Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

31/5/16

Καταγγελία για νέες απαγορεύσεις εισόδου σε χώρους διαμονής προσφύγων



ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΕ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΟ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ



Ο Συντονισμός για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό αντιμετωπίζει για τέταρτη φορά την απαγόρευση της εισόδου του στους χώρους διαμονής προσφύγων στο Ελληνικό και για δεύτερη φορά στους χώρους του Σχιστού.

Το γραφείο του Αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα αυτή τη φορά και εγγράφως απαγορεύει την είσοδο του Συντονισμού στους χώρους προσφύγων στο Ελληνικό για τη Δευτέρα 30/5. Ενώ, έχει ήδη απαγορεύσει την είσοδο και τις 3 προηγούμενες φορές, που επισκεφτήκαμε το χώρο, με τη δικαιολογία ότι δεν είχαμε ενημερώσει νωρίτερα. Η δικαιολογία για την απαγόρευση ήταν προσχηματική, γιατί και για σήμερα, Δευτέρα, που είχαμε ζητήσει άδεια, μας απάντησαν αρνητικά χωρίς καμιά δικαιολογία και με την απίθανη υπόδειξη "να υποβάλλουμε αίτημα μετά τις 7 Ιουνίου".

Όσο για την είσοδο στο Σχιστό την πρώτη φορά μας είπαν ότι μας απαγορεύτηκε η είσοδος, παρά το αίτημά μας. Ενώ, αυτήν την Κυριακή, 29/5, που πήγαμε σύμφωνα με τη μέρα που να ανακοίνωσαν ότι μπορούσαμε να μπούμε, μας απαγόρευσαν πάλι την είσοδο εγγράφως με την αιτιολογία ότι δεν είχαμε επιβεβαιώσει έγκαιρα και υποδεικνύοντας μας να  υποβάλλουμε τα αιτήματά μας 10 μέρες νωρίτερα.

Είναι γνωστό ότι στους χώρους μπαίνουν χωρίς άδεια πολιτικοί, Έλληνες και ξένοι, ιδιώτες, ΜΚΟ κλπ… Την ίδια ώρα μόνο στο Συντονισμό, σε εργατικά σωματεία και άλλες συλλογικότητες αλληλεγγύης, που δεν εντάσσονται σε κυβερνητικούς σχεδιασμούς, απαγορεύεται η είσοδος, όπως γίνεται στο Χέρσο, στο Κουτσόχερο, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης κ.α. Μάλιστα τις προηγούμενες τρεις φορές στο Ελληνικό περιπολικά και ομάδες ΔΙΑΣ συνέδραμαν το έργο της απαγόρευσης, ενώ την τελευταία φορά υπήρχε και ασφαλίτης με πολιτικά, που κατέγραψε τους αριθμούς των αυτοκινήτων μας.

Η στάση αυτή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποτελεί εμπαιγμό και επίδειξη αυταρχισμού και περιφρόνησης απέναντι σε εργατικά σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους και συλλογικότητες που έχουν οργανώσει συγκέντρωση και διανομή ειδών για τους πρόσφυγες, δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά τους, δράσεις, κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις.

Δεν επιτρέπεται η είσοδος για να μην καταγράψουμε τις άθλιες συνθήκες, για να μην επικοινωνήσουμε με τους πρόσφυγες, για να τους εμπεδωθεί ότι είναι καταδικασμένοι στην απομόνωση και οι μόνοι με τους οποίους μπορούν να έρχονται σε επαφή είναι οι κυβερνητικοί υπάλληλοι ή οι εργαζόμενοι σε ΜΚΟ, για να αποχωρήσουν τα σωματεία από το να παρακολουθούν και να κινητοποιούνται για το θέμα; Όποιοι και να είναι οι λόγοι δεν θα τους περάσει. Εμείς θα επιμένουμε:


·         Δεν συμβιβαζόμαστε με το καθεστώς απομόνωσης, περιθωριοποίησης και γκετοποίησης των προσφύγων και τις συνεχείς απαγορεύσεις επικοινωνίας τους με κινηματικές συλλογικότητες.

·         Σπάμε το άβατο των χώρων διαμονής με μαζικές κινητοποιήσεις.

·         Υπερασπίζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία των προσφύγων, την επικοινωνία του εργατικού, νεολαιίστικου, λαϊκού κινήματος μαζί τους.

Δε συμμορφωνόμαστε με τις απαγορεύσεις. Ο Συντονισμός σήμερα Δευτέρα στις 6 μμ θα επισκεφθεί κανονικά τους χώρους διαμονής προσφύγων στο Ελληνικό.



Συντονισμός για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό

σωματείων – φοιτητικών συλλόγων – συλλογικοτήτων