώρες. Και τώρα τι τους επιφυλάσσει ;  Στοίβαγμα και απομόνωση σε ακατάλληλους για διαμονή ανθρώπων βιομηχανικούς χώρους μακριά από κατοικημένες περιοχές, όπως και  οι άλλοι χώροι που διαμένει η πλειοψηφία των προσφύγων. Κυριολεκτικά και μεταφορικά η κυβέρνηση με τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας που υπέγραψε και εφαρμόζει μετατρέπει τη χώρα σε αποθήκη ανθρώπων. Οι αξίες που επικαλούνται περί ανθρωπισμού και αλληλεγγύης δεν υλοποιούνται με την πολιτική των φρακτών, των πνιγμών, των φυλακίσεων, απελάσεων, επαναπροωθήσεων. Πάνω από 2.000 ανθρώπους έχει απελάσει η κυβέρνηση από την αρχή του χρόνου στην Τουρκία, χιλιάδες είναι ακόμα υπό απέλαση σε φυλακές – προαναχωρισιακά κέντρα και χιλιάδες σε κέντρα κράτησης-hot spot. Και όχι μόνο οι χώροι είναι ακατάλληλοι και μακριά από κατοικημένες περιοχές, αλλά δεν πληρούν καν στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, οι πρόσφυγες βρίσκονται υπό περιορισμούς και απομονωμένοι, αφού απαγορεύεται η πρόσβαση και η επικοινωνία με αλληλέγγυους, τα σωματεία, τις συλλογικότητες.
Χαιρετίζουμε τους αλληλέγγυους, τα σωματεία και τους φορείς που βρίσκονται στην Ειδομένη για να αποτρέψουν βία και κακομεταχείριση των προσφύγων από τις δυνάμεις καταστολής.

Απαιτούμε η Κυβέρνηση να μην ασκεί καμιά μορφή βίας  κατά των προσφύγων της Ειδομένης, να σταματήσει η τρομοκράτησή τους. Οι άνθρωποι αυτοί δικαιούνται προστασία και όσο και κάθε άνθρωπος αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, μέσα στον ιστό των πόλεων. Άσυλο, στέγη και δυνατότητα να μετεγκατασταθούν άμεσα στις χώρες που επιθυμούν.
Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα ήταν, είναι και θα είναι αλληλέγγυα στους πρόσφυγες και όλοι μαζί θα παλέψουμε για τον τερματισμό των πολέμων, για να ανοίξουν τα σύνορα για να πάνε στις χώρες προορισμού τους, για προστασία και ελευθερία σε όλους, για αξιοπρεπή στέγαση και δικαιώματα σε δουλειά, μόρφωση, υγεία, ασφάλιση.
Μάης 2016


Συντονισμός για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό
σωματείων – φοιτητικών συλλόγων – συλλογικοτήτων
http://syprome.blogspot.gr/
Συντονισμός για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό
σωματείων – φοιτητικών συλλόγων – συλλογικοτήτων
http://syprome.blogspot.gr/