Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

8/9/20

Απαγόρευση εξόδου για όλους τους πρόσφυγες των υπερσυνωστιμένων στρατοπέδων Ελαιώνα, Σχιστού, Μαλακάσας


Η κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 7/9 τον αποκλεισμό των προσφυγικών καταυλισμών του Ελαιώνα, της Μαλακάσας και του Σχιστού, λόγω κρουσμάτων κορονοϊού που είχαν εντοπιστεί ακόμα και 3 μέρες νωρίτερα.

Εφαρμόζει τη συνήθη της τακτική  της απαγόρευσης εισόδου-εξόδου των προσφύγων, αλλά όχι τα μέτρα που χρειάζεται να πάρει για αποσυνωστισμό, τεστ για όλους, απεγκλωβισμό των ανθρώπων, βελτίωση των συνθηκών διαμονής και σίτισης.

Αντίθετα, όλο το τελευταίο διάστημα σε αυτά τα 3 στρατόπεδα της Αττικής και στο στρατόπεδο του Σκαραμαγκά συνεχώς συγκεντρώνει περισσότερους πρόσφυγες που φτάνουν από τα νησιά μετά την απόδοση ασύλου σε αυτούς και την άρση του γεωγραφικού περιορισμού τους.

Στο Σχιστό έχουν ξεπεράσει τους 310 οι πρόσφυγες που μένουν στο ύπαιθρο ανάμεσά τους ευάλωτοι, γυναίκες και παιδιά. Συνωστίζονται σε 2 χώρους που είναι συνολικά κάτω από 400 τετραγωνικά μέτρα. Οι μισοί περίπου κοιμούνται σε ράντσα κάτω από ένα υπόστεγο με διαχωριστικά από κουβέρτες και οι άλλοι μισοί κάτω από λίγα δένδρα σε ένα χώρο που το ονομάζουν πλατειάκι. Ενώ έχουν αποκλειστεί νεοαεγκατεστημένοι πρόσφυγες από την παροχή φαγητού με το πρόσχημα ότι δεν είναι ευάλωτοι.

Στη Μαλακάσα πάνω από 300 πρόσφυγες που προστέθηκαν στους προηγούμενους διαμένοντες σε παρόμοιες συνθήκες.

Στον Ελαιώνα η ίδια και χειρότερη κατάσταση που έχουμε περιγράψει και σε προηγούμενη ανάρτησή μας με πάνω από 350 πρόσφυγες να έχουν οδηγηθεί από την πλ. Βικτωρίας.

Στο Σκαραμαγκά που έχουν προστεθεί πάνω από 150 πρόσφυγες, ενώ υπάρχει αποκλεισμός από το φαγητό σε αρκετούς από αυτούς πάλι με βάση τα κριτήρια περί μη ευαλωτότητας.


Στο Σχιστό βρέθηκε να νοσεί ένας πατέρας και σε 30 τεστ που έγιναν βρέθηκαν επίσης θετικοί άλλοι 2 πρόσφυγες που μπήκαν σε καραντίνα.
Ενώ, στο Σκαραμαγκά βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό εργαζόμενος στη δομή.


Η τακτική αυτή του εγκλωβισμού για όλους τους πρόσφυγες σε συνθήκες υπερσυνωστισμού σε νησιά και ενδοχώρα είναι φανερό ότι δεν έχει στόχο την προφύλαξη των ίδιων των προσφύγων από τον κορονοϊό, αλλά να μην μεταδοθεί ο ιός στον υπόλοιπο πληθυσμό.

Είναι η ρατσιστική εγκληματική τακτική των στρατοπέδων, της γκετοποίησης, των άθλιων συνθηκών, των φυλακίσεων που διοχετεύει τα λεφτά για το προσφυγικό στους εθνικούς εργολάβους για επέκταση του φράκτη του Έβρου, αλλά όχι για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων.   
Ο σχεδιασμός του Υπουργείου για να καλύψει όλες αυτές τις ανάγκες στέγασης των προσφύγων μόνο με επέκταση του Ελαιώνα για 500 ανθρώπους, όταν ήδη οι αφιχθέντες στην Αττική από τα νησιά ξεπερνούν τους 1.000, προφανώς όχι μόνο δεν καλύπτει τις ανάγκες, αλλά αποδεικνύει τις επικίνδυνες επιλογές της κυβέρνησης. 

Απαιτούμε άμεση παροχή αξιοπρεπούς στέγασης για όλους τους πρόσφυγες, όπως και για τους ντόπιους, σε κατοικίες μέσα στον ιστό των πόλεων και των χωριών μας.Τεστ για όλους τους πρόσφυγες και τους εργαζόμενους στις δομές. Υγιεινές συνθήκες διαμονής, καραντίνας και νοσηλείας για τους ασθενείς.

Παραφράζοντας το σύνθημα του κινήματος στις ΗΠΑ και τις άλλες χώρες, να  πούμε για τη χώρα μας ότι ΟΙ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΞΙΖΟΥΝ