Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

27/5/16

Ανακοίνωση για την τιμωρία φαντάρου που συμμετείχε σε αντιπολεμική διαδήλωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες



ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ ΦΑΝΤΑΡΟΥ

ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΕ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ


Στις αντιπολεμικές-αντιϊμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που έγιναν το Σάββατο 19 Μάρτη 2016 στα πλαίσια της «Πανευρωπαϊκής μέρας κατά του ρατσισμού» και στις οποίες στήριξε ο Συντονισμός για το Προσφυγικό Μεταναστευτικό σωματείων-φοιτητικών συλλόγων και συλλογικοτήτων, πήραν μέρος χιλιάδες ντόπιων και προσφύγων διαδηλωτών. Ανάμεσα σε αυτούς που συμμετείχαν στην πορεία ήταν και στρατευμένοι, πολίτες με στολή. Ωστόσο, η αντιμετώπιση από την κυβέρνηση της συμμετοχής στην πορεία δεν ήταν ίδια για όλους. Μπορεί αυτή η πορεία να μην κτυπήθηκε με καταστολή και χημικά, αλλά λίγες μέρες μετά το Γραφείο πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στέλνει επείγον σήμα «στο σύνολο των μονάδων της επικρατείας προκειμένου να ταυτοποιηθεί ο φαντάρος που έλαβε μέρος σε κινητοποίηση». Η διοίκηση της μονάδας του τον εντοπίζει και τον τιμωρεί με κράτηση για ορισμένες μέρες, με πρόσχημα ότι «δεν έλαβε άδεια να συμμετάσχει στην κινητοποίηση». Οι μέρες αυτές, τελικά, μειώνονται υπό την κατακραυγή του κινήματος αλληλεγγύης.

Είναι η πρώτη φορά μετά την πτώση της χούντας που τιμωρείται φαντάρος με μόνη αιτιολόγηση ότι συμμετείχε σε αντιρατσιστικό συλλαλητήριο. ΄Ετσι, ο στρατευμένος, πολίτης με στολή και αγωνιστής Γιάννης Σιαμαντάς, γίνεται ο πρώτος ένστολος που μπαίνει στο στόχαστρο από συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, επειδή άσκησε το δικαίωμα να συμμετάσχει στην κοινωνική και πολιτική ζωή.

Αλήθεια, από πότε πρέπει ένας φαντάρος, δηλαδή ένας πολίτης με στολή, να λάβει άδεια από στρατιωτική μονάδα για να συμμετάσχει στην έξοδο ή την άδειά του σε αντιρατσιστική κινητοποίηση,; Ακόμα περισσότερο, οφείλει να εξηγήσει το υπουργείο και τα επιτελεία από πότε, με ποιον τρόπο και για ποιον λόγο φακελώνουν φαντάρους, παρακολουθούν κινητοποιήσεις, στέλνουν «επείγοντα σήματα».

Η χρησιμοποίηση του στρατού και των υποδομών του για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις πολεμικές επεμβάσεις ΝΑΤΟ – Ε.Ε. και ΗΠΑ που προκαλούν θανάτους και προσφυγιά, η βάρβαρη αντιμετώπιση των προσφύγων με παραβίαση των υποχρεώσεων παροχής ασύλου, με απελάσεις, επαναπροωθήσεις, εγκλεισμούς, απομόνωση συνδυάζεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με αντιδημοκρατικά μέτρα, αυταρχισμό, στοχοποίηση του κινήματος αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τις απαγορεύσεις προσέγγισης των χώρων διαμονής προσφύγων από τις συλλογικότητες του κινήματος, που δεν ενσωματώνονται στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Ο Γιάννης Σιαμαντάς, ο Παύλος Αντωνόπουλος είναι από τους πρώτους αγωνιστές που στοχοποιούνται και προσωπικά, ως μέλη ενός κινήματος αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

Απαιτούμε : Να σταματήσουν οι απαγορεύσεις, οι διώξεις και οι τιμωρίες σε πολίτες, στρατευμένους και μη, για τη συμμετοχή τους στο κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Ελεύθερη συμμετοχή των στρατευμένων σε κινητοποιήσεις. Όχι στη χρησιμοποίηση του στρατού για φυλακίσεις, εγκλεισμούς, επαναπροωθήσεις και επιχειρήσεις ενάντια στους πρόσφυγες. Προστασία και πλήρη δικαιώματα στους πρόσφυγες, όχι στους εγκλεισμούς τους σε στρατόπεδα, όχι σε απελάσεις και επαναπροωθήσεις.

Να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες σε αλληλέγγυους σε όλη την Ελλάδα. Να καταπέσουν οι διώξεις και οι καταδίκες. Να ανακληθούν οι τιμωρίες των φαντάρων και να μην υπάρξει σκέψη για νέες.

Καμιά εμπλοκή του στρατού, του ΝΑΤΟ, της Frontex και των ντόπιων και υπερεθνικών μηχανισμών ασφαλείας στο προσφυγικό.


Μάης 2016