Η Διακήρυξη της Κεσσάνης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ...

4/4/17

Συνέντευξη Ευδοκίας Ψύλλου από το Συντονισμό για το Προσφυγικό Λέσβου


Η Ευδοκία Ψύλλου, μέλος του Συντονισμού Λέσβου για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό μας μίλησε για την κατάσταση στο νησί, την προσπάθεια του Συντονισμού Λέσβου και το μαζικό συλλαλητήριο του περασμένου Σαββάτου.

Ποια είναι η κατάσταση στη Μόρια;
Τραγική. Άνθρωποι που περιμένουν μέχρι και 9 με 10 μήνες, φυλακισμένοι και δεν μπορούν να καταλάβουν τον λόγο. Άνθρωποι που ξεριζώθηκαν απ τις πατρίδες τους λόγω πολέμων και φτώχειας, ακούμπησαν το όνειρο τους να φτάσουν στην πολιτισμένη Ευρώπη και τώρα πεθαίνουν στην Μόρια και σε κάθε Μόρια επειδή δεν μπορούν να αντέξουν το κρύο του χειμώνα και δεν έχει εξασφαλιστεί καμία ασφαλής υποδομή για να διαμένουν αυτοί οι άνθρωποι με την ελάχιστη ασφάλεια.

Μετά τον μεγάλο χιονιά, τοποθετήθηκαν κάποιοι οικίσκοι στη Μόρια για να φιλοξενήσουν τις ευπαθείς ομάδες, ωστόσο μεγάλο κομμάτι του κόσμου εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να ζει σε σκηνές. Δεν υπάρχει ζεστό νερό για να κάνουν ένα μπάνιο, με κουβάδες και φωτιές προσπαθούν να εξυπηρετηθούν μέσα στο κρύο και τη βροχή. Το φαγητό είναι χάλια, άνθρωποι που έχουμε επαφή μαζί τους μας έλεγαν πως κάθε μέρα τρώνε ρύζι εκτός από μια φορά την εβδομάδα που τρώνε κοτόπουλο. Πολλές φορές μοιράζονται ληγμένα αναψυκτικά και τρόφιμα. Για αυτό πολλοί προσπαθούν να μαγειρέψουν μέσα στις σκηνές επειδή το φαγητό είναι ακατάλληλο, με όποιον κίνδυνο αυτό εμπεριέχει. Και να έχουμε στο μυαλό πως μέσα στη Μόρια υπάρχουν γυναίκες με παιδιά, έγκυες, άνθρωποι με προβλήματα υγείας (διαβητικοί, καρκινοπαθείς κα).
Στο κέντρο του Καρα Τεπέ είναι καλύτερα τα πράγματα;
Εκεί τα πράγματα είναι καλύτερα. Στον χώρο δεν υπάρχουν σκηνές, μόνο οικίσκοι στους οποίους  μένουν άνθρωποι από ευάλωτες κατηγορίες και οικογένειες με παιδιά. Υπάρχει μια σχετική υποδομή ύδρευσης – αποχέτευσης και δεν δημιουργείται η αίσθηση της φυλακής όπως στη Μόρια και με τις τρεις σειρές συρματοπλέγματος για φράχτη. Επειδή είναι και πιο κοντά ο Καρά Τεπές οι άνθρωποι μπορούν να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στην πόλη, χωρίς να χρειάζονται μεταφορικό μέσο.  Παρ όλα αυτά δεν παύει να δημιουργεί συνθήκες γκετοποίησης ένας χώρος, όσο καλός και φιλόξενος κι αν είναι, απ τη στιγμή που φυλάσσεται και βρίσκεται εκτός κοινωνικού ιστού.
Όσοι μένουν στα δύο κέντρα έχουν ιατρική περίθαλψη;
Η ιατρική περίθαλψη έχει ανατεθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ και σε ΜΚΟ. Παρά την αδρή χρηματοδότηση των τελευταίων η περίθαλψη των προσφύγων είναι ανεπαρκής. Οι πρόσφυγες αναγκάζονται να καταφεύγουν στις δημόσιες δομές υγείας, συχνά χωρίς διερμηνείς, όπου ταλαιπωρούνται όπως και οι Έλληνες ασθενείς, λόγω των ελλείψεων προσωπικού και της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Σε ποιους άλλους χώρους μένουν πρόσφυγες ή μετανάστες;
Στο ΠΙΚΠΑ, που είναι απ τις παλιότερες δομές που δραστηριοποιήθηκαν στο νησί. Επίσης ασυνόδευτα παιδιά και οικογένειες μένουν σε εναλλακτικές δομές φιλοξενίας, (μισθωμένα  σπίτια και διαμερίσματα από  ΜΚΟ ντόπιες και ξένες)
