Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

25/9/20

Νέες αντιπροσφυγικές αποφάσεις από κυβέρνηση και δημοτικές αρχές

Δύο ειδήσεις φανερώνουν ότι χέρι-χέρι κυβέρνηση και τοπικοί άρχοντες πορεύονται στην ρατσιστική, ξενοφοβική εκστρατεία τους για την απομόνωση, γκετοποίηση και εξαθλίωση των προσφύγων. 

Πρώτα είναι η εξαγγελία του Ν. Μηταράκη στις 24/9 για κλείσιμο του ΠΙΚΠΑ Λέσβου κατ' απαίτηση των ξενοδόχων, που συμπληρώνει την πανηγυρικά ξεδιάντροπη ανακοίνωση του Υπουργείου αντιπροσφυγικής πολιτικής ημ. 21/9 ότι μείωσε κατά 40% μέσα σε 3 μήνες τα ξενοδοχεία που συμμετέχουν στο  πρόγραμμα “Filoxenia”. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έκλεισε 9 ακόμη ξενοδοχειακές δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο σε Γρεβενά, Φλώρινα Θεσσαλονίκη και Κοζάνη.  Με το πρόγραμμα “Filoxenia” από τα μέσα Ιουλίου, έχουν κλείσει συνολικά 27 δομές στην Βόρεια Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Προγραμματίζεται άμεσα μέχρι το τέλος του έτους το κλείσιμο των τελευταίων 40 ξενοδοχείων. 

Και όλα αυτά, όταν ταυτόχρονα πετιούνται στο δρόμο με εξώσεις από τα διαμερίσματα πρόσφυγες που έλαβαν άσυλο και τα προγράμματα Εστία και Ήλιος για τη στέγαση προσφύγων συρρικνώνονται και γίνονται όλο και πιο κλειστά και ανεπαρκή να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες και να λειτουργήσουν για όλους τους πρόσφυγες.

Μετά είναι η απόφαση του Δήμου Καμένων Βούρλων για την άμεση απομάκρυνση προσφύγων και μεταναστών από τον αστικό ιστό της πόλης και ενέργειες προκειμένου να κλείσει ξενοδοχείο που θα στέγαζε πρόσφυγες, ανάμεσα στις επιδείξεις πυγμής και μορφές πίεσης για το διώξιμο των προσφύγων, ο δήμος αποφάσισε και το κλείσιμο όλων των σχολείων. 

Ο ρατσισμός επελαύνει με το ένδυμα της επίσημης πολιτικής ηγεσίας και των τοπικών αρχόντων.