Τα παιδιά πάνε στο σχολείο;
Σύμφωνα με υπουργική απόφαση προβλεπόταν η σταδιακή ένταξη προσφύγων στα σχολεία, με μεταβατικό στάδιο τις δομές υποστήριξης εκπαίδευσης προσφύγων. Δεν έχει υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο στο σύνολο του, ωστόσο κάποια παιδιά φοιτούν στις τάξεις υποδοχής και ελάχιστοι έφηβοι στο εσπερινό γυμνάσιο και λύκειο. Έχουμε πρόσφατο και το περιστατικό με  τον έφηβο Ιρφάν Μουχαμάντ  που φοιτούσε στο εσπερινό γυμνάσιο Μυτιλήνης, Πακιστανικής καταγωγής,  ο οποίος ενηλικιώθηκε κατά τη διάρκεια της φοίτησής του με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να κρατείται στη Μόρια καθώς βρίσκεται σε διαδικασία απέλασης.  Ο Ιρφάν διέμενε αρκετούς μήνες σε δομή φιλοξενίας της Μυτιλήνης, παρακολουθούσε μαθήματα στο Εσπερινό Γυμνάσιο Μυτιλήνης και ήταν άλλη μία τυπική περίπτωση νέου παιδιού που προσπαθούσε με συνέπεια και σοβαρότητα να κατακτήσει τους όρους για μια καλύτερη ζωή και να ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία.
Ο Συντονισμός για το Προσφυγικό Μεταναστευτικό Λέσβου από ποιους φτιάχτηκε και τι βήματα έχει κάνει;
Στα σπάργανα βρίσκεται ακόμα ο Συντονισμός Λέσβου για το Προσφυγικό –Μεταναστευτικό. Μια πρώτη προσπάθεια έγινε το περασμένο Φθινόπωρο ως απάντηση στις προκλήσεις και τις προβοκάτσιες ακροδεξιών και Χρυσαυγιτών ενάντια στους πρόσφυγες. Η συγκρότηση του προχώρησε μετά την μεγάλη πορεία που έγινε στην Μυτιλήνη με αφορμή τον τρίτο θάνατο στην Μόρια, στο τέλος του Γενάρη. Επιδιώκουμε την ευαισθητοποίηση του κόσμου της εργασίας, όχι με όρους φιλανθρωπίας, αλλά βιώνοντας τα ίδια προβλήματα με τους μετανάστες με τον δικό μας τρόπο (και προφανώς σε άλλη ένταση), να σταθούμε δίπλα ο ένας στον άλλον στον αγώνα για ένα κοινό καλύτερο μέλλον. Απευθυνόμαστε προς τα εργατικά σωματεία, τις λαϊκές συνελεύσεις, κάθε συλλογικότητα και πρωτοβουλία, κάθε άνθρωπο που επιθυμεί να συνεισφέρει ώστε να συντονίσουμε την αλληλεγγύη μας και να συμβάλλουμε αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών των πληθυσμών, για να συμβάλλουμε στην αντιρατσιστική-αντιφασιστική και αντιπολεμική πάλη των εργαζόμενων των σωματείων μας και του λαού μας. Η πρώτη εκδήλωση του Συντονισμού έγινε στις 15 Μάρτη σε ξενοδοχείο στη Μυτιλήνη με αφορμή την επέτειο υπογραφής της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας. Εξαιρετικά επιτυχημένη εκδήλωση με ένα πολύ δυναμικό πάνελ στο οποίο συμμετείχαν πρόσφυγες και αγωνιστές/τριες από πρωτοβουλίες και συλλογικότητες τόσο από τη χώρα μας όσο και από την Τουρκία. 
Ο Συντονισμός κάνει συνέλευση κάθε βδομάδα, για προγραμματισμό δράσεων, ώστε να δίνει το παρόν του στον κοινό αγώνα ντόπιων και μεταναστών για ένα καλύτερο μέλλον.
Μπορεί να μπει στη Μόρια; Πώς ενημερώνεστε για την κατάσταση εκεί; Έχετε καλή επικοινωνία με τους πρόσφυγες- μετανάστες;
Η Μόρια είναι φυλακή, και δεν επιτρέπεται η είσοδος σε κανένα. Ως Συντονισμός δεν έχουμε επιχειρήσει ακόμα κάτι τέτοιο, αλλά είναι ξεκάθαρο πως ο υπουργός και η κυβέρνηση δεν έχουν καμία πρόθεση προς αυτή την κατεύθυνση. Το χειμώνα με τις χιονισμένες σκηνές και τις εικόνες που κυκλοφόρησαν στα ΜΜΕ, αυτό που πρώτα θέλησε να διασφαλίσει ο κ. Μουζάλας ήταν η απαγόρευση λήψης εικόνων απ το στρατόπεδο και όχι η λήψη μέτρων για την προστασία των προσφύγων – μεταναστών που ζουν εκεί. Παρόλο που υπάρχει επικοινωνία του Συντονισμού με πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι παρευρίσκονται και παίρνουν μέρος και στις συνελεύσεις μας, αυτό που θέλουμε να καταφέρουμε είναι να έχουμε μια μόνιμη πρόσβαση στη Μόρια και στον Καρά Τεπέ και να ερχόμαστε σε επαφή με τους ανθρώπους.  
Ήταν μαζική η κινητοποίηση του Σαββάτου; Ποιοι συμμετείχαν;
Το συλλαλητήριο στις 18 Μάρτη για τον ένα χρόνο από την υπογραφή της συμφωνίας της ντροπής ανάμεσα σε ΕΕ – Τουρκία, που έγινε ενόψει της παγκόσμιας ημέρας ενάντια στον ρατσισμό, τον πόλεμο, τον  φασισμό και τη φτώχεια ήταν πρωτοφανές σε μαζικότητα. Γύρω στους 2000 διαδηλωτές συμμετείχαν μαζί με τον Συντονισμό Λέσβου για το προσφυγικό – μεταναστευτικό και άλλους αλληλέγγυους φορείς και συλλογικότητες της Λέσβου (ενδεικτικά: ΕΛΜΕ, ΕΣΥ Λέσβου, ΚΕΕΡΦΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΕ, ΠΙΚΠΑ, Αντιφασιστικός Συντονισμός Λέσβου κα). Η πλειοψηφία  των διαδηλωτών ήταν πρόσφυγες που είχαν κατέβει απ τα κέντρα κράτησης της Μόριας και του Καρά Τεπέ.
Ποια ήταν τα αιτήματα σας;
Τα αιτήματα τα οποία συνοψίζονταν και στα συνθήματα που ακούστηκαν στην διαδήλωση ήταν το να κλείσει η Μόρια, ανοιχτά σύνορα, κατάργηση της συμφωνίας EE - Τουρκίας, ελευθερία.
Συμμετείχαν πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μόρια και τον Καρά Τεπέ;  Συνολικά ποια είναι η σχέση τους με την τοπική κοινωνία;
Οι πρόσφυγες όχι μόνο συμμετείχαν αλλά έβγαλαν και δικό τους κάλεσμα για συμμετοχή στην πορεία του Σαββάτου. Σε εκδήλωση του Συντονισμού Λέσβου που είχε προηγηθεί και επίσης συμμετείχαν εκπρόσωποι προσφυγικών κοινοτήτων συντάχθηκε επιστολή από τους ίδιους τους πρόσφυγες και τους εκπροσώπους τους προς τους Ευρωπαίους Ηγέτες Κρατών, και είναι ανοιχτή για συνυπογραφή από συλλογικότητες, σωματεία και εργατικούς χώρους.
Ο εγκλεισμός στους στα κέντρα κράτησης και ειδικά στη Μόρια που θυμίζει φυλακή υψίστης ασφαλείας κάθε άλλο παρά ενισχυτικό ρόλο μπορεί να παίξει για την ανάπτυξη δεσμών και σχέσεων με την τοπική κοινωνία.
Οι Μυτιληνιοί είναι αλληλέγγυοι στα αιτήματα των προσφύγων και μεταναστών; Ποια τάση κυριαρχεί;
Μεγάλο τμήμα των ντόπιων σαφώς και είναι αλληλέγγυοι στα αιτήματα των προσφύγων και μεταναστών και αντιλαμβάνονται πως τα προβλήματα αυτών των ανθρώπων έχουν άμεση σχέση και με τα δικά τους προβλήματα, πως  προέρχονται ουσιαστικά απ τις ίδιες πολιτικές, οι οποίες έχουν οδηγήσει στην απόγνωση και την εξαθλίωση τη χώρα. Ωστόσο, δεν παύουν να υπάρχουν και οι φωνές που υποστηρίζουν πως  οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι η αιτία των όσων κακών μας συμβαίνουν. Ο κόσμος είναι γενικότερα επιφυλακτικός. Ποια τάση θα επικρατήσει θα εξαρτηθεί από την δυναμική του αντιφασιστικού κινήματος, που εξαιτίας του αναγκάστηκε η Χρυσή Αυγή να κλείσει τα γραφεία της  στην πόλη της Μυτιλήνης